Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografijaAkademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija

OBAVIJEST

Cijenjeni roditelji / zakonski skrbnici,

potvrde možete podignuti u tajništvu škole od 20. kolovoza 2018., od 8.00 do 11.00 sati.

Za sve dodatne informacije obratite se dežurnom osoblju u školi.

Ravnateljica

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 7. 2018. 16:20

KALENDAR RADA ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 6. 2018. 11:03

OBAVIJEST

Obavještavaju se korisnici mrežnih stranica OŠ Čavle kako s današnjim danom (25.05.2018.) stupa na snagu Opća uredba o zaštiti podataka (EU 2016/679), a čije odredbe se primjenjuju i na OŠ Čavle kao voditelja obrade određene kategorije osobnih podataka svojih zaposlenika, učenika, njihovih roditelja, odnosno skrbnika te vanjskih suradnika. U cilju njezine što ispravnije provedbe, od navedenog će se datuma na mrežnim stranicama škole objavljivati samo onaj sadržaj koji ne sadrži osobne podatke u smislu čl.4. st.1. t.1. Uredbe, odnosno objavljivat će se samo oni podaci učenika za koje su roditelji ili drugi zakonski zastupnici dali svoju izričitu pisanu privolu kako je to propisano čl.8. Uredbe. Također Vas obavještavamo kako sukladno odredbi čl.7. st.3. Uredbe ispitanik ima pravo u svakom trenutku povući svoju privolu, u kojem slučaju će se sadržaj objavljen uz predmetnu privolu ukloniti sa mrežnih stranica škole.

Ravnateljica

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 6. 2018. 10:58

SVEČANI ISPRAĆAJ UČENIKA OSMIH RAZREDA, OŠ Čavle, 29.6.2018.

Razvij strast za učenjem. Ukoliko to uspiješ, nećeš nikada prestati rasti.

                                                             Anthony D'Angelo

 

Svečanoj podjeli svjedodžbi učenicima osmih razreda nazočili su roditelji, zamjenik načelnice Općine Čavle, Dejan Ljubobratović, članovi Razrednih vijeća 8.a,b,c razreda te razrednici koji su naše osmaše vodili prve četiri godine njihovog školovanja.

Prigodnim riječima ravnateljica se je zahvalila roditeljima na potpori i razumijevanju, a učenicima zaželjela da odrastu u zadovoljne i uspješne, ali prije svega u marljive i poštene ljude koji neće zaboraviti temeljne vrijednosti kojima su ih učili njihovi roditelji i učitelji.

Dragi osmaši,

 Gledali smo kako rastete, sazrijevate i danas možemo biti itekako zadovoljni i ponosni na vas. Nadamo se da ćete nastaviti biti uporni, marljivi, uvijek željeti i znati više jer znanje je temelj svega... Pred vama su novi izazovi i čvrsto vjerujemo da ste spremni zanjih.... Želim vam puno sreće u daljnjem školovanju i životu s željom da čuvate uspomenu na vašu „utvrdu igre, prijateljstva i znanja“ u kojoj je većina vas provela punih osam godina...

            Najuspješnijima su uručene nagrade.

Učenici generacije, Petri Mavrinac, 8.a nagradu je uručio zamjenik načelnice Dejan Ljubobratović.

Ravnateljica je uručila nagrade učenicima koji su se istakli odgojnim i obrazovnim uspjesima tijekom svih osam godina školovanja:

Ema Đuzo, Leonarda Bernobić, Anabel Kukec, Petra Mavrinac, Monika Marčelja i Ramona Zoretić

Petar Knežević, Karla Ljubobratović, Laura Kondić i Goran Marković

Teo Baffo, Bernard Miculinić, Korina Milić i Nera Sadrija.

Najuspješnijim sportašima u školskoj godini 2017./2018. , Goranu Markoviću i Karlu Valjanu, nagradu je uručio učitelj TZK-e i voditelj ŠSD OŠ Čavle, Tihomir Crnković.

Osmaši su se prigodnim riječima, recitalom i originalnom prezentacijom zahvalili svojim razrednicama i učiteljima, a posebno je dirljiv bio trenutak kada su učenici 8.a razreda majci naše zvjezdice predali razrednu majicu.

Ravnateljica

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 6. 7. 2018. 21:18

SPORTSKI USPJESI NATALIE GOŠIĆ

              16.6.2018.

       Završno natjecanje
       "Najbrži primorjaš"
  50 m slobodno - 3. mjesto

               17.6.2018.

    31. međunarodni plivački
                  miting
  "Primorje - Sv. Vid 2018",
                  Rijeka

       50 m leđno-9. mjesto
   50 m slobodno-6. mjesto
      50 m leptir-8. mjesto
 4x50 m slobodno-3. mjesto

             30.6.2018.
              1.7.2018.

      Regionalno prvenstvo
  Hrvatske za kadete, mlađe
 kadete i početnike, Regija 2

4x100 m slobodno-2. mjesto
  50 m slobodno - 8. mjesto
100 m slobodno - 10. mjesto
4x100 m mješovito-2. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 6. 7. 2018. 09:57

NAGRADNI IZLET ZA NAJUSPJEŠNIJE UČENIKE, Platak, 26.6.2018.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 6. 7. 2018. 09:40

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU 2018./2019. GODINU

Ovdje možete pogledati popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 25. 6. 2018. 18:47

PODJELA SVJEDODŽBI

1. - 4. razred i PŠ Grobnik: 9.00 -9.45

5. - 7 . razred: 10.00 -10.45

 

2. - 4. razred: 10.00  - 11.30

5. -  8. razred i PŠ Grobnik: 8.00 - 9.30

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 6. 2018. 23:19

6. ROBOTRKA NA PRSTENAC

Već šestu godinu zaredom učenici naše škole sudjeluju u natjecanju pripreme i  vožnje robotskih kolica sa kopljem koje pogađa prstenac u tri kategorije, Robotrci na prstenac.

Robotrka na prstenac je spoj tradicije i novih tehnologija i omogućava najmlađima da se na zanimljiv i interesantan način kroz igru i zabavu, upoznaju sa robotikom i novim tehnologijama.
Natjecanje je održano na tri arene, a da sve bude po regulama pratili su članovi Časnog suda, mentori natjecateljskih ekipa.

Na prvoj areni učenici su vozili ručno vođene robote, na drugoj poluautomatsko (robotska kolica prate crtu pomoću senzora, a učenik upravlja samo kopljem,  na trećoj učenik ručno vozi kolica i gađa kopljem iz perspektive robota što znači da učenik pomoću kamere prati kretanje kolica i položaj prstenca.

Učenici se koriste različitom opremom (Emoro roboti, mBot, Boe-bot robot)

https://dnevnik.hr/vijesti/bolja_hrvatska/stvorio-biznis-s-robotima.html

https://ardubotics.eu/hr/mehanicki-setovi/1256-mbot-v11-stem-edukacijski-robot-set-za-djecu-bluetooth-plavi.html

https://www.parallax.com/product/boe-bot-robot

Prva trka održana je u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli, 12.5.2018. godine ( organizator- Društvo za robotiku Istra (DRI)), a druga u OŠ „Fran Krsto Frankopan“ na Krku, 9.6.2018. godine ( organizator- KIOK, Krk).

Ove je godine na natjecanju sudjelovalo više od 20 ekipa. Ekipu naše škole predstavljali su učenici Leo Medenčić, Luka Štimac, 7.b i Izidor Tuhtan 6.c. Pokazali su umijeće podešavanja kolica i programa, no za značajniji rezultat nedostajalo je sreće u gađanju prstenca. Nije jednostavno, koplje već ulazi u sridu, ali umjesto da prstenac ostane na koplju, padne.

Poželimo našim učenicima više sreće na  završnom natjecanju, 18. kolovoza u Barbanu(Istra).

 Natjecanja uvijek prate edukativni izleti pa su mladi robotičari dosadašnjih godina već obišli Arenu u Puli, Aqvarium Pula, Krk, Automotodrom na Grobniku, Kaštel Grobnik, Gašparov mlin u Martinovom selu,  Barban – Trku na viticu, Glavani park (adrenalinski park)…

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 6. 2018. 23:09

BICIKLISTIČKA ŠKOLA, ŠK. GOD. 2017./18.

U projektu  „Osposobljavanje učenika i učenica 5.r za samostalno upravljanje biciklom u prometu BICIKLISTIČKA ŠKOLA“ u organizaciji Doma mladih, sudjelovalo je i 10 učenika naše škole.

Točnije, 5 učenika  5. a razreda i jedan učenik i  četiri učenice iz 4.a i 4.c razreda.

Biciklistička škola trajala je  2 mjeseca, a polaznici i polaznice dolazili su jednom tjedno 2 školska sata u Dom mladih u pratnji učiteljice iz tehničke kulture.

Program je obuhvaćao sadržaje iz područja Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, prometne kulture i prometnog odgoja kroz koje su polaznici i polaznice, uz teoretska znanja, usvojili i vještine upravljanja biciklom te dodatne praktične vještine u vožnji biciklom u kontroliranim uvjetima. Nakon Programa, redoviti polaznici i polaznice Škole stječu uvjet za polaganje Biciklističkog ispita.

Program je  donesen od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta s ciljem unaprjeđivanja znanja, vještina i spoznaja vezane uz prometnu kulturu kako bi se povećala sigurnost djece u prometu.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djeca do 14. godine starosti ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu ukoliko ne posjeduju Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom.

Nakon polaganja teorijskog i praktičnog dijela ispita, učenici Elena Ban 4.a, Ređep Ademaj, Haris Neškić I Leon Trošelj 5.a ostvarili su pravo na dobivanje Potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Učenik Leon Trošelj prošao je praktični dio bez greške.

Čestitamo našim učenicima na uspješno položenim ispitima.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 6. 2018. 22:58

KUPUJMO HRVATSKO

Grobnički specijaliteti na literarnom natječaju

    Županijska komora Rijeka raspisala je literarni natječaj Kupujmo hrvatsko. Cilj natječaja  bio je podizanje svijesti o značaju razvoja hrvatskoga gospodarstva te jačanje prepoznatljivosti domaćih proizvoda i usluga na hrvatskom i inozemnom tržištu.

 

Na dodjeli zahvalnica

          Kada se govori o kraju u kojem rastemo i živimo, nezaobilazne su priče o autohtonim jelima po kojima je Grobnik poznat. Oduvijek se zna  da su to palenta kumpirica, grobnički sir, ocvirki, žujica i grobnička kobasica. Nije bilo teško motivirati učenike da pišu upravo o tome jer su spomenuta jela (proizvodi) tradicijska jela koja su nekada bila glavna hrana i zahvaljujući kojoj su se prehranile brojne generacije Grobničana. Učenici su o jelima progovorili na čakavskom narječju koji je dio njihova identiteta te su svjesni činjenice da se takvim  i sličnim natječajima pridružuju stalnim naporima Katedre Čakavskoga Sabora Grobnišćine  da se grobnička čakavica, kao zaštićeno nematerijalno dobro, sačuva.

          Na dodjeli zahvalnica 8. lipnja 2018. u Rijeci sudjelovali su Nina Maršanić, 5.b, Antonio Broznić, 5.b, i Klara Brdar, 7.b.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

Zahvalnice u rukama mladih kreativaca

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 6. 2018. 11:26

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

 Andre Jure Čubelić 

08.06.2018. na stadionu Kantrida održalo se natjecanje Primorsko-goranske i Istarske županije u atletici. Učenik OŠ Čavle Andre Jure Čubelić tom je prigodom osvojio dvije zlatne medalje iz discipline bacanja koplja i bacanja diska.

            Dino Brkić, 4.a

              AK GROBNIK

     POJEDINAČNO PRVENSTVO

          KVARNERSKE LIGE

 

                 3. mjesto

 

           Rijeka, lipanj 2018.

        Ivano Štimac,4.a

               RK Čavle

     Turnir u mini rukometu 

      "Mini rapska 4 zvonika"

 

              1. mjesto

 

              Rab, 2018.

            

             Elena Ban, 4.a

           ERSTE PLAVA LIGA

              trčanje - 300m

                 1. mjesto

 

           Rijeka, 11.6.2018.

 

     Emanuel Maršanić, 4.a

        ERSTE PLAVA LIGA

            trčanje - 60m

              3. mjesto

 

         Rijeka, 11.6.2018.

 

        ANA KARADŽA, 4.a

             KK Grobnik

 

     VIKTORIJA CUP "Sveti Vid"

       borbe učenice - 32 kg

              

              2. mjesto

 

 

     VIKTORIJA CUP "Sveti Vid"

  borbe ml. kadetkinje - 40 kg

             

              3. mjesto

 

          Rijeka, 9.6.2018.

        ELENA BAN, 4.a

      Atletski savez PGŽ-e

      pojedinačno prvenstvo  

   DJEČJE KVARNERSKE LIGE

               3. mjesto

        Rijeka, lipanj, 2018.

        10. RAB TRIATLON

           KEINDL SPORT

         MINI AQUATLON 

           početnice B

       Rab, 3. lipanj 2018.

       11. ALPS ADRIATIC 

          TRIATHLON CUP

                 kids D

            AQUATLON

        Rab, lipanj 2018.

             1. mjesto

       IVOR TADEJEVIĆ, 4.c

 

       odbojka -MOK Grobničan

         odbojkaško prvenstvo

             četvorke - dječaci

           sezona 2017./2018.

                1. mjesto

      odbojka -MOK Grobničan

     odbojkaško prvenstvo PGŽ-e

          mini odbojka - dječaci

          sezona 2017./2018.

                 1. mjesto

 

         RITA RANČEV, 4.c

 

PLIVANJE  -SINKRO AQUA MARIS

   Gradsko natjecanje u revijama

              -mlađi kadeti

           sezona 2017./2018.

                 1. mjesto

 

 

PLIVANJE  -SINKRO AQUA MARIS

  Gradsko natjecanje u tehničkim

                vještinama 

          sezona 2017./2018.

                2. mjesto

            ALEX MAVRINAC, 3.a

 

            taekwondo turnir

             9. Grobnik kup

         Čavle, 2. lipanj 2018.

                1. mjesto

 

 

 

 

 

          Lana Žeželić, 6.a

 

        ERSTE PLAVA LIGA

       bacanje kugle -6. razredi

 

 

               2. mjesto

 

          Rijeka, 11.6.2018.

 

 

 

           Siniša Splait, 2.a

 

 

             KK Grobničan

 

           VIKTORIA CUP  

                Sveti Vid

       

        borbe mlađi učenici

      

          8-9 godina / 34 kg

 

              1. mjesto

 

          Rijeka, 9.6.2018.

 

 

 

       Patrik Hajduković, 3.a

 

           Erste plava liga

 

         vortex -2. mjesto

 

         Rijeka, 10.5.2018.

 

 

 

 

           Anton Miculinić, 3.a

 

         Taekwondo klub Grobnik

 

              9. GROBNIK KUP

 

                 3. mjesto

 

            Čavle, 2.6.2018.

 

 

 

 

 

 

        Mihael Starčević, 3.a

 

              MOK Grobničan

   Odbojkaško prvenstvo PGŽ-e

            četvorke dječaci

            sez. 2018./2019.

 

                1. mjesto

 

 

              MOK Grobničan

  Odbojkaško prvenstvo PGŽ-e

               mini odbojka

            sez. 2018./2019.

 

               1. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 6. 2018. 10:45

ODLUKA O UPISU UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2018./2019. Vijest ima dokument u privitku

Poštovani učenici i roditelji,

u prilogu možete pogledati Odluku o upisu u srednju školu za školsku godinu 2018./2019., preuzetu sa stranica MZO.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 21:52

DAN OŠ ČAVLE

30. svibanj, Dom kulture Čavle i školska sportska dvorana

                Prigodnim programom i dodjelom priznanja najuspješnijim učenicima i učiteljima mentorima te kazališnom predstavom za učenike 1. - 4. razreda i sportskim natjecanjima za učenike 5. - 8. razreda, obilježili smo Dan škole.

                Čestitke voditeljicama programa, školskom zboru i učenicima koji su za svoj scenski nastup dobili zasluženi pljesak.

                Produkcija Z izvela je za učenike 1. - 4. razreda edukativnu predstavu u formi mjuzikla, Tko sam što sam, a posebno živo je bilo u sportskoj dvorani i na školskom igralištu gdje su održana međurazredna natjecanja i nogometna utakmica između mješovite ekipe učitelja i učenike te učenika.

Učitelji nakon utakmice - osmijeh unatoč porazu

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 21:40

PREVENTIVNI PROGRAM ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO: SAJAM MOGUĆNOSTI

OŠ Čavle, 29.5.2018.

            U sportskoj dvorani i na igralištu OŠ Čavle  organiziran je Sajam mogućnosti, namijenjen učenicima i roditeljima  četvrtih razreda OŠ Jelenje – Dražice i OŠ Čavle. 

            Cilj Sajma mogućnosti je ponuditi učenicima sportske, kulturne i druge sadržaje kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenicima su se predstavili:

Plesni centar Sirius, KUD Zvir, RK Čavle, MOK Grobničan, OK Grobničan i OK Rječina, NK Grobničan, NK Rječina, ŠK Rječina, AK Grobnik, BK Čavle-ŠB, Konjički klub Vodičajna i Odred izviđača Sjever-jug.

BK Čavle-Škola boćanja

OI Sjever-jug                                      ŠK Rječina

Učenici su imali prilike razgledati interventna vozila i info pult PU primorsko – goranske te vozila DVD Čavle, a održana su i poligonska natjecanja koje je za učenike pripremio AK Grobnik. Kao i uvijek do sada, posebna atrakcija bio je KK Vodičajna koji je omogućio jahanje svim učenicima koji su to željeli, a vrlo zanimljivo je bilo i na prezentaciji izviđača. 

 

DVD Čavle                             KK Vodičajna

            Organizator ovogodišnjeg Sajma mogućnosti je PU primorsko-goranska, Odsjek za prevenciju i OŠ Čavle te su pozdravne riječi nazočnima uputili Dario Tonković ispred PU primorsko-goranske, Dejan Ljubobratović ispred Općine Čavle te ravnateljica OŠ Čavle, Tanja Stanković.

Info pult PU primorsko-goranske

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 21:25

Energetski dani Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

Regionalna energetska agencija Kvarner -  predavanje za učenike OŠ Čavle, 29.5.2018.

             

   Sanda Hunjak Čargonja , mag.ing.,održala je za učenike prvih i četvrtih razreda radionice na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije  u sklopu energetskih dana koju organiziraju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. 

Učenici su bili vrlo zainteresirani, pokazali zavidno znanje i dokazali da ENERGIJU TREBA RACIONALNO TROŠITI!

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 21:20

PROVEDBA PROGRAMA UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE

Poštovani učenici i roditelji,
obavještavamo Vas da se program UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE u školskoj godini 2017./2018. provodi do 31. svibnja 2018. godine.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 21:02

SPORTSKI USPJEH

 Lara Zagorac, 1.a

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 6. 2018. 20:53

DAN ŠKOLE 30.5.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 5. 2018. 12:27

SAJAM MOGUĆNOSTI 2018.

ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO

 

ZAJEDNIČKI PREVENTIVNI PROGRAM OSNOVNIH ŠKOLA ČAVLE IJELENJE DRAŽICE, OPĆINA ČAVLE I JELENJE I
PU PRIMORSKO-GORANSKE

 

Dragi učenici, cijenjeni roditelji!

Preventivni program „Zajedno više možemo“ usmjeren je na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma i vršnjačkog nasilja te drugih oblika rizičnog ponašanja, a sastoji se od 5 komponenti: Mogu ako hoću 1 – MAH 1, Sajam mogućnosti, Prevencija i alternativa – PIA 1, Prevencija i alternativa – PIA 2 i Mogu ako hoću – MAH 2.

Program je namijenjen učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole, roditeljima , učiteljima i lokalnoj zajednici.   

Prva komponenta programa, Mogu ako hoću – MAH 1, realizirana je u studenom 2017. godine kada su učenici četvrtih razreda OŠ Čavle i OŠ Jelenje-Dražice posjetili 3. policijsku postaju i upoznali se s radnim okruženjem i načinom rada policije kako bi prihvatili policiju kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja. Nakon realizacije prve komponente programa,

29. svibnja 2018., od 15,00 do 17,30 sati, u sportskoj dvorani i na igralištu OŠ Čavle  realizirat će se druga komponenta programa, Sajam mogućnosti. Cilj Sajma mogućnosti je ponuditi učenicima korisne alternative, odnosno sportske, kulturne i druge sadržaje kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenici će imati priliku direktno komunicirati s izlagačima, aktivno sudjelovati u različitim ponuđenim sadržajima te organiziranim sportskim i kulturnim natjecanjima. Cilj Sajma mogućnosti je stvaranje pozitivnog okruženja u kojem će djeca kvalitetno odrastati i uključiti se u aktivan i zdrav život lokalne zajednice, „zajednice koja brine“.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 5. 2018. 11:58

Županijska smotra Univerzalne sportske škole, Kastav, 22.5.2018.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 26. 5. 2018. 12:55

OBAVIJEST O MOGUĆNOSTI NEPOSREDNOG UVIDA/PRISUSTVOVANJA SJEDNICAMA ŠKOLSKOG ODBORA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 26. 5. 2018. 12:50

POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, 13.-15.5.2018.

Ima jedan grad, svima drag...

 

... Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provedba je programa obveznih dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru učenici uče o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici posjećuju memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici uče i o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara...

Zajednička slika pred križem u gradu Vukovaru

Posjet herojskom gradu Vukovaru našim će učenicima zasigurno ostati dugo u sjećanju kao jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo.

Memorijalno groblje

Uz stručno vodstvo, učenici su razgledali memorijalne lokacije - Bolnicu, Spomen dom Ovčaru, Memorijalno groblje i kompleks Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ te Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Vukovarska bolnica -soba sjećanja          Vodotoranj 

Gradski muzej Vukovar -dvorac Eltz      Muzej vučedolske kulture

Posjet Vukovaru završio je Školom mira - predavanjem o temeljnim vrijednostima kao što su mir, nenasilje i tolerancija te kvizom znanja za učenike.

Troškove provedbe projekta Posjet osmih razreda Vukovaru u potpunosti snosi Ministarstvo hrvatskih branitelja.   

Za ovakve stvari nikad nismo preveliki...

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 5. 2018. 23:13

PRIZNANJE ZA VRIJEDNE LIKOVNJAKE

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 5. 2018. 22:56

NASTUP UČENIKA OŠ ČAVLE NA XII. ČAKAVSKIM SUSRETIMA VA KOSTRENE

Narodna čitaonica Kostrena, 16.5.2018.

ČA SU GUŠTI...

     Svojim izvrsnim glazbenim i scenskim nastupom, zasluženi pljesak dobili su Ivan Njegovan, 8.a ; Anja Juretić, 6.a te Ema Štimac, Ema Maršanić i Borna Hlača Gruevski, 3.a razred.
Učitelji mentori: Anita Zaharija, Marko Fabris i Romina Stanković Šubat.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 5. 2018. 22:43

ŽUPANIJSKO NATJECANJE SIGURNO U PROMETU 2018.

Ekipa OŠ Čavle u sastavu Elena Ban i Vito Zaharija, 4.a te Sara Mišić, 4.b i Leon Trošelj, 5.a razred osvojila je izvrsno treće mjesto te biciklu i kacigu za školsku prometnu grupu.

Učitelj mentor: Mira Reljac

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 5. 2018. 22:33

FESTIVAL MATEMATIKE U PULI, 7. svibnja 2018.

Festival matematike u Puli ove je godine okupio više od 750 učenika osnovnih i srednjih škola te 150 mentora iz raznih krajeva Lijepe naše.

 

       Matematičko društvo Istra uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Pule, Zajednice tehničke i TZ grada Pule organiziralo je 13. Festival matematike u Puli.  U hotelu Park Plaza Histria održano je ekipno natjecanje Ekipa za 5 osnovnih i srednjih škola, a u isto vrijeme održana je i smotra projekata Matematika +.

       Projekt Matematika + je smotra malih znanstveno-istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola čiji je smisao pokazati kako učenici vide svoj zavičaj okom i srcem matematike, kako primjenjuju i povezuju naučeno i kako otkrivaju svoj zavičaj kroz njegovu povijest, kulturu, umjetnost, arhitekturu, književnost, jezike…

       Naša je škola sudjelovala u projektu Matematika +, a školu su prestavile Nina Tus, 5.a, Lora Birtić i Nina Perušić, 6.a te Dora Rački i Dorotea Mladenić, 7.a. Prezentirale su projekt Ričina koji su izradile na izvannastavnoj aktivnosti Kreativna matematika pod mentorstvom učiteljica Gordane Majnarić Janeš i Anite Štimac.

Primjenjujući matematička znanja i vještine u izradi projekta, pokazale su kako rijeka Rječina ima važno gospodarsko značenje za naš grad.

Šetnja Pulom

U obilasku Arene uz stručno vodstvo

       Povjerenstvo je pohvalilo projekt Ričina za sveobuhvatan prikaz važnosti rijeke Rječine koristeći stare alate i modernu tehnologiju.

Voditeljice Kreativne matematike

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 5. 2018. 21:32

PROJEKT

Obrnimo se da se ne pozabi: Grobnički sir i palenta kompirica

Učenici 4. razreda uključili su se u projekt očuvanja baštine svoga kraja. Odlučili su naučiti više o grobničkom siru koji se fino sljubljuje s palentom kompiricom, delicije koje su poznate svim gurmanima zavičaja ali i šire.

Na tom tragu interesna skupina učenika uputila se u drevni Grad Grobnik koji osim svoje kulturno-povijesne baštine nudi nadaleko poznatu siranu Frankulin. Proizvodno-trgovački obrt Frankulin bavi se uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Na imanju koje su svome vjernome zaslužniku Frankulinu, upravitelju grobničkog kaštela, davno darovali Frankopani danas pasu krave gospodina Aleksandra Dade Kamenara.

Gospodarstvo Frankulin svoje proizvode stvara od 1993. godine nudeći tako raznovrsne ukusne sireve: tvrdi i polutvrdi kravlji sir, kravlju skutu, sireve sa začinima (papar, crvena paprika, vlasac i bosiljak), s tartufima i s maslinama.

Nas je zanimao proces nastajanja kravljeg sira. U tome nam je  pomogla gospođa Mara, zaposlenica, koja se pokazala kao izvrsna poznavateljica proizvodnje , ali i ugodna domaćica. Najprije smo obišli staje u kojima živi 30 muznih krava s junicama, telčićima i bikom što je ukupno 50 grla goveda. Sirana se proteže kroz nekoliko prostorija koje prate proces proizvodnje.

Nakon mužnje krava, mlijeko odlazi u preradu. Ovisno o vrsti sira varira temperatura kuhanja i prerade mlijeka , kao i kalupi u kojima se oblikuju sirevi. Da bi se mlijeko zgrušalo potrebno je u kotao staviti sirilo. Sirenje traje ovisno o vrsti sira. Zgrušano mlijeko se usitnjuje „klačem“ (štap 100x 2,5 cm) i na vatri se grije uz neprestano miješanje. Kada se kotao makne s vatre, gruš se oblikuje rukama u kuglu koja se prenese u drvenu kacu, gdje stoji dok se ne ocijedi sirutka. Neke vrste sireva se tlače. Nakon cijeđenja sir se posoli i stavi s drugim sirevima u „brentu“. Jedanput dnevno sirevi se vade iz brente, sole te vraćaju nazad. Sir se u „brenti“ drži dok ne prestane upijati sol. Višak sira se smješta u salamuru koja se mijenja dvaput godišnje.

Kad je sir dovoljno slan, posuši se i ostavlja u odvojenoj prostoriji s drvenim policama ,na zraku. Na siru se stvaraju korisne gljivice koje ga štite. Prije rezanja i pakiranja, gljivice se dobro ostružu.

Svoje proizvode plasiraju u restorane, hotele i prodaju stalnim mušterijama kojih je svakim danom sve više tako da se sirevi ne uspiju presušiti.

Nakon učenja slijedio je najslađi dio – degustacija sireva i kravlje skute. Okus i tekstura sireva nas je oduševila.

 

SIRUTKA

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i u njoj ostaju najvredniji sastojci mlijeka: vitamin B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu. Nažalost u novije vrijeme sirutka je postala zaboravljeno blago.

SKUTA

Skuta je svježi sir kremaste teksture. Koristi se u pripremi slatkih i slanih jela. Slatka sirutka koja ostaje nakon pripravljanja polutvrdog sira zagrijava se na visoku temperaturu i pri tome se izdvajaju frakcije sirutkinih proteina koje kasnije nakon cijeđenja još nazivamo albuminski sir ili skuta.

U ponudi gospodarstva Frankulin su palačinke s medom i skutom.

Uz sve vrste grobničkih sireva od kravljeg ili ovčjeg mlijeka fino se sljubljuje palenta kompirica koja je u našem kraju nezaobilazan dio tradicije i kulinarstva.

PALENTA KOMPIRICA

Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture ali i svakodnevnog života još i danas. Mnogi ugostitelji diljem Grobinštine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu, a može je se probati  na velikom Festivalu palente i sira koji se održava svakoga lipnja.

Ines Žeželić, danas Silić, 1994. godine napisala je jedan poetski recept za palentu kompiricu.

Palenta

Kolonbar z šparheta makni,
Konpir nastrži
Va pinjatu vodu nalij
Pa posoli.

Na oganj ne pozabi, dobro naloži,
Palentar zami i tari
Kar zavre voda,
konpiru se žute muke doda.

Pa opet gnjocaj i tari
Taruj znami,
Ali pusti neka se još malo kuha
Jušto kuliko ti se ohladi juha.

Kad je se gotovo,
Dobro se naji,
Neka ti se ne grusti
I meni sledić pusti.

U slast lipi moji!

Đeni Kunsek i Adela Malnar, učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 13. 5. 2018. 22:09

PUTUJEM I PIŠEM

Putositnice 2018.

 U osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica u petak, 4. svibnja 2018., održana je svečanost proglašenja najboljih dječjih putopisa u Republici Hrvatskoj. Natječaj se organizira po šesti puta zaredom, od proslave 200. obljetnice rođenja Antuna Nemčića. Prosudbeno povjerenstvo nagradilo je pet te pohvalilo pet putopisa. Među pet pohvaljenih našao se putopis učenice 7.b Klare  Brdar Istra, naš lipi kraj. Klarin rad tiskan je u knjižici sa svim ostalim putopisima. Dobila je diplomu, školski list i poklone koje je osigurala Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Podravka d.d., Šareni dućan, Pink Panter, Obrt Dolenec, GPK Komunalac i Pampa čaj.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

Klara Brdar, 7.b

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 13. 5. 2018. 22:04

TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA

Svijet i mi

Trening životnih vještina je program primarne prevencije ovisnosti (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga) i drugih rizičnih ponašanja kao npr. nasilje. Cilj radionica je razvijanje samopouzdanja, samokontrole, komunikacijskih i socijalnih vještina, razvijaju se vještine suočavanja s pritiskom vršnjaka i slično.

       Tijekom školske godine 2017./2018. održane su radionice u sklopu programa Trening životnih vještina. U radionice su bili uključeni svi učenici petih razreda. Na početku školske godine učenici su dobili radne listove koje su popunjavali. Uz radne listove, učenici su izrađivali prezentacije, plakate, letke i crteže. Neke su se teme obrađivale tijekom jednog sata, a neke u dvosatu.

   Crtamo i pišemo za slikovnicu                Kako reći sukobu NE

      Učenici su rado prihvatili rad u radionicama. Bili su aktivni i kreativni u iznošenju svojih misli i zaključaka. Za završni projekt, učenici petih razreda odlučili su izraditi slikovnicu koju su prezentirali učenicima nižih razreda. Slikovnica ima 16 stranica. Predstavljene su sve radionice na veoma jednostavan i razumljiv način primjenjiv u radu s mlađim učenicima. Uz sadržaj učenici su priložili svoje crteže kojima oslikavaju bit svake održane radionice. Učenici su slikovnicu nazvali Svijet i mi.

                    Dobra suradnja                     Kompromis - rješenje sukoba

STOP lošim navikama

Sadržaj slikovnice:

Naslovnica slikovnice

Radionice održale razrednice petih razreda

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 13. 5. 2018. 21:47

MATEMATIKA I MAJČIN DAN

Sretan Majčin dan!

Majčin dan je blagdan posvećen majkama. Obilježava se svake godine druge nedjelje u svibnju. Toga dana svojim majkama poklanjamo cvijet ili neku sitnicu. Učenici 6.a bili su veoma kreativni jer su izradili originalne čestitke u kojima su primijenili znanje iz matematike.

       U nastavnoj cjelini Četverokut, učenici šestih razreda uče vrste četverokuta s obzirom na paralelnost njegovih stranica. Za svaku vrstu nauče koja svojstva vrijede za stranice, kutove i dijagonale.

       Na satu razrednoga odjela, učenici 6.a razred su izrađivali čestitke za Majčin dan i pritom ponavljali svojstva pravokutnika i kvadrata. Koristili su škare, ljepilo, flomaster, hamer papir i papire A4 formata koji imaju oblik pravokutnika. Naravno, koristili su i svoje znanje iz matematike.

       Pravokutnik je osnosimetričan četverokut koji ima dvije osi simetrije. Kada su papir A4 formata presavili po osima simetrije, dobili su četiri međusobno sukladna pravokutnika čije su duljine stranica dvostruko manje od stranica početnog pravokutnika.

Od svakog manjeg pravokutnika formirali su kvadrat čija je duljina stranice jednaka duljini kraće stranice pravokutnika. Dijagonale kvadrata su jednakih duljina i međusobno su okomite. Dijagonala kvadrata pripada jednoj od četiri osi simetrije kvadrata.

Presavijanjem kvadrata po dijagonali učenici su dobili jednakokračan pravokutan trokut. Jednakokračan trokut je također osnosimetričan, a njegova os simetrije sadrži visinu na osnovicu. Presavijanjem tog trokuta po njegovoj osi simetrije, učenici su opet dobili jednakokračan pravokutan trokut. Postupak su ponovili te su na dobivenom trokutu izrezali kružni luk. Kad su rastvorili papir, on je imao oblik cvijeta. Opisanim postupkom izrezali su sedam međusobno sukladnih likova te ih ukrasili flomasterima.

Cvjetove su međusobno zalijepili po uputama preuzetih s mrežne stranice. Dobili su buket cvijeća koji su zalijepili na izrezani dio hamer papira te svojoj majci napisali poruku.

       Sudjelujući u ovoj radionici, učenici su još jednom shvatili da je matematika svuda oko nas i kad se nešto radi s ljubavlju, onda to nije teško.

Anita Štimac, učiteljica matematike i informatike

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 13. 5. 2018. 10:05

I DJEČACI 5. I 6. RAZREDA OŠ ČAVLE PRVACI PGŽ-e

DJEČACI OŠ ČAVLE 5.i 6.razredi PRVACI PGŽ

Čavle,08.05.2018. Sportska dvorana Mavrinci.

 

Na finalnom turniru Primorsko -Goranske Županije u odbojci za dječake 5. i 6. razreda,nastupile su ekipe OŠ Jelenje-Dražice,OŠ Vojak i OŠ Čavle.Učenici OŠ Čavle uspjele su pobjediti oba protivnika,OŠ Jelenje -Dražice 2:0 i OŠ Vojak 2:1. Ovim rezultatom postali su prvaci PGŽ-e i ostvarili pravo nastupa na Poluzavršnom Državnom prvenstvu koje će se održati u Karlovcu 15.05.2018. Ekipe su nagrađene peharima i medaljama.
Konačni redosljed :
       1. OŠ Čavle
       2. OŠ Jelenje-Dražice
       3. OŠ Vojka

Za OŠ Čavle igrali su : Karlo Trahlić,Borna Čalić,Mario Bošnjak, Vito Marić,Fran Pavlić,Leon Omerašević,Luka Matković, Michael Glažar,Antonio Broznić,Mateo Barčić,Emanuel Milinković, Ivor Tadejević i Fran Matejčić.

Ekipu je vodio : Tihomir Crnković-učitelj TZK-a.

Još jedan veliki uspjeh Čavjanske odbojke.

BRAVO !!!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 5. 2018. 22:11

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

          Sinisa Splait, 2.a

             KK Grobnican

 

    Rijeka kup - mlađi učenici

                 (38 kg)

          

               1. mjesto

          Rijeka, 5.5.2018.

 

       Županijska karate liga

 

         mladi učenici (32 kg)

 

           Rijeka, 6.5.2018.

 

        Adriano Štimec 6.b 

VK Primorje Erste Bank-NADE

 

Prvenstvo Hrvatske – kategorija Nade koji se odigravao na Bazenima Kantrida od 26. do 29.04. Nakon pobjede nad VK Jug, u velikom finalu VK Primorje je svladalo VK Mladost i osvojilo prvenstvo u kategoriji nade.

 

Nora Sečen 4.c i Nives Blažević 4.c

Rijeka Dance Open, Tower center, 5.5.2018. - 1.mjesto

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 5. 2018. 21:57

ZELENA ČISTKA 2018.

Hrvatska, zajedno sa 150 zemalja, već dugi niz godina sudjeluje u jednoj od najvećih akcija čišćenja povodom dana planeta Zemlje. I ove su se godine već tradicionalno u čišćenju cijeloga svijeta pridružili Mali ekolozi i Mali prirodnjaci u pratnji svojih učiteljica Alenke Žagar Pančić i Andreje Miler. U subotu, 21. travnja 2018.g. zasukali smo rukave i očistili prostor oko naše škole, a potom se zaputili na zasluženu zakusku i igru.

Učiteljica Andreja Miler

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:59

SPORTSKI USPJESI NAŠIH UČENIKA

Braća Armen i Eldin Husejnović nastupili su u subotu, 28.travnja 2018.g. na 14. Memorijalnom taekwondo turniru „Bljesak 1995.“ u Novskoj te su sjajnim borbama osigurali svoja mjesta na postolju. Čestitke obojici na lijepom uspjehu!

Armen Husejnović, 2.c – 2. mjesto

Eldin Husejnović, 5.c – 3. mjesto

Učiteljica Andreja Miler

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:53

Prezentacija srednjih škola

OŠ Čavle, 27.4.2018.

 

         U organizaciji Obrtničke komore Rijeka, zainteresiranim učenicima osmih razreda predstavile su se Trgovačka i tekstilna škola, Graditeljska škola za industriju i obrt, Strojarsko-brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja te Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:43

ŽUPANIJSKO NATJECANJE „SIGURNO U PROMETU“ DOM MLADIH, RIJEKA - srijeda, 2. svibnja 2018.

I ove smo godine sudjelovali na natjecanju učenika osnovnih škola
„Sigurno u prometu“.

Teorijski dio natjecanja, u poznavanju prometnih propisa, održao se elektroničkim putem  u Domu mladih u Rijeci, a praktični dio u dvorani Dinko Lukarić na Kozali.

Poligon za provjeru upravljanja biciklom sastojao se od tri dijela sa više prepreka: „vožnja u osmici“,  „STOP“ sa dvije letvice, „lanac“, „uska staza“, „uska daska“, „kosa daska“, „nošenje tereta“ i još mnoge druge.
 Svaka ekipa ide na jednu od tri pozicije i tako se rotiraju dok ne prođu sve tri pozicije.  

Ekipu OŠ Čavle predstavljali su učenici: Elena Ban 4.a, Vito Zaharija 4.a, Sara Mišić 4.b, Leon Trošelj 5.a. To je ujedno bila i najmlađa ekipa na natjecanju.

Na nivou Primorsko-goranske županije ekipa OŠ Čavle osvojila je 3. mjesto, a za školu su osvojili bicikl i kacigu.

Mira Reljac, učiteljica TK-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:30

UČENICI OŠ ČAVLE POSJETILI 11. PO REDU FESTIVAL DJEČJE KNJIGE MONTE LIBRIĆ U PULI

Glavna tema ovogodišnjeg festivala bila je "Animiraj me!"

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je upravo spletom riječi i slike u animiranoj formi, a knjiga je ovaj put bila nedjeljivi dio svijeta animacije usmjeren na multimedijalne sadržaje koji se sve češće koriste kao dodatni poticaj djeci u čitanju i interpretaciji teksta. Na Monte Libriću se odvijao bogat program u kojem su gostovali zanimljivi domaći i strani pisci, ilustratori i animatori, a održane su i brojne radionice animacije, kazališne predstave i projekcije animiranih filmova domaćih i stranih autora.

11. po redu Monte Librić

    Učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Čavle različitih interesnih skupina u utorak, 24. travnja 2018. su u pratnji knjižničarke i triju učiteljica posjetili Festival dječje knjige "Monte Librić" u Puli. Na samom dolasku učenici su bili podijeljeni u dvije skupine sudjelujući u radionicama namijenjenima njihovom uzrastu. Osim sudjelovanja u radionicama, bili su i na "Pikniku s autorom" s dvjema dječjim spisateljicama: Marijanom Križanović i Nadom Zidar – Bogadi. Tom prilikom saznali su mnogo zanimljivosti vezane uz njihov stvaralački rad i djela koja su bila predstavljena. Pogledali su i animirani film Sretan cvrčak, nastao prema istoimenom djelu autorice N.Z. Bogadi.

        Izrada malog mrava   Na Pikniku s autoricom Nadom Z. Bogadi

Po završetku druženja učenici su razgledali prigodni sajam, a u čarobnom svijetu knjiga svatko je mogao pronaći knjigu baš po svom ukusu. Na samom povratku prošetali su se starom gradskom jezgrom te puni dojmova u kasnim poslijepodnevnim satima vratili svojim kućama s pitanjem: "Kad ćemo opet  na Monte Librić?"

U carstvu knjiga...

Romina Stanković Šubat, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:22

Spisateljica Melita Rundek održala književni susret u OŠ Čavle

Autorica knjige "Psima ulaz zabranjen", lektirnog naslova što ga šestaši upravo čitaju, podijelila je s učenicima mnogo zanimljivosti iz vlastitog života

U četvrtak, 19. travnja 2018. našu je školu posjetila spisateljica Melita Rundek. U ugodnom družnju autorica je učenicima ispričala mnogo zanimljivosti iz vlastitog života, od kojih svakako treba spomenuti neobičnost vezanu uz djelo "Psima ulaz zabranjen". Naime, autorici je za spomenutu knjigu dodijeljena nagrada "Ivana Brlić Mažuranić", no drugo i treće mjesto nije pripalo nikome, uz obrazloženje stručnog žirija kako je djelo u književnom smislu toliko odskočilo u odnosu na druga da su se odlučili na taj dotad nuobičajeni korak. 

Neposredno po zavrešetku susreta spisateljica je u kratkom intervjuu izjavila sljedeće:

Gdje najčešće pronalazite inspiraciju za pisanje?

Volite li više pisati o stvarnim ili izmišljenim  događajima?

S koliko ste godina uopće počeli pisati?

Koju biste od svojih knjiga najviše htjeli preporučiti djeci?

Što biste nam poručili po završetku današnjeg druženja?

Nika Rožmarić, 6.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 5. 2018. 05:16

ODBOJKAŠICE OŠ ČAVLE ŽUPANIJSKE PRVAKINJE!

Sportska dvorana Mavrinci, 27.4.2018.

 

Na finalnom turniru Primorsko -Goranske Županije u odbojci za djevojčice 5. i 6. razreda,nastupile su ekipe OŠ Kastav, OŠ Brajda, OŠ Pehlin i OŠ Čavle. Nakon izvršenog ždrijeba, polufinale su odigrale ekipe OŠ Čavle-OŠ Brajda i OŠ Kastav-OŠ Pehlin. U dramatičnoj završnici prvog seta odbojkašice OŠ Čavle uspjele su pobijediti ekipu OŠ Brajda, te u nastavku drugog seta došle do konačne pobjede od 2:0.

OŠ Pehlin pobjeđuje OŠ Kastav i u finalu se sastaju dvije neporažene ekipe, ekipa OŠ čavle i ekipa OŠ Pehlin. Finalna utakmica bila je za igračice OŠ Čavle veoma uspješna te kvalitetnom i borbenom igrom ostvaruju pobjedu od 2:0.

U borbi za treće mjesto, OŠ Brajda je pobijedila OŠ Kastav. Ekipe su nagrađene peharima i medaljama.

Konačni redosljed :

1. OŠ Čavle

2. OŠ Pehlin

3. OŠ Brajda

4. OŠ Kastav

Trener pobjedničke ekipe, Marko Crnković, nakon ostvarenog uspjeha, pohvalio je sve igračice za borbenost i zalaganje. Ovom pobjedom OŠ Čavle izborila je nastup na Poluzavršnom Državnom natjecanju.

Za OŠ Čavle su igrale: Lea Batić, Dora Mohorić, Rebekah-Natali Orešković, Sara Lisac, Paulina Horaček, Lorina Ogorevac, Matea Linić, Mande Marušić, Enea Vorkapić, Lana Ljubobratović, Stella Tomić i Amina Vukalić.

Ekipu su vodili :  Marko Crnković - trener i Tihomir Crnković-učitelj TZK-a.

Čestitke učenicama i voditeljima!

           

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 5. 2018. 20:08

Multidisciplinarni dan Sigurna djeca posvećen ekologiji i održivom razvoju, prevenciji i zdravim navikama življenja te zaštiti i spašavanju

OŠ Čavle, 20.4.2018.

 

Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo…

A na nama je da to na najbolji način iskoristimo imajući u vidu da priroda i njeni darovi nisu neiscrpni.

 

          Četvrtu godinu zaredom učenici i učitelji OŠ Čavle obilježili su Dan planeta Zemlja multidisciplinarnim projektnim danom Sigurna djeca u čiju su se realizaciju, 20. travnja,  uključili Područni ured za zaštitu i spašavanje Rijeka,  Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa -  grupa potražnih pasa Rijeka, Državna interventna postrojba Odjel Rijeka, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Rijeka, Odred izviđača Sjever-jug, DVD Čavle, Policijska uprava Primorsko-goranska – Odjel za prevenciju, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Dom mladih Rijeka, Udruga Žmergo, Atletski klub Grobnik,  Korado Korlević  - Znanstveno edukacijski centar Višnjan, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci  - projekt Putujući  znanstvenici  te Savjetodavna služba Primorsko – goranske županije.

          Sve aktivnosti imale su za cilj doprinijeti razvijanju pozitivnih stavova prema prirodi, ekologiji, zdravlju i zdravim navikama života te kulturi življenja, ali i zaštiti, spašavanju i  (samo)pomoći u slučaju opasnosti.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 5. 2018. 19:33

NOĆ KNJIGE 2018.

Miris knjige

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine i organizirana kako bi se promicalo čitanje i knjiga. Priliku za to pružili su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ulomci iz romana Miris knjige

        Dva dana u travnju prava su prilika za promicanje kulture čitanja. Na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine 23. travanj je proglašen važnim datumom jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a 22. travanj se od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

        Povodom navedenoga dana 23. travnja 2018. godine održala se manifestacija Noć knjige s učenicima 5. i 7. razreda. Učenici su čitali ulomke iz knjige Miris knjige spisateljice Jadranke Klepac koja danas radi u gimnaziji kao profesorica matematike.

Miris knjige u rukama sedmaša

        Miris knjige je  roman o Dani, tinejdžerki, koja nije zadovoljna jednoličnom svakodnevicom te odlučuje pisati roman. Uz radnju koja prati Danu, nudi se još jedna fabula, priča romana koji ona piše. Oba su romana zanimljiva i neobična s vrlo sličnim likovima, neobičnim zapletima i sretnim završetcima. U oba romana prisutna je potraga za nestalim knjigama o kojima se ne zna puno, već samo da su knjige veoma stare i vrijedne.

Noć čitanja 2018.

Dana, glavni lik, voli čitati, često je u knjižnici i pravi romani su bijeg iz svakodnevice. Bježi u svijet mašte u koji smješta svoje prijatelje, obitelj i knjižničare.

Na kraju druženja učenici su iznijeli svoje dojmove i zaključili su da, tko voli čitati, zasigurno će uživati i u Mirisu knjige. 

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 5. 2018. 07:58

3. međunarodni haiku susret 2018. – OŠ Vežica

Haiku susreti u OŠ Vežica

 

       OŠ Vežica raspisala je 3. međunarodni haiku susret za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, učenike hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenike s posebnim obrazovnim potrebama. Na završnoj svečanosti u svibnju 2018. godine dodijeljena je nagrada  učenici 7. b Andrei Cucchiaro Manzoni   koja je osvojila 2. nagradu za hajgu, ilustrirani haiku, na temu trešnjin cvijet  u kategoriji 5.- 8. razreda.

TREŠNJIN CVIJET – jedan je od najvažnijih simbola japanske kulture i dolaska proljeća. Simbolizira ljepotu, buđenje i prolaznost. Japanska trešnja čini gotovo polovicu svih stabala u japanskim gradovima, tako da u doba cvatnje različitih stabala s ružičastim cvjetovima postaje jedan od najposjećenijih događaja u godini. SAKURA, japanski trešnjin cvijet je i tradicionalni japanski praznik, a HANAMI običaj promatranja i uživanja u cvijetu trešnje.

(http://os-vezica-ri.skole.h)

       Glavna izbornica prof. Zvjezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost,u Agenciji za odgoj i obrazovanje, napravila je uži izbor te nagradila i pohvalila prispjele hajge.

bijele latice

trešnjin cvijet u proljeće

tople pahulje

Andrea Cucchiaro Manzoni, 7.b

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 5. 2018. 07:54

STRUČNO USAVRŠAVANJE UČITELJA ZA 21. STOLJEĆE

ISPRIČAJ SVOJU PRIČU - DIGITALNO!

27 od oko 160 prijavljenih učitelja u Hrvatskoj uspješno je završilo kombinirani tečaj „Pristup obrazovanju za globalno građanstvo kroz digitalno pripovijedanje“  kojem je cilj razviti kompetencije učitelja i trenera osnovnih i srednjih škola kako bi se mogli baviti glavnim temama globalnog građanstva putem konstruktivne i sudioničke metodologije – digitalnog pripovijedanja.

 

          Digitalno pripovijedanje (digital storytelling) kao kratka forma digitalne komunikacije omogućuje  razmjenu svakodnevnice pojedinaca i potiče razumijevanje među ljudima različitih etničkih ili vjerskih pozadina, vjerovanja ili uvjerenja, ukazuje na stereotipe i promiče interkulturalni dijalog te osnažuje kritičko mišljenje, kao i računalnu i medijsku pismenost među djecom, mladima i djelatnicima u edukaciji. Partnerski konzorcij projekta BRIGHTS, financiranog sredstvima Europske komisije kroz program Erasmus+, uključuje Belgiju, Italiju, Grčku i Hrvatsku.

          Nakon što su polaznici uspješno položili online tečaj formiran u 4 modula od kojih je svaki trajao po 5 sati u ožujku, dvodnevna radionica osposobljavanja učitelja i trenera licem u lice u trajanju od 10 sati održana je u Centru tehničke kulture 19. i 20. travnja. Polaznici iz raznih dijelova Hrvatske upoznali su se s metodologijom izrade digitalne priče u praksi. Napomenimo i to da je od oko 160 prijavljenih učitelja u našoj zemlji tečaj završilo 27 učitelja i trenera osnovnih i srednjih škola, među kojima i moja malenkost. Kao treneri s učenicima ćemo provesti program, stvoriti digitalne priče i sudjelovati na nagradnome natječaju. Planira se i projekcija digitalnih priča svih učenika koji će polaziti radionice u Art-kinu u Rijeci krajem tekuće godine.

          Rastuće nejednakosti i netrpeljivosti u svijetu zahtijevaju odgovore kroz edukaciju i osnaživanje pojedinaca za postajanje aktivnim građanima. Globalno građanstvo aktivno utječe na sprječavanje nasilne radikalizacije te promiče demokratske vrijednosti, temeljna prava i interkulturalno razumijevanje pri čemu se unapređuju i povećavaju društvene i građanske vještine, potiče shvaćanje, znanje i učenje te suvereno vladanje demokratskim vrijednostima i osnovnim građanskim pravima, stoga nam je osobito zadovoljstvo što smo postali dijelom ove globalne priče.

Više o samome projektu možete saznati na sljedećoj poveznici: http://www.ctk-rijeka.hr/

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 5. 2018. 07:48

AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA – ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

1.mjesto: 4.a – 1040 kg

2. mjesto: 1.b – 1032 kg

3. mjesto: 3.c – 859 kg

Čestitamo najuspješnijima i veliko hvala svim roditeljima i učenicima koji su sudjelovali u akcijama!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 5. 2018. 07:40

KREATIVNI MATEMATIČARI NA ZADATKU

Šetnja uz Rječinu

 

          Sredinom travnja matematičari i geografi OŠ Čavle, pod vodstvom učiteljica Gordane Majnarić Janeš i Anite Štimac te učitelja Roberta Žagara,  organizirali su terensku nastavu na području toka rijeke Rječine, stoga su svoje malo putovanje nazvali Šetnja uz Rječinu. To je bilo sve, samo ne obična šetnja. Izvršili su planirana mjerenja i izračune uz pomoć određenog pribora bez kojeg ne bi to mogli ostvariti. Izlazak iz učionice i škole omogućio je učenicima usvajanje novih, praktičnih znanja primjenjivih u svakodnevnom životu.

           Kako kaže poslovica Bez alata nema zanata, tako smo se i mi naoružali metrom, trokutom, ravnalom, libelom, ogledalom, micro:bitovima, geografskom kartom, kompasom, blokom i priborom za pisanje. Prije polaska na svojim smo mobitelima instalirali aplikaciju kojom se mjere koraci tzv. pedometar.

          Ružićevom ulicom došli smo do nekadašnje tvornice papira, nekadašnje Hartere. Fani Šafar ispričala je nekoliko povijesnih činjenica o tvornici papira koja je uspješno poslovala do devedesetih godina prošlog stoljeća. Proizvodilo se više vrsta papira, a najpoznatiji je bio cigaretni papir koji se i izvozio iz države. Proizvodile su se i šibice parafinke. Tvornica je imala svoju centralu električne energije tako da nije ovisila ni o kome. Zapošljavali su se većinom Grobničani. Danas u Gradu Grobniku postoji i Harteraška ulica, u spomen ljudima koji su radili u tvornici.

          Naš prvi zadatak bio je izmjeriti visinu zgrade u kojoj se danas održavaju rock-koncerti.  Sedmaši su to odradili bez problema jer su pri tome primjenjivali sličnost trokuta. Krenuli smo prema zahtjevnim uzbrdicama koje su nas dosta namučile. Zapitali smo se koliki je nagib uzbrdica. Učiteljice Gordana i Anita predložile  su da to izračunamo. Koristili smo libelu, trokut i ravnalo. Na prvoj uzbrdici izmjerili smo 30%, a na drugoj 38% nagiba. Na drugoj uzbrdici mjerili smo i svoje korake micro:bitom.

          Jedan dio našeg puta prolazio je cestom Lujzijanom pa nam je o njoj te o Karolini i Jozefini ukratko ispričao Fran Pavlić. Lujzijana je cesta koja spaja Karlovac s Rijekom. Duga je 141 km, građena je od 1803. do 1811., a nazvana je po Mariji Lujzi, kćeri cara Franje II. Jozefina je povijesna cesta koja povezuje grad i luku Senj na obali Jadranskog mora s gradom Karlovcem u središnjoj Hrvatskoj, odnosno sjeverno Hrvatsko primorje i središnju Hrvatsku. Karolina je cesta izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća i prva je cestovna poveznica u Hrvatskoj između panonskoga i jadranskoga područja (od Karlovca do Bakra i Rijeke), duga 105.6 km.

          Cijelim putem pratila nas je Rječina tako da smo mogli uživati u njenoj ljepoti, slapu Žakalj te spilji u koju smo znatiželjno zavirili. Mostom smo prešli Rječinu te došli do ruševina mlina Žakalj.

 Mlin Žakalj je izgrađen 1841. To je bio najveći riječki industrijski mlin za žitarice. Imao je šest katova i bio je visok 25 metara, a dug 90 metara. Zapošljavao je 300 ljudi. Radio je do 1894. godine. Poslije prvoga svjetskog rata, 1918. godine, prodan je Ugarskom pivovarskom društvu, no, kako se pomicanjem granica zgrada našla rascijepana između dvije države, Italije i Jugoslavije, plan o proizvodnji piva je propao. Od tada mlin propada, a ruševine su svjedok tome.  

           Budući je korito Rječine bilo suho, uspjeli smo doći do Matešićeva mlina.  Tu smo zapisali koliko je koraka svaki učenik napravio te izmjerili duljinu koraka kako bismo izračunali prijeđeni put. Vito Marić nam je ispričao priču o Matešićevom mlinu.  Saznali smo da je vjerojatno izgrađen četrdesetih godina 19. stoljeća, jer, prema arhivskim izvorima, Antonio Mattessich piše Slavnom Vijeću 1839. i traži dozvolu za izgradnju mlina na Rječini. Mlin je bio velika investicija, ali je 1. veljače 1863. izgorio u požaru, nakon čega više nije bio obnovljen. Danas su sačuvane ruševine i tuneli za vodu. Izmjerili smo visinu Matešićevog mlina na dva načina, primjenjujući sličnost trokuta te prebrojavanjem i mjerenjem kamenih blokova od kojih je mlin izgrađen.

Cijelim su nas putem geografi obavještavali o nadmorskoj visini te upozoravali na markacije koje moramo pratiti kako bismo uspješno stigli na cilj. Naša Šetnja uz Rječinu je završila kod Matešićeva mlina. Od mlina smo se popeli stazom  do Orehovice.

          Terenska nastava poput ove zasigurno ostavlja trag u učenicima koji su vršili mjerenja i istraživanja te su još jednom dokazali da je matematika prisutna svuda oko nas. Takvim pristupom temi, novim metodama i oblicima rada osuvremenjuje se tradicionalni način poučavanja.

Anja Juretić, 6.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 26. 4. 2018. 06:53

NOĆ KNJIGE 2018. – UČENICI 6.- 8. RAZREDA

KNJIGA MOGA DJETINJSTVA

U predvečerje 23. travnja sjeli smo u vremeplov i prepustili se čaroliji

čitajući ulomke iz najdražih slikovnica i knjiga uz koje smo odrastali.

Pripreme prije početka programa

Razmišljanje o tome na koji bismo se način i ove godine, po četvrti put, uključili u program manifestacije Noć knjige odvelo nas je u toplinu našeg djetinjstva. Učiteljice Romina Stanković Šubat i Katarina Badurina Miculinić zamolile su učenike da otpuhnu prašinu s najdražih im slikovnica i knjiga uz koje su odrastali i predstave ih jedni drugima.

 

                   Matija Paškvan,                         Nika Zaharija i Laura Lukanić,

              Kraljevna na zrnu graška                                Ježeva kućica

  

Nika Rožmarić, Što cure govore, što dečki govore  

U predvečerje 23. travnja sjeli smo u vremeplov i najprije otputovali u dvorac jadne kraljevne koja je morala spavati na zrnu graška, a zatim u šumu Ježurke Ježića. S Palčićem smo se borili protiv groznog diva, s Pepeljugom isprobavali cipelicu, suočili se s čarobnom moći iščitavanja likova iz knjige Srce od tinte, probijali se kroz nezgrapne stihove Adriana Molea i smijali se duhovitim dosjetkama Zvonimira Baloga. Čuli smo što u romanu Sanje Pilić govore cure, a što dečki.

Pssst! Čitanje u tijeku!

Na kraju smo se počastili osmominutnim filmom Voda u književnosti koji su za školski projekt Voda osmislili učenici literarne družine. Kao i svake godine bilo nam je zabavno i zanimljivo te se radujemo sljedećem susretu.

Projekcija filma, zajedničkog rada literarne grupe

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 4. 2018. 23:13

DRŽAVNO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

59. državno natjecanje iz matematike

Poreč, 12. - 14. travanj 2018.

            Ove godine sudjelovao sam na 59. državnom natjecanju iz matematike. Domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Jože Šurana iz Višnjana. Učesnici natjecanja su bili smješteni u hotelu Pical u Poreču.

Na natjecanju je sudjelovalo 257 učenika 4. - 8. razreda, iz svih krajeva Hrvatske, a među njima sam bio i ja, u konkurenciji 20 najboljih matematičara šestih razreda. 

Veliku podršku i pomoć u pripremi za natjecanje pružila mi je moja učiteljica matematike Ljerka Linić.

Prvi dan natjecanja iskoristili smo za smještaj u hotel i upoznavanje s ostalim učenicima i mentorima. Drugi dan ujutro, od 9 do 12 sati, odvijalo se je natjecanje. Zadaci su bili teški, ali sam se uspješno borio s njima te na kraju osvojio 10. mjesto u kategoriji šestih razreda iz cijele Hrvatske.

Istoga dana u popodnevnim satima posjetili smo zvjezdarnicu Višnjan. Bilo je jako zanimljivo i poučno, kao i predavanje prof. Korada Korlevića sljedeći dan.

 

U subotu, poslije ručka, krenuli smo kućama. Ovo je bilo jedno lijepo i nezaboravno iskustvo jer sam puno toga naučio i upoznao puno novih prijatelja.

Dino Dujmić, 6.b

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 4. 2018. 22:57

MULTIDISCIPLINARNI DAN SIGURNA DJECA

Ekologija, prevencija, zaštita i spašavanje 

srijeda, 25.4.2018.

 

 

Pitanja za kviz

 

HODOGRAM

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 22. 4. 2018. 23:24

FESTIVAL ZNANOSTI I OTVORENI DAN SVEUČILIŠNIH ODJELA

Posjet učenika trećih i petih razreda Sveučilišnim odjelima u Kampusu na Trsatu

utorak, 17. travanj 2018.

 

U cilju popularizacije znanosti i prirodnoznanstvene grupe predmeta, učenici su imali prilike razgledati laboratorije Odjela za biotehnologiju, pogledati edukativne igrokaze  o imunim sustavima i virusima, sudjelovati u radionicama Odjela za matematiku, informatiku i fiziku te nakratko postati  mali istraživači i znanstvenici sudjelujući u jednostavnim pokusima i radionicama…

            Četrdesetak učenika trećih razreda i dvadesetak učenika petih razreda s velikim je interesom pratilo ponuđene sadržaje:  Igraonice za male znanstvenike, Mikroskopiranje, Šarenilo kemije, igrokaze Imuni sustav ili virusi  i Što sve može moj mozak  te radionice Što je krv, Na granici živog i neživog, Mozak pod povećalom i Svjetleće stanice.

 

Lidija Molnar Čargonja, uč. RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 4. 2018. 20:17

PETAR KNEŽEVIĆ TREĆI NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ ENGLESKOG JEZIKA!

OŠ Žnjan-Pazigrad Split, 11.-13.4.2018.

                Petar Knežević, učenik 8. b razreda, osvojio je 3. mjesto na Državnom natjecanju iz engleskog jezika za osnovne i srednje škole Republike Hrvatske koje se održalo od 11.-13. travnja 2018. godine u OŠ Žnjan-Pazigrad u Splitu. Petar je u Split otputovao u pratnji mentorice Nikolina Bolić Starčević, a već je nakon prvog dana natjecanja i pisanog dijela ispita zauzeo visoko peto mjesto. Idućeg je dana zabriljirao na usmenom dijelu ispita te ostvario fenomenalno treće mjesto u ukupnom poretku, zaostajući samo 5 bodova za prvoplasiranom učenicom. Bravo Petre! Jako smo ponosni na tebe.

Nema nervoze prije početka ispita....

Dodjela priznanja

Nikolina Bolić Starčević, učiteljica EJ-a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 4. 2018. 20:10

PROLJEĆE JE STIGLO U 3.b RAZRED

Lidija Čargonja Molnar, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 4. 2018. 19:54

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENICA

           Ana Karadža, 4.a

 

            KK Grobničan

      Hrvatski karate savez

       Prvenstvo Hrvatske

         učenice - 32 kg

             3. mjesto

 

       Zagreb, 15.4.2018.

Viktoria Sudan, 7.a je  13. i 14. travnja na državnom prvenstvu u squash-u za kadete i juniore postala državnom prvakinjom u kategoriji GU15 (djevojčice do 15godina)  te je i u kategoriji GU17 (djevojčice do 17g) zauzela 2.mjesto.      

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 4. 2018. 19:40

AKCIJA PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA

AKCIJA PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA ODRŽAT ĆE SE U PETAK, 20.4.2018. OD 7.30 DO 14.00, U DVORIŠTU OŠ ČAVLE.

Količini starog papira koju su razredi prikupili u listopadu 2017. pribrojit će se količina papira koju razredi prikupe u ovoj akciji i proglasiti te nagraditi najuspješniji razredi.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 4. 2018. 22:29

Novi uspjeh ekipe OŠ Čavle

PRVO MJESTO NA MEĐUŽUPANIJSKOJ RAZINI NATJECANJA MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Srednja talijanska škola u Rijeci, 14.4.2018.

            Nakon osvojenog prvog mjesta na županijskoj razini natjecanja, ekipa OŠ Čavle osvojila je i prvo mjesto na međužupanijskoj razini natjecanja koje je održano 14.4.2018. i time izborila pravo sudjelovanja na državnoj razini natjecanja koje će se održati u Vinkovcima, 12.5.2018.

Sastav ekipe: Petra Mavrinac, Melanie Božić, Ramona Zoretić, Monika Marčelja, 8.a razred; Elena Broznić i Nina Jugović, 7.c razred

Mentor: Marta Zoretić sa suradnicom, učiteljicom TZK-e Bojanom Kukec

Čestitamo i želimo puno uspjeha u završnici natjecanja!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 16. 4. 2018. 07:48

NOVI USPJEH MUŠKE ODBOJKAŠKE EKIPE OŠ ČAVLE

Prvo mjesto na Poluzavršnom natjecanju ŠSD-a osnovnih škola u odbojci za dječake

Karlovac, 11.4.2018.

     Nakon osvojene titule županijskih prvaka, muška odbojkaška ekipa OŠ Čavle osvojila je i prvo mjesto na Poluzavršnici natjecanja ŠSD-a osnovnih škola u odbojci – dječaci, održanom 11.4.2018. u Karlovcu i time ostvarila pravo sudjelovanja u Završnici  natjecanja ŠSD-a osnovnih škola  koje će se održati u Poreču od 22. do 24.4.2018.        

     Sastav ekipe: Luka Matković, Karlo Trahlić i Fran Vrkić, 6.a; Borna Čalić, 6.c;  Lovro Maglica, Noa Banović, Patrik Dassouki, Andrej Grlaš i Matej Žagar, 7.a; Vid Čargonja, 7.b;Ivan Njegovan, 8.a i Goran Marković, 8.b razred. 

Voditelji: Tihomir Crnković, učitelj TZK-e i vanjski suradnik, Vlado Maglica, voditelj MOK Grobničan.

Čestitamo i želimo puno sreće na državnoj razini natjecanja!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 16. 4. 2018. 07:36

NATJECANJA

Pozvani na županijsku razinu natjecanja:

Dora Čargonja, 3.c; Bruno Baćac, 6.b; Klara Brdar, 7.b; Petra Mavrinac, 8.a

mentori: Lidija Molnar Čargonja, Katarina Badurina Miculinić, Dolores Maršanić, Romina Stanković Šubat,

Nina Tus, 5.b i Dino Dujmić, 6.b

mentori: Gordana Majnarić Janeš i Ljerka Linić

Iva Miculinić, 6.c i Petar Knežević, 8.b.

mentori: Tanja Turudić i Ljerka Linić

Petra Mavrinac, 8.a i Petar Knežević, 8.b

mentor: Nikolina Bolić Starčević

Petar Knežević, 8.b;

mentor: Martina Štefanac

Ivano Svetić, 5.a i  Ema Vlašić, 6.c;

mentor: Robert Žagar

Erik Vorkapić, 5.c (maketarstvo i modelarstvo); 

Lora Birtić, 6.a (graditeljstvo);

Luka Štimac i Leo Medenčić 7.b (robotika);

Leon Babić, 8.c (automatika)

mentor: Mira Reljac

Lara Mohorić, 8.b

mentor: Denis Pavin

Lora Birtić, Nika Rožmarić, Anja Juretić, 6.a; Bruno Baćac, 6.b

 

mentor: Kornelija Radošević

 

 

Pozvani na poluzavršnicu državnog prvenstva ŠŠD-a RH-e:

 

Odbojka - dječaci:

Karlo Trahlić, 6.a;  Lovro Maglica, Noa Banović, Patrik Dassouki, Andrej Grlaš i Matej Žagar, 7.a; Vid Čargonja, 7.b; Ivan Njegovan, 8.a; Goran Marković, 8.b te Rafael Perušić, 8.c razred

mentori: Tihomir Crnković, uč. TZK-e i vanjski suradnik  i Vlado Maglica

Predloženi za državnu razinu natjecanja:

 

literarni izričaj: Klara Brdar, 7.b - Ričina

novinarski izričaj: školski list Malin

mentor: Dolores Maršanić

Fani Šafar, 6.a - 4. nagrada

zapaženi radovi učenica Lore Birtić, 6.a i Nere Sadrija, 8.c

mentor: Monika Kukučević

Uspjeh naših učenika nakon održane županijske razine natjecanja:

 

Međužupanijska razina:

natjecanje MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Rijeka, 14.4.2018.

Sastav ekipe: Petra Mavrinac, Melanie Božić, Ramona Zoretić, Monika Marčelja, 8.a razred; Elena Broznić i Nina Jugović, 7.c razred

Mentor: Marta Zoretić sa suradnicom, učiteljicom TZK-e Bojanom Kukec

 

Međužupanijska razina:

Poluzavršno natjecanje ŠSD-a osnovnih škola u odbojci, za dječake - Skupina Zapad, Karlovac, 11.4.2018.

Sastav ekipe: Luka Matković, Karlo Trahlić i Fran Vrkić, 6.a; Borna Čalić, 6.c;  Lovro Maglica, Noa Banović, Patrik Dassouki, Andrej Grlaš i Matej Žagar, 7.a; Vid Čargonja, 7.b;Ivan Njegovan, 8.a i Goran Marković, 8.b razred.  

voditelji: Tihomir Crnković, učitelj TZK-e i vanjski suradnik, Vlado Maglica, voditelj MOK Grobničan.

 

Državna razina:

Petar Knežević, 8.b -3. mjesto

mentor: Nikolina Bolić Starčević,prof. hrvatskoga jezika i književnosti i engleskoga jezika i književnosti

 

Državna razina:

Dino Dujmić, 6.b - 10. mjesto

mentor: Ljerka Linić, prof. matematike i informatike

Matematika -1. nagrada: Parabola, odbojka

autori rada: Laura Kondić, Goran Marković i Ema Silić, 8.b razred

mentor: Ljerka Linić

Gradska vijećnica, 19.4.2018.

 

Fizika - 3. nagrada -3. nagrada: Ah, ta indukcija

autori rada: Petra Mavrinac, Leonarda Bernobić, 8.a i Goran Marković, 8.b razred

mentor: Martina Štefanac, prof. fizike i politehnike

Gradska vijećnica, 19.4.2018.

 

Prezentacija projekta

Gradska vijećnica, 20.4.2018.

mentori: Ljerka Linić, Martina Štefanac i Mira Reljac

 glazbeni izričaj -1. mjesto za pjesmu Europa smo ti i ja:  Ivan Njegovan, Leonarda Bernobić, Lucija Milardović, 8.a; Laura Lukanić, Andrej Grlaš, 7.a; David Komadina, 7.b; Merita Cocaj, 8.c; Paula Lukanić, Dajana  Đuzo, Tara Juretić, 4.a, Dorotea Šikić, 4.b; Nora Sečen, 4.c; Lora Birtić, 6.a; Korina Bijelonjić, 6.b;

učitelji mentori: Marko Fabris (glazba) te Katarina Badurina Miculinić i Đeni Kunsek (tekst)

likovni izričaj - 4. mjesto: Veronika Burić, 6.a; učitelj mentor: Monika Kukučević

2. nagrada -Andrea Cucchiaro Manzoni, 7.b; učitelj mentor:  Dolores Maršanić     

objavljeni radovi  učenika:  Magdalene Maršanić, 2.a , Emanuela Maršanić, 4.a i Lucija Milinović, 1.a; 

nagrađen rad učenice Klare Brdar, 7.b; učitelj mentor : Dolores Maršanić

  1. nagrada:  Goran Marković, 8.b; učitelj mentor: Ljerka Linić

  3. nagrada: Petra Mavrinac, Leonarda Bernobić, 8.a; Ema Silić, Laura Kondić, 8.b; učitelj mentor: Martina Štefana  

 Ema Silić, Aniva Bajmak, 8.b;Teo Baffo, 8.c; Luka Štimac, 7.b; Matea Matković, 7.c učitelji mentori: Ljerka Linić i Martina Štefanac 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 4. 2018. 21:09

SPORTSKI USPJEH

        Adrian Ban, 3.a

 

 Regionalna duatlon liga 2018.

           Mini duatlon

 

            2. mjesto

      

            Početnici B

    

      Kostrena, 8.4.2018.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 12. 4. 2018. 21:27

POZIV NA AUDICIJU, Kazališna radionica Malik Rijeka

 

Cijenjeni roditelji, dragi učenici,

Kazališna radionica Malik Rijeka ( www.malik.hr ) otvara audiciju za djecu od 8 do 13 godina koja bi željela raditi na profesionalno vođenoj kazališnoj predstavi „Mravac i Cvrčak“,  nastaloj prema basni „Mrav dobra srca“  B. Crnčevića, u režiji glumice Ane Vilenica.

Audicija se raspisuje za uloge Cvrčka, Mravca (najmanjeg mrava), Mravlje kraljice i Mrava. Održati će se 13.04. 2018. (petak) u Hrvatskom kulturnom domu, Strossmayerova 1 Rijeka (7. kat) od 16,30 - 19,30 h.

Prethodno glumačko iskustvo nije potrebno.

Info i najava dolaska zainteresiranog djeteta na audiciju se vrši putem kontakta 091/587-32-96 -  Denis Kirinčić, dipl. pedagog prof.; spec.univ. art

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 12. 4. 2018. 21:20

Povodom Dana voda, 22.3.2018.

8.b je  izradio 63  narukvice pod nazivom

„Veliki val ti poručuje“.

Narukvice su kao iznenađenje  podijeljene ravnateljici,  svim učiteljicama, učiteljima i tehničkom osoblju 21.3.2018. Narukvice su dijelile Ema Silić i Aniva Bajmak. Uz narukvicu svatko je izvukao  prigodnu poruku koju su učenici 8.b sastavljali sami i uz pomoć knjiga:
„Alkemičar”, Paulo Coelho

„Siddhartha”, Hermann Hesse

„Prorok”, Kahlil Gibran

„Priručnik za ratnika svjetlosti”, Paulo Coelho.

Razrednica Ljerka Linić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 3. 2018. 10:28

Projektni dan uz Svjetski dan voda

Voda je pokretač prirode

Leonardo da Vinci

     Nizom radionica i popratnim aktivnostima u OŠ Čavle obilježen je Svjetski dan voda. Tijekom dana održane su brojne radionice u kojima su učenici prikazali rezultate višemjesečnog rada. Sudjelovanjem u projektu proširili su svoje znanje o vodi i zaključili da je voda bogatstvo koje treba čuvati.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 3. 2018. 08:58

BICIKLISTIČKA ŠKOLA

Dom mladih organizira projekt „Osposobljavanje učenika i učenica 5. razreda osnovnih škola za samostalno upravljanje biciklom u prometu – Biciklistička škola“  koji  uključuje  i učenike naše škole.
Tako je grupa učenika četvrtih i petih razreda, u pratnji učiteljice tehničke kulture Mire Reljac, krenula  u četvrtak, 8. ožujka,  na prvi sat u Dom mladih.

Zapravo se radi o dva sata, jedan teoretski i jedan praktični. Na teoretskom satu učenici su ponovili gradivo o prometu koje su već naučili na prometnoj grupi. Na praktičnom dijelu bilo je vrlo zanimljivo.

Učenici su dobili bicikl i kacigu te su vozili prometni poligon rađen prema prometnim pravilima. Učitelj prometa u Domu mladih, Josip Kovačić, skrenuo je učenicima pažnju na poštivanje rada semafora, ulazak u kružni tok i izlazak iz njega, pravilnu vožnju „mini prometnicama“.

Biciklistička škola će se održavati svakog četvrtka, od 8. ožujka  do 3. svibnja, s pauzom za vrijeme proljetnih praznika.

Mira Reljac, učiteljica TK-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 3. 2018. 08:40

PROJEKT BUDI ++

U sklopu projekta Budi++ kojeg provodi Centar tehničke kulture Rijeka u Osnovnoj školi Čavle održana je pokazna radionica.

Voditelj radionice Loris Rašpolić (koordinator obrazovnih programa CTK Rijeka) i volonteri u CTK Rijeka, Ivana Žužić i Kristijan Vulinović upoznali su učenike od  5. do 8. razreda  s raznim projektima koje su polaznici CTK Rijeka napravili koristeći micro:bit.

Učenici su napravili  nekoliko vježbi koristeći micro:bit i dodatnu opremu (LED diode, RGB LED dioda,...).
Voditelji su učenicima najavili i nadolazeći proljetni kamp „Makersi na Školjiću“ koji će se održati od 3. do 6. travnja 2018. u CTK Rijeka (za vrijeme proljetnih praznika).

Učenici su na radionici pokazali veliko zanimanje za vježbe u kojima su pokazali i dobro predznanje.

Mira Reljac, učiteljica TK-e

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 3. 2018. 08:30

ODRŽANO JE 60. ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA, 2. ožujka 2018.

U OŠ Gornja Vežica, u Rijeci, održano je 60. županijsko natjecanje mladih tehničara na kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Primorsko-goranske županije.

Natjecanje ima dva područja; to su H područje u kojem se učenici mogu natjecati kroz školski program tehničke kulture i P područje gdje se mogu natjecati i kao osnovnoškolci, ali i kao članovi klubova izvan škole, u izvannastavnim aktivnostima.

Prema pravilima ovog natjecanja učenici koji osvoje prvo mjesto izravno su pozvani na državno natjecanje.

Među mladim tehničarima koji su se natjecali za našu školu bili su:

H – PODRUČJE

1. MAKETARSTVO I MODELARSTVO: Erik Vorkapić – 5.c  

2. GRADITELJSTVO: Lora Birtić – 6. a (2. mjesto)

3. ROBOTIKA: Leo Medenčić  – 7. b (2. mjesto)

4. ROBOTIKA: Luka Štimac  – 7. b (3. mjesto)

P – PODRUČJE

3. AUTOMATIKA: Leon Babić – 8. c (3. mjesto)

Čestitke natjecateljima na lijepom uspjehu!

Mira Reljac, učiteljica TK-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 3. 2018. 08:21

KAKO SU NASTALE NARUKVICE 8.B

„Idemo napraviti nešto fora“

„A što“

„Pa , cool narukvice!“

Tako smo krenuli u osmišljavanje, gledali na netu, proučavali kako bi, da samo ispletemo špag ili da nešto ubacimo, kakav fora detalj. I vrteći stranice na internetu naišli smo na fimo masu i tako je krenulo.

Kupljen je lijepi crni špag, tri fimo mase, osmišljen je detalj, Željko se bacio na posao i odradio većinu posla na ukrasu od fimo mase. Nije mislio da će biti tako složeno, ali nije se predavao i nastao je lijepi dezen u tri boje.

Razrednica Ljerka Linić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 25. 3. 2018. 21:13

PROJEKTNI DAN 2018. – VODA

Tematski broj lista Malin

 

        Povodom Svjetskog dana voda novinarska grupa OŠ Čavle pripremila je tematski broj lista Malin. U posebnom tiskanom izdanju predstavljene su aktivnosti koje su se provodile tijekom priprema i na samom projektnom danu.

        Voda je najrasprostranjenija tekućina na Zemlji,  bitan sastojak živih organizama  i nužna je za život svih živih organizama. Oni koji proučavaju vodu tvrde da se živa bića najvećim dijelom sastoje od vode i da ona čini tri četvrtine ukupne površine Zemlje. Osim toga, vodu moramo čuvati pa nastojimo i ekološki se osvijestiti i ekološki razmišljati o vodi. 

        Učitelji su napravili plan već početkom rujna, a učenici su, vođeni svojim voditeljima, odradili zadatke. Istraživali su, prikupljali podatke, analizirali i uspoređivali, bili su kreativni jer su motiv vode provukli kroz svoje likovne i literarne uratke, istraživanja, tehničke crteže, pokuse , dijagrame i slično. Mladi geografi istražili su Asuansku branu i Aralsko jezero, matematičari, fizičari i tehničari dokazali su da vodu treba čuvati i misliti o njenom učinkovitom iskorištavanju, prikupljali su i obradili podataka o količini padalina u trinaest hrvatskih gradova te pet europskih, jezičari su o vodi progovorili na njemačkom i engleskom tražeći motiv vode u književnim djelima, zabavnim društvenim igrama. Učenici su izradili straničnike s ekološkim sloganima, križaljke, rebuse, pisali haiku i crtali hajge.  Novinari su intervjuirali pomorca koji je dobitnik Plave vrpce Vjesnika, fotografkinju koja često fotografira vodu, odabrali likovne radove na temu vode. Veliku podršku u radu dali su učenici likovne grupe i informatičari i njihove voditeljice jer je trebalo dizajnirati naslovnicu, odabrati i opremiti likovne radove te pripremiti tekst za tisak. Podlistak je i svojevrsni podsjetnik da vodu moramo čuvati i brinuti se o njoj.

Tematski broj lista Malin

Dolores Maršanić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 25. 3. 2018. 20:51

KREATIVNI NERED LIKOVNE GRUPE

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 25. 3. 2018. 19:34

SPORTSKI USPJEH

          ANA KARADŽA, 4.a 

     KARATE KLUB GROBNIK

 

     RUDAR VELENJE OPEN

Velenje, Slovenija, 17.3.2018.

 

            1. mjesto

      12-13 god. / - 40 kg

            2. mjesto

      12-13 god. / - 32 kg

           3. mjesto

     12-13 god. / - 47 kg

         Leon Lulic, 4.a

 

             AK Grobnik

 

 Pojedinačno prvenstvo dječje

    kvarnerske lige u dvorani

 

       2. mjesto - skok u vis

       Rijeka, ožujak 2018.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 25. 3. 2018. 19:17

NAJAVA PROJEKTNOG DANA

Veliki val

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 20. 3. 2018. 23:10

42. GRADSKO NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

U subotu, 10. ožujka 2018., održalo se 42. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, na kojem je sudjelovala ekipa učenica naše škole, Anđelčići, u sastavu: Petra Mavrinac 8.a, vođa ekipe, Melanie Božić 8.a, zamjenik vođe te Ramona Zoretić 8.a, Monika Marčelja, 8.a, Nina Jugović 7.c i Elena Broznić 7.c, članice. Natjecanje se održalo u Dvorani mladosti na Trsatu.

Ekipa s mentoricom              Otvaranje natjecanja

Na natjecanju se provjerava teorijsko znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći.

Pripreme za natjecanje

Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. Naše su učenice zahvaljujući velikom trudu i opsežnim pripremama na kojima su sudjelovali i drugi učenici koji su se uključili u izvannastavnu aktivnost Crvenog križa, zasluženo osvojile 1. mjesto u kategoriji podmlatka Hrvatskog Crvenog križa. Sada se pripremaju za drugu razinu natjecanja, Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa,  koje će se održati 14. travnja 2018. u Rijeci.

 Marta Zoretić, voditeljica Crvenog križa

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 10:52

Rezultati županijske razine natjecanja EUROPA U ŠKOLI 2018.

RAZMISLI – ŠTO ČINI EUROPU?

2018. Europska godina kulturne baštine

Organizator natjecanja: Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska

Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili su 2018. Europskom godinom kulturne baštine. Kulturna baština je tkivo naših života i društava. Okružuje nas u gradovima u kojima boravimo, doživljavamo je neposredno u krajolicima, u susretima s raznovrsnim arhitektonskim ostvarenjima, skulpturama, arheološkim kopnenim kao i podvodnim nalazištima. Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti već i tradicijska znanja, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazbu koju slušamo i filmove koje gledamo. Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima živimo. Razvojem tehnologija, digitalni svijet također mijenja način na koji pristupamo baštini.

Europska kulturna baština omogućuje nam da bolje razumijemo prošlost te da na taj način ujedno stvaramo čvrsto polazište za zajedničku budućnost.

Uvođenjem europskih tema u školstvo Europa u školi želi pomoći mladim ljudima da razviju mogućnosti i vještine koje im pomažu da se suoče s izazovima modernog društva.

Europa u školi uz pomoć učitelja i profesora potiče mlade ljude da poboljšaju svoje znanje i razumijevanje vlastite kulture te postanu svjesni građani Europe.

            U četvrtak, 15.ožujka, u OŠ – SE San Nicolo u Rijeci održana je svečana dodjela priznanja najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima koji će predstavljati našu županiju na državnoj razini natjecanja. Među nagrađenim učenicima su i učenici naše škole.

Putujemo u najljepši europski grad, u najtopliju europsku priču

Klara Brdar, 7.b

Učitelj mentor: Dolores Maršanić

 

Moj najdraži europski dvorac

Veronika Burić, 6.a

Učitelj mentor: Monika Kukučević

Bogatstvo europske glazbene baštine: Različitost nas povezuje i čini još boljima

Glazbena radionica učenika 4. - 8. razreda: Europa smo ti i ja

Učenici: Ivan Njegovan, Leonarda Bernobić, Lucija Milardović, 8.a; Laura Lukanić, Andrej Grlaš, 7.a; David Komadina, 7.b; Merita Cocaj, 8.c; Paula Lukanić, Dajana  Đuzo, Tara Juretić, 4.a, Dorotea Šikić, 4.b; Nora Sečen, 4.c; Lora Birtić, 6.a; Korina Bijelonjić, 6.b;

Učitelji mentori: Marko Fabris, Katarina Badurina Miculinić i Đeni Kunsek

Rezultati natjecanja objavljuju se krajem travnja , a završna svečanost natjecanja i dodjela nagrada organizira se povodom proslave Dana Europe 9. svibnja u Europskom domu Zagreb.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim učiteljima mentorima i želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 10:39

POSJET IZLOŽBAMA U ZAGREBU

6. i 10.3.2018.

 

Nikola Tesla – Mind from the future

Vlaho Bukovac – pariško razdoblje

 

Grupa učenika sedmih i osmih razreda, u pratnji učiteljica Martine Štefanac, Anite Štimac, Monike Kukučević i Marte Zoretić posjetila je 6. ožujka dvije velike izložbe u Zagrebu – jednu posvećenu velikom znanstveniku, Nikoli Tesli, a drugu umjetniku Vlahi Bukovcu.

Istim putem krenuli su 10. ožujka i djelatnici naše škole te, kao i učenici, uživali u razgledu izložbi.

U Meštrovićevom paviljonu sa zanimanjem su pratili izlaganje i razgledali izložbu posvećenu velikom izumitelju, elektrotehničaru i fizičaru Nikoli Tesli.

Zaslužan je za više od 700 izuma,  od kojih su neki na žalost manje poznati javnosti, a među najznačajnijima su sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje (izmjenični višefazni motori i generatori na principu  okretnoga magnetskog polja), izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, Teslin oscilacijski transformator (Teslina zavojnica), rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, teleautomatika (daljinsko upravljanje brodom), Teslina turbina, radio…

U Galeriji Klovićevi dvori postavljena je prva od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu.

Namjera izlagatelja je da kroz tri zasebne izložbe predstavi tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.

 

Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine te kronološki slijed, uspone i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da uspije u europskoj prijestolnici umjetnosti – Parizu, njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji. Prvi put su hrvatskoj javnosti predstavljena djela nastala u Engleskoj i Francuskoj koja je radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa, a svakako treba spomenuti i monumentalnu kompoziciju Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, nagrađenu 1888. na pariškom Salonu. 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 10:17

SKIJAŠKO TRČANJE-DELNICE 14.03.2018.

SŠŠD PGŽ-e

Skijaško trčanje

Delnice,14.03.2018.

Učenici Filip Ribarić, Mia Zaharija, Nika Zaharija i Tina Markovčić predstavljali su OŠ Čavle na županijskom natjecanju ŠŠD-a  u skijaškom trčanju.  
Filip Ribarić osvojio je 2.mjesto,Tina Markovčić 4., Nika Zaharija 5. i Mia Zaharija 6.mjesto.


Voditelji: učitelj TZK-e Tihomir Crnković i vanjski suradnik, trener SKI kluba Rijeka - Čavle Marijan Štimac. 

Na natjecanju je bio i Zoran Skender-izbornik nordijske reprezentacije koji je vodio svoje Ravnogorce.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 10:02

PRVENSTVO OSNOVNIH ŠKOLA PGŽ U ODBOJCI ( djevojčice) - FINALNI TURNIR

ŠŠD OŠ Čavle - 3. mjesto

Sportska dvorana Mavrinci, 15.3.2018.

 

        Učenice OŠ Čavle nastupile su na finalnom turniru prvenstva PGŽ-e u odbojci.

U prednatjecanju izgubile su utakmicu protiv vršnjakinja iz Drenove da bi u borbi za 3.mjesto i medalju pobijedile OŠ Brajdu rezultatom 2:0.

Za OŠ Čavle nastupile su : Zara Sabalić, Melanie Božić, Nina Karajković, Dina Čaval, Lea Batić, Matea Haramija, Lucija Čavić, Nina Jugović, Elena Broznić, Lorina Ogorevac i Enea Vorkapić.

Voditelj: Crnković Tihomir, učitelj TZK-e

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 09:56

OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKOGA JEZIKA

 „RJEČNIČKO BLAGO“ - NAŠ DOKUMENTARNI PRVIJENAC

Autori filma su učenici od 5. do 8. razreda te predmetni učitelji materinskog i stranih jezika, a sadržaj obuhvaća aktivnosti kojima je cilj razvijanje jezičnih kompetencija.

 

        Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, kulturne manifestacije koja se održava svake godine u periodu od 11. do 17. ožujka, sedamdesetak učenika pogledalo je dokumentarni film Rječničko blago. Projekcija se održala paralelno u učionicama 102 i 103 12. ožujka. Autori filma su naši učenici od 5. do 8. razreda i predmetni učitelji materinskog i stranih jezika. Film obuhvaća aktivnosti koje smo provodili od rujna do ožujka s ciljem razvijanja jezičnih kompetencija, odnosno naš kurikulumom utvrđeni zajednički program pod nazivom Rječničko blago.

        Film traje 42 minute i sadrži fotografije i videoisječke sa stvaralačkih radionica održanih na satovima redovne i dodatne nastave, izvannastavnih aktivnosti, svečanosti održanih u školi poput Obilježavanja dana kruha i dana zahvalnosti za plodove zemlje, natjecanja (ČA-čitalnica, Čitanje naglas), posjet Art-kinu i Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, posjet Villi Ružić, suradnju s Katedrom Čakavskoga sabora Grobnišćine (radionice u Kaštelu i Večeri svilom tkane) i mnoge druge. Smatrajući da će za njih to biti korisno iskustvo, pozvali smo i učenike 3. i 4. razreda koji su se tako upoznali sa sadržajima i načinima rada vezanima uz aktivnosti koje se provode u predmetnoj nastavi. Autorice teksta su, osim učenika, učiteljice Ana Barković, Nikolina Bolić Starčević, Romina Stanković Šubat, Dolores Maršanić, Gordana Manojlović i Katarina Badurina Miculinić koja je učenicima pomogla u montaži priloga i odabiru glazbe.

Zadovoljna publika

        Potaknuti uspjehom našeg prvijenca pozivamo učenike da i dalje prikupljaju materijale o svim aktivnostima koje provodimo kako bismo i sljedeće godine mogli uživati u zanimljivoj i zabavnoj prezentaciji.

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 09:41

PROLJEĆE U RADOVIMA ŠESTIH RAZREDA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 09:37

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

 Fabijan Zaharija, 6. b

Atletika - u organizaciji Atletskog saveza PGŽ na pojedinačnom 

              prvenstvu Kvarnerske lige u krosu u dvorani  osvaja 1.

              mjesto (veljača 2018.)
           - na prvenstvu Hrvatske u dvorani za mlađe kadete osvaja

             3. mjesto u skoku u vis ( 18.2.2018.)

Čestitamo Fabijanu  i nadamo se da će i u budućnosti postizati zapažene rezultate.

ERIK VORKAPIĆ, učenik 5.C razreda, drugu godinu zaredom je pobjednik međunarodne Zimske MTB lige Istre i Kvarnera. Ove godine pobjednik je u kategoriji natjecatelja do 13 godina.

Od ukupno osam utrka koje su se odvijale na različitim mjestima u našoj zemlji i Sloveniji, Erik je osvoio 5 prvih mjesta i 3 druga mjesta, te time stekao najveći broj bodova u svojoj kategoriji.

Slijedom uspjeha kako Erika tako i svih ostalih članova Biciklističkog kluba Grobnik, koji vodi trener Hrvoje Brnelić, ove je godine BK Grobnik osvoio prvo mjesto i pehar kao najuspješniji biciklistički klub Zimske MTB lige Istre i Kvarnera.

   Brkić Dino i Lukić Leon, 4.a

               AK Grobnik

 

       Kvarnerska liga 2018.

        ekipni kros -limači

              3. mjesto

 

         Labin, ožujak 2018.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 09:08

ZIMA U PRODUŽENOM BORAVKU...

Zima prolazi, zima odlazi

pahulja tu i tamo koja

da nam ugođaj bude pravi zimski na panou je slika ova..

Karnevalsko slavlje kratko traje

uz obilje igre i veselja smijeha ne nedostaje.

Ljubav, sreća i prijateljstvo ispunjavaju nam svaki dan

ako prijatelju treba pomoć  pruži mu svoj dlan.

Ana Bobić, učiteljica u PB-u

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 08:57

LIKOVNI RADOVI 2.b RAZREDA

Učenici 2.b razreda izrađivali su likovne radove, motiv: životinje na malo drugačiji način u kombiniranoj tehnici. U izradu je uloženo mnogo vremena, a krajnji rezultat možete vidjeti na fotografijama.

Doris Šanko Milković, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 3. 2018. 08:45

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

Lea Mohorić, učenica 1.b razreda,  pobjednica je međunarodne Zimske MTB Giant koja  se odvijala na lokacijama u dvije županije lijepe naše te u susjednoj Sloveniji. Natjecatelji su bili iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Ukrajine.

Lea je, sa osvojena tri prva i dva druga mjesta, nositeljica najviše bodova i kao takva pobjednica lige sezone 2017./2018. u svojoj kategoriji do 11 godina.

Lea vozi za BK Grobnik i od travnja kreće sa takmičenjima za Kup Hrvatske.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 3. 2018. 16:50

EUROPA U ŠKOLI

Europski dvorci

Ena Čargonja, 6.b                       Lea Batić, 6.a

Lorena Tomić, 6.b                   Lucija Dejanović, 6.b

Lucija Fućak, 6.a                        Veronika Burić, 6.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 20:46

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

OŠ Čavle, 28.2.2018.

            Zahvaljujući inicijativi Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, u Hrvatskoj se od 2014. godine, zadnje srijede u mjesecu veljači, obilježava Dan ružičastih majica - nacionalni program usmjeren na borbu protiv svakog oblika nasilja...

          I ove godine obilježili smo Dan ružičastih majica i podsjetili se istinskih vrijednosti kao što su prijateljstvo, tolerancija, međusobno uvažavanje i poštivanje različitosti...Kreativni i maštoviti radovi, poruke, misli ... naših učenika na temu nenasilja još dugo će krasiti prostore naše škole jer naša je škola MJESTO NULTE TOLERANCIJE NA NASILJE.

         Zahvaljujemo svim razredima i njihovim razrednicima na učešću u obilježavanju ovoga dana. Bilo je teško odabrati i nagraditi najuspješnije radove te smo odlučili simbolično nagraditi sve razrede koji su uz pomoć i podršku svojih razrednika doprinijeli obilježavanju ovog važnog dana.

         Posebna pohvala za 2.b, 3.b, 4.c, 5.a,  6.a, 8.a i 8.c razred te PŠ Grobnik!

2.a                                8.a

8.c                        PŠ Grobnik

3.b

4.c  i  6.a

5.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 16:57

POZDRAV IZ PRODUŽENOG BORAVKA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 16:43

ELEKTRONIČKO NASILJE -CYBERBULLYING

OŠ Čavle, 28.2.2018.

       Dario Tonković, djelatnik Odsjeka za prevenciju PU PGŽ-e održao je učenicima 6.a,b,c razreda predavanje na temu elektroničkog nasilja. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje te dobili odgovore na mnoga pitanja koja su postavili nakon predavanja.

Saznali smo:

Što je elektroničko nasilje?

Elektroničko nasilje (engl. cyberbullying) je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta (kroz uporabu e-mailova, web stranica, blogova), videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se nekoga ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način. Uvijek je cilj  povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti nekome, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara. Može ga činiti jedna osoba ili više njih (grupa).

Što obuhvaća elektroničko nasilje?

• slanje anonimnih poruka mržnje i poticanje grupne mržnje,

• širenje nasilnih i uvredljivih komentara o vršnjaku,

• kreiranje internetskih stranica (blogova) koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka,

• slanje tuđih fotografija te traženje ostalih da ih procjenjuju po određenim karakteristikama,

• otkrivanje osobnih informacija o drugima,

• „provaljivanje“ u tuđe e-mail adrese,

• slanje zlobnih i neugodnih sadržaja drugima,

• prijetnje...

 

Po čemu se elektroničko razlikuje od “tradicionalnog” vršnjačkog nasilja?

Elektroničko nasilje razlikuje se od „tradicionalnog“ vršnjačkog nasilja s obzirom na:

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 16:30

ZIMA U RADOVIMA NAŠIH UČENIKA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 16:19

MALE TAJNE ZA SRETNE NJUŠKICE

Ivana Pernat, ispred Društvo za zaštitu životinja Rijeka održala je učenicima petih razreda predavanje na temu kako se odgovorno ponašati i brinuti o svojim kućnim ljubimcima. Učenici su bili vrlo aktivni i zainteresirani.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 16:05

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

  Bruna Nestorovski 3.b

TRIATLON KLUB MATULJI

     Uspjesi u 2017. godini:

     Ukupni rezultat u:

Ana Karadža, 4.a 

KK Grobničan

 

Zaslužena titula najboljeg sportaša za 2017. godinu u kategoriji UČENICA - BORBE.

Karate savez PGŽ-e

Mavrinci, 25.2.2018.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 4. 3. 2018. 15:48

POŠTUJMO RAZLIČITOST…

Učenici  4., 5., 6. razreda i PŠ Grobnik posjetili  15. veljače CineStar Rijeka i pogledali film Čudo

 

Ako stvarno želiš znati kakvi su ljudi, samo moraš gledati…

 

Film je nadahnut bestselerom kojim se nastoji potaknuti ljubazno ponašanje i prihvaćanje različitosti. Ovu toplu i dirljivu priču o dječaku Auggieju Pullmanu prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je filmu dalo svoje pozitivno stručno mišljenje i preporuku.

Priča je to o 10-godišnjem dječaku koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem zbog kojih nije normalno mogao pohađati školu, no s 10 godina roditelji ga ipak upisuju u 5. razred. S odlaskom u školu dolaze Auggiejevi strahovi i strahovi njegovih roditelja o tome kako će biti prihvaćen u školi i razredu. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja.

Film se bavi vršnjačkim nasiljem i važnošću zauzimanja za samoga sebe. Po gledanju ove dirljive i tople priče pouka je svima jasna: biti različit sasvim je u redu, a o drugima ne bismo trebali suditi prema njihovu izgledu.

I naravno, kokice su bile neizostavni dio…

Utiske učenika petih razreda nakon filma možete pročitati klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 2. 2018. 22:25

MITOVI I LEGENDE - ČUDESNI SVIJET MITSKIH BIĆA

Županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2018.

Dana 15. veljače 2018. godine, u Osnovnoj školi „Pehlin“, održano je županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2018., na temu – poticaj „Mitovi i legende / ČUDESNI SVIJET MITSKIH BIĆA” za učenike od V. – VIII. razreda osnovnih škola te „Mitovi i legende / SLAVENSKA MITOLOGIJA – PARALELNI SVIJET NAŠIH PRADJEDOVA”  za učenike srednjih škola.

Ukupno je pristiglo 165 radova, a na natjecanje se odazvalo 28 osnovnih i 4 srednje škole iz Primorsko – goranske županije.

Među nagrađenim radovima je i rad naše učenice 6.a razreda, Fani Šafar.

Učitelj mentor: Monika Kukučević.

Meduza

Uz nagrađene radove, istaknuti su i radovi koji su zapaženi svojom kvalitetom i originalnošću, a među njima su i radovi naših učenica:

Nera Sadrija, 8.c razred; učitelj mentor: Monika Kukučević,

Pegaz

Lora Birtić, 6.a razred; učitelj mentor: Monika Kukučević.

Dondolaš

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 2. 2018. 22:11

VALENTINOVO UZ KARAOKE

14.2.2018., učionica 111

Karaokama prigodne tematike obilježili smo Valentinovo. Zahvaljujemo svim natjecateljima na učešću, a posebno čestitamo nagrađenim učenicima:

 

1. nagrada: Laura Lukanić, 7.a, My immortall / 39 glasa

2. nagrada:  Dajana Đuzo, 4.a, Te Creo / 35 glasa

3. nagrada: Paula Lukanić, 4.a, Light it up / 34 glasa

 

 

Žiri u sastavu:

1. Ivan Njegovan, 8.a razred

2. Laura Milardović, 8.a razred

3. Lidija Molnar Čargonja, uč. RN-e

4. Marko Fabris, uč. GK-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 2. 2018. 22:01

MAŠKARE 2018.

Školska sportska dvorana, 13.2.2018.

U utorak, 13.2., za učenike 1. - 4. razreda organizirane su maškare uz prigodan program, tombolu i igre te doček Grobničkih dondolaša.

Učenici i učiteljice su se odlično zabavili i ispratili još jedno Peto godišnje doba.

1.a                                         1.b

1.c                                         2.a

2.b                                         2.c

3.a                                         3.b

3.c                                         4.a

4.b                                         4.c

Uvijek dragi gosti -Grobnički dondolaši

S ponosom nose masku Grobničkih dondolaša   Zamjena je samo privremena

Školska sportska dvorana, 7.2.2018.

Za učenike 5. - 8. razreda organiziran je zabavni program povodom maškara. Uz  ples, igre i nagrade za najbrže i najspretnije, dodijeljene su i nagrade za najbolje grupne i pojedinačne maske.

Nagrađene grupne maske:

1. nagrada: 8.b razred - Balerine

2. nagrada: 6.a razred - Gangsteri

3. nagrada: 7.c razred - 80-te

Nagrađene pojedinačne maske:

1. David Komadina, 7.b razred - Pantomimičar

2. Maja Salihagić, 5.a razred - Vještica

3. Ivan Crnac, 7.a razred - Vojnik

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 2. 2018. 20:05

RANO UČENJE INFORMATIKE

Tijekom siječnja učenici 2.razreda drugačijem obliku kako bi pozdravili maškare te pokazali spretnost u korištenju računalnih programa.

Učiteljica Diana Malinić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 2. 2018. 19:41

LiDraNo 2018.

Naši učenici i mentori predstavili se i na ovogodišnjem LiDraNu...   

30. i 31. siječnja 2018.  u prostoru Filodrammatice održana gradska razina natjecanja

 

Našu školu su u utorak 30. siječnja, u kategoriji pojedinačnog scenskog nastupa predstavili:

Idućeg dana, u srijedu 31. siječnja u kategoriji dramsko-scenskih igara nastupile su:

Dora Rački, 7.a, Elena Broznić i Nina Jugović, 7.c s igrom Petice i male ljubavi  te Bruno Baćac, 6.b i Petra Mavrinac, 8.a s Audicijom 4.

Nakon završene županijske razine natjecanja, odabrani su i najuspješniji literarni i novinarski radovi, među kojima i radovi učenika naše škole.

Čestitke uredništvu školskog lista i njihovoj voditeljici, učiteljici Dolores Maršanić.

Na županijsku razinu natjecanja pozvani su Dora Čargonja, Bruno Baćac i Petra Mavrinac u pojedinačnom scenskom izrazu te Bruno Baćac i Petra Mavrinac s dramsko-scenskom igrom Audicija 4. Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima i želimo mnogo uspjeha na županijskoj razini natjecanja koje će se održati 12. i 13. veljače 2018. u prostoru Filodrammatice.

Romina Stanković Šubat, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 21:32

MEĐUNARODNI DAN SIGURNIJEG INTERNETA

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta učenici četvrtih razreda nazočili su predavanju na kojem su doznali kako se zaštititi od opasnosti nekontroliranog korištenja interneta. Predavanje je provela profesorica informatike Tanja Turudić. Učenici su sa velikim i teresom sudjelovali u aktivnostima na satu.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 21:14

BROŠURA ZA RODITELJE „INTERVJU S RODITELJIMA-ODGOVORI KOJE JE DOBRO ZNATI“

U Kutku za roditelje možete pročitati Dopis Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i brošuru za roditelje „Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 21:05

ODBOJKAŠI OŠ ČAVLE - ŽUPANIJSKI PRVACI!

Nakon prošlogodišnjeg 2. mjesta osvojenog na Završnici Državnog prvenstva ŠŠD-a RH-e, muška odbojkaška ekipa OŠ Čavle nastavlja nizati odlične rezultate i u ovoj školskoj godini. Nakon odigranog turnira u sportskoj dvorani u Kastvu, u ponedjeljak, 5.02.2018., naša je ekipa u  troboju  pobjedila ekipu iz Opatije i ekipu domaćina iz Kastva identičnim rezultatom od 2:0 i tako postala ovogodišnji prvak PGŽ-e. Ovim rezultatom stekli su pravo nastupa na Poluzavršnici Državnog prvenstva.

Za OŠ Čavle nastupili su : Karlo Trahlić, 6.a;  Lovro Maglica, Noa Banović, Patrik Dassouki, Andrej Grlaš i Matej Žagar, 7.a; Vid Čargonja, 7.b;Ivan Njegovan, 8.a; Goran Marković, 8.b te Rafael Perušić, 8.c razred.

 Iskrene čestitke našim odbojkašima i njihovim voditeljima, učitelju TZK-e Tihomiru Crnkoviću i voditelju MOK Grobničan, Vladi Maglici.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 20:58

TERENSKA NASTAVA UČENIKA DVIJU VJEROISPOVJESTI

ZAJEDNIŠTVO JE IZVOR SIGURNOSTI, OSLONAC I OHRABRENJE U VJERI

 

Učenici islamskog i rimokatoličkog vjeronauka obišli su sakralne objekte grada Rijeke katedralu sv. Vida, Islamski centar i sinagogu.

 

U pratnji učitelja Roberta Žagara, učiteljice Ane Bobić  i vjeroučiteljica Melihe Hasanović i Marte Zoretić 6. prosinca 2017. krenuli smo na naše prvo odredište - u katedralu sv. Vida u Rijeci, gdje nas je dočekao Ivan Racić, sakristan katedrale. Sakristan je osoba koja se brine za crkvu, liturgijsko ruho i posuđe i pomaže svećeniku za vrijeme svete euharistije. Upoznao nas je s unutrašnjošću katedrale, oltarima, tj. kapelicama koje se u njoj nalaze, ali i mnogim zanimljivostima. Tako smo saznali da je katedrala crkva u kojoj nadbiskup ima svoju nadbiskupsku stolicu, odnosno u kojoj stoluje i obavlja svetu službu. Saznali smo i da su katedralu sagradili isusovci u baroknom stilu, te da se na glavnom oltaru nalazi ˝Čudotvorno raspelo˝. Prema legendi  pod trijemom sv. Vida  nekoliko riječkih građana je kockalo. Jedan od njih Petar Lončarić, ljut zato što je kockajući sve izgubio, teško je opsovao i bacio je kamen na raspetog Krista. Tamo gdje je kamen udario drveno raspelo, ono je prokrvarilo, a pod bogohulnikom se rastvorila zemlja koja ga je progutala. Iz zemlje je ostala viriti samo ruka koja je bacila kamen na raspetog Krista. Kamen što ga je bacio bogohulnik još danas stoji s lijeve strane raspela s natpisom "Huis lapidis ictu percurssus est Crucifixus! Anno Domini 1227." (Ovim je kamenom bio udaren raspeti 1227. godine). Pogledali smo i izložbu u galeriji te vidjeli vrlo vrijedna liturgijska ruha, stolicu na kojoj je sjedio papa Ivan Pavao II., vrlo vrijedna umjetnička djela i moćnike u kojima se čuvaju moći svetaca.

Katedrala sv. Vida u društu našeg sakristana Ivana Racića

Glavni oltar katedrale sv. Vida sa Čudotvornim raspelom

Nakon što smo se oprostili od našeg sakristana, zaputili smo se riječkom podzemnom šetnicom, vojnim tunelom sagrađenim uoči Drugoga svjetskoga rata, prema sinagogi.

Sinagoga

U sinagogi nas je dočekala gospođa Eda Fisher, čuvarica sinagoge. Samim dolaskom, primjetili smo koliko je sinagoga drugačije građena od svih sakralnih prostora na koje smo navikli. Ulaskom u predprostor sinagoge, primijetili smo zasebni ulaz za žene koji vodi na balkon, te dio gdje židovi provode obredno pranje. U molitvenom prostoru nalaze se masivne drvene klupe oko središnjeg dijela sinagoge gdje se čita Tora – sveta knjiga Židova, koja se čuva iza masivnog zastora u posebnom ormariću smještenom na posebno ukrašenom mjestu u zidu. Učenici su odmah zamjetili kako u sinagogi nema kipova ni oltara kao što je to bilo u katedrali, a učenicima je bila zanimljiva i mezuza na ulazu u molitveni prostor. Mezuza je mala kutijica u kojoj se nalazi molitva Šema Israel. Od gospođe Fisher saznali smo kako broj Židova u Rijeci sve više opada i kako ih sve manje ima koji dolaze na molitvu subotom, kada je sveti dan Židova.  Također smo imali prilike razgledati i Izložbu o povijesti židovske zajednice u Rijeci od prvih naseljenih Židova do polovice 20. stoljeća

„Aaron-ha-kodesh”, mjesto na kojem se čuva Tora i čuvarica sinagoge Eda Fisher

Sljedeće odredište bio nam je  Islamski centar gdje su nas ugostili vjeroučiteljica Meliha Hasanović i njen suprug imam Hidajet efendija Hasanović. Najprije smo posjetili samu džamiju gdje smo uz pomoć vjeroučiteljice Melihe i naših prijatelja s islamskog vjeronauka, naučili mnoge stvari o molitvenom prostoru muslimana. Tako znamo da je mihrab ili molitvena niša mjesto gdje imam stoji za vrijeme zajedničkih molitvi u džamiji i predvodi molitvu, dok se ostali vjernici koji klanjaju nalaze iza njega. Ni u džamiji nema kipova ni slika i isto postoji poseban prostor za žene i uz to kupaonica u kojoj se provodi obredno pranje. Vidjeli smo i minaret, visoki toranj koji nas je podsjetio na naše zvonike, a s kojega mujezin poziva muslimane na molitvu. Imali smo prilike vidjeti i Kur'an, svetu knjigu muslimana koju je Islamski centar dobio na poklon od Države Katar. Nakon razgledavanja Islamskog centra, uputili smo se u prostorije predviđene za vjersku poduku i opustili se uz razne igre.

Prostor džamije sa vjeroučiteljicom Melihom Hasanović i njenim suprugom imamom Hidajet efendija Hasanović

Zajednička fotografija ispred džamije

Meliha Hasanović i Marta Zoretić, vjeroučiteljice

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 19:10

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

         NATALIA GOŠIĆ, 4.a

      Plivanje -Regionalno prvenstvo 

      Hrvatske za početnike, mlađe

             kadete i kadete

  2. mjesto: 4 x 100 m slobodno

   2. mjesto: 4 x 50 m mješovito

     7. mjesto: 100 m slobodno

       Kantrida, 27. i 28.1.2018.

           IVANO ŠTIMAC, 4.a

                  RK Čavle

    15. maškarani rukometni turnir

                 3. mjesto

               dječaci 2007.

          Matulji, 3.- 4.2.2018.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 18:56

Natječaj za 27. ČAkavska večer - ČA u versin, riči i pinelu

Link za prijavu na 3. literarni, recitatorski i likovni natječaj ČA u versin riči i pinelu (razredna i predmetna nastava) u okviru  tradicionalne 27. ČAkavske večeri OŠ Bijaći koja će se u povodu Marulovih dana održati krajem travnja 2018. u Kaštelima.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 11. 2. 2018. 18:47

27. siječanj -dan sjećanja na žrtve HOLOKAUSTA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 2. 2018. 00:15

ZIMA U NAŠIM RADOVIMA...

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 2. 2018. 00:09

KREATIVNI I MAŠTOVITI U IZRADI MASKI

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 2. 2018.

Preventivni program ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO - PREVENCIJA I ALTERNATIVA 1 i 2 (PIA 1 i PIA 2)

OŠ Čavle, 30. i 31.1.2018.

    Cilj programa Zajedno više možemo je kontinuirana preventivna edukacija namijenjena učenicima četvrtih, petih i šestih razreda te roditeljima učenika šestih razreda...

         Djelatnici 3. policijske postaje, Đ. Filipović i Ž. Kulašević, održali su 30.1. za učenike 5.a,b,c razreda radionicu Prevencija i alternativa 1 (PIA 1) koja se sastoji od interaktivnog predavanja i radionica o policijskom postupanju u slučajevima zlouporabe droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Učenici 5.c razreda s voditeljicom radionice, Đ. Filipović 

Za učenike šestih razreda održana je četvrta komponenta programa Zajedno više možemo -Prevencija i alternativa 2 (PIA 2). Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje o štetnim posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja.

     Predavanje je održala policijska službenica za prevenciju III PP Rijeka, Đein Filipović, a predavanje je uz učenike pratio i naš kontakt policajac Željko Kulašević i njegov kolega.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 2. 2018. 23:52

NAŠA ZVJEZDICA JE PONOS HRVATSKE

Obitelji naše zvjezdice Eni Cvečić će danas, 2. veljače 2018., biti uručena zaslužena nagrada PONOS HRVATSKE koja promiče humanost, nesebičnost, dobrotu i veliko srce... - sve ono što je krasilo našu Enicu.

....Zasjala si poput najsjajnije zvijezde. U svojem kratkom životu imala si vremena za plemenitost i dobrotu. Imala si vremena širiti ljubav i optimizam, voljeti i biti voljena. Kao da si znala...Živjela si kratko, prekratko, ali dovoljno dugo da nam pokažeš kako treba živjeti...

 

Zahvaljujući našoj Enici i njenoj obitelji, šansu za život dobilo je šestero djece! 

S ponosom i ljubavlju čuvamo uspomenu na našu zvjezdicu.

 

Direktan prijenos dodjele nagrada PONOS HRVATSKE možete pratiti večeras na HRT-u s početkom u 20,00 sati.

 

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 2. 2018. 17:43

DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA

Korzo, 27.1.2018.

OŠ Čavle: KG Daž

I ove godine sudjelovali smo u Dječjoj karnevalskoj povorci na Korzu kao KG Daž. Sedamdesetak učenika i učiteljice Marta,Tanja, Sanja, Alenka, Andreja i Ana odlično su se zabavili, a za odlično osmišljenu i uvježbanu koreografiju dobili zasluženi pljesak.

Ovogodišnja tema naše karnevalske grupe dio je priče koju pripremamo za projektni dan posvećen VODI u mjesecu ožujku.

Voda je oblak, voda je snijeg.

Voda je katkad ledeni brijeg.

Voda je para, voda je kiša,

Voda je nezgoda za jednog miša.

Voda je Rijeka, voda je slap,

Voda je pljusak ili kap.

Voda je more, voda je bara,

Voda je gotovo ko’ zemlja stara.

Voda iz kabla, voda iz česme,

Voda je naslov naše pjesme!

 

Puno mokrih pozdrava iz OŠ Čavle!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 2. 2018. 08:27

SPORTSKI USPJEH

 TRIATLON KLUB MATULJI, ANTE VUJASIN, 3.b

 

      MINI AQUATHLON

      početnici A 2008-2009.

      7. mjesto

 

      MINI KUP

      4. mjesto

      Matulji, 17.12.2017.

 

       klupsko natjecanje

       početnici A 2008-2009.

       1. mjesto

       Rijeka, 9.12.2017.

 

 

       klupsko natjecanje

       početnici A 2008-2009.

       1. mjesto

       Rijeka, 2016.         T.K. RAB

        MINI TRIATLON

        1. mjesto

        Rab, 12.6.2016.

            

        T.K. RAB
        1. mjesto

        Rab, 6.6.2015.

Medalje za sudjelovanje:

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 2. 2018. 08:14

KAD NARASTEM VELIKI BIT ĆU … KUSTOS

Petak 19. 1. 2018.  učenici malih ekologa i učenici koji pohađaju dodatnu nastavu 2. razreda prisustvovali su zabavnoj i poučnoj radionici.

Radionica kroz igru i praktičan rad objašnjava zanimanje kustosa: proces formiranja zbirki, inventiranja,pohrane i zaštite te prezentacije. Na taj su način učenici usvajali  nova znanja o baštini  (lokalni nazivi, namjena predmeta, koristimo li te predmete i danas u tom ili sličnom obliku…).

  1. dio: prikupljanje građe – učenici su se podijelili  u grupe, i svaka grupa je dobila određen broj fotografija muzejskih predmeta koje su trebali rasporediti u zbirke.
  2. dio: čuvanje građe u muzejima – učenicima se pokazao i objasnio  termohigrograf i njegova svrha te su sami očitavali  trenutne vrijednosti
  3. dio: predmetna kartice – učenicima  se dala  uloga kustosa: predočili su im se neki predmet koje su izmjerili i opisali…

Kasnije je uslijedio kratki razgled muzeja uz planiranje ponovnog dolaska.

Učiteljica Alenka Žagar Pančić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 2. 2018. 08:01

NATJEČAJ NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2017. u organizaciji HRT-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja

Naša škola je prijavila svoj školski vrt na hvalevrijedan projekt koji, osim ljepote i njege okoliša te učenja u prirodi, razvija svijest o ekologiji i  uštedi energije.

Sudjelovanjem smo promovirali svog Mediteranka i zaslužili zahvalnicu. Svaki trud se isplati i motivira za daljnji rad i nove izazove.

Alenka Žagar Pančić i Đeni Kunsek, učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 1. 2018. 21:45

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

                   Skijaški uspjesi:

                JAN GALJANIĆ, 3.b

        SCUOLA SCI AZZURRA LIVIGNO

                       Sportski uspjesi učenika 3.c razreda

                                    Ema Stilinović

                          SKI DRIVING SCHOOL RIJEKA

                          2 zlatne i 1 brončana medalja

                                Adriano Bogičević

                                JUDO KLUB RIJEKA

                        Klupsko 2017. - zlatna medalja

            Prvenstvo PGŽ-e, Rijeka 2017. - brončana medalja

                                  Dorian Žeželić

        DVORANSKO PRVENSTVO GRADA RIJEKE U NOGOMETU

                                Morčići 2009. godine

                                Najbolja sedmorka

                              Rijeka, prosinac 2017.

 

                          FUTSAL MINI OPATIJA 2018.

                                     najbolji igrač

                                Opatija, 7.1.2018.

                                  Matija Čargonja

      DVORANSKO PRVENSTVO GRADA RIJEKE U NOGOMETU

                              Rijeka, prosinac 2017.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 1. 2018. 21:25

DABAR-– online –međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja ( i matematičkog).

Održano  je od 13.11. do 17.11.2017.

Sastoji se od 15 izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjakak iz pedesetak zemalja.

Iz naše škole, iz svakog razreda sudjelovalo je dvoje učenika. Najbolje rezultate postigli su osmi i šesti razredi.  Plasirali su se  među 10 % najboljih u Hrvatskoj.

Dino Dujmić, 6.b zauzeo  je  po bodovima 18. mjesto  na razini Hrvatske.

U kategoriji 5. i 6. razred sudjelovalo je 4748 učenika iz cijele Hrvatske.

Petar Knežević, 8.b, zauzeo je 12 mjesto na razini Hrvatske po bodovima. U kategoriji 7. i 8. razredi sudjelovalo je 4298 učenika iz cijele Hrvatske.

Čestitke učenicima i njihovoj mentorici, učiteljici Ljerki Linić!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 1. 2018. 21:08

PREZENTACIJA RUKOMETA

Rukometna groznica zatresla je cijelu Europu, pa tako i našu školu. Simpatična trenerica RK Čavle održala je na satu tjelesne i zdravstvene kulture kratki trening s učenicima prvih i četvrtih razreda, a najuspješniji učenici su dobili i medalje.

Andreja Miler, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 1. 2018. 20:53

PISMO ZAHVALE

Zahvaljujem učenicima, djelatnicima škole i roditeljima koji su uložili svoj trud i vrijeme te pomogli u prikupljanju sredstava za obrazovanje djece u Burkini Faso.

Kao što smo Vam najavili, od ove godine, uz aktivnosti programa Škole za Afriku, kroz kojeg prikupljamo sredstva za obrazovanje djece u Bangladešu.

Budite ponosni na sebe i svoju plemenitost kao što smo i mi ponosni znajući da odgovorno i sa srcem brinete o drugima, a vaša škola njeguje humane vrednote kroz solidarnost i suosjećanje za najpotrebitije. Zahvaljujući prikupljenim sredstvima bit će izgrađena školska infrastruktura u Burkini Faso.

Svim učenicima i djelatnicima želimo puno uspjeha u daljnjem radu i organiziranju ovakvih i sličnih aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti obrazovanja za svako dijete i prikupljanja pomoći za djecu u Africi.

Vama, vašim djelatnicima i učenicima želimo sretnu i uspješnu 2018. godinu!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 14. 1. 2018. 21:52

POČETAK NASTAVE U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠK. GODINE 2017./2018.

PONEDJELJAK, 15. SIJEČANJ 2018.

SMJENA A (1., 4., 6. i 8. razredi): UJUTRO

SMJENA B (2., 3., 5. i 7. razredi): POSLIJEPODNE

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 1. 2018. 14:34

PREDBILJEŽBE ZA UPIS U PRVI RAZRED

Poštovani roditelji / staratelji,

predbilježbe za upis u prvi razred u OŠ Čavle za školsku godinu 2018./2019. održat će se:

Datum:

Vrijeme:

Ponedjeljak, 22.1.2018.

  8,30 – 11,00 

  15,30 – 18,30

Utorak, 23.1.2018.

13,00 – 18,30

Srijeda, 24.1.2018.

  8,30 – 11,00

Četvrtak, 25.1.2018.

13,00 – 18,30

Petak, 26.1.2018.

  8,30 – 11,00

Na predbilježbu roditelj / staratelj donosi:

Za dodatne informacije nazovite 051 259 570 ili 091 259 5704.

Prilozi:

Javni poziv

Plan upisa

Zahtjev za prijevremeni upis

Zahtjev za odgodu upisa

S poštovanjem,

Tanja Stanković, ravnateljica OŠ Čavle

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 1. 2018. 14:17

BOŽIĆNA ČAROLIJA OŠ ČAVLE

DOBRO JE ČINITI DOBRO

Dom kulture Čavle, 19. prosinca 2017.

 

… Božić bijel i začaran,

radostan i svet,

možda takav jedan dan

zbliži cijeli svijet…

Dom kulture

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 1. 2018. 13:42

SPORTSKI USPJEH NAŠIH UČENIKA

       Nensi Orlandini, 7.b

 

22.prvenstvo skola gimnastike

            GK "Rijeka"

       Rijeka, 6.12.2017.

          Loreno Švob

                  i

    Patrik Hajduković, 3.a

 

      Rukometni klub Čavle

         Zagreb, 2017.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 1. 2018. 13:26

PROJEKT „ŽELIM STABLO“

Naša škola uključila se u projekt „Želim stablo“.  U sljedeću fazu projekta ulazi prvih 100 škola po broju glasova. Glasove daju posjetitelji stranice https://www.profil-klett.hr/prijavljene-skole klikom na gumb „like“ pokraj naziva škole i opisa njenog projekta.  Molimo vas da pomognete našoj školi da prođe u sljedeću fazu tako da  posjetite navedenu stranicu , pornađite našu školu i opis našeg projekta te  glasate za naš projekt!

Voditeljice projekta,

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

Ivana Vadlja, učiteljica kemije i biologije

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 12. 2017. 00:08

ŠKOLA U KINU – ART-KINO RIJEKA

Sat medijske kulture u kinu

Bogat filmski program u Art-kinu Rijeka privukao je brojne osnovnoškolce i njihove učitelje da u sklopu Medijske kulture pogledaju igrane filmove Operacija Arktik i Nevidljivi dječak.

 

Prema Godišnjem planu i programu planiran je posjet Art-kinu Rijeka koje posebnu pažnju pridaje promicanju filmske kulture. Cilj programa je upoznati učenike i učenice s elementima filmske, odnosno medijske kulture kako bi se razvijao interes prema filmu i omogućilo bolje razumijevanje filmske kulture.

OŠ Čavle u Art-kinu Rijeka

Učenici petih razreda pogledali su igrani film OPERACIJA ARKTIK (Operasjon Arktis, Norveška, 2014.) u kojem njihovi vršnjaci u okrutnim vremenskim uvjetima južne Norveške preživljavaju i bore se s opasnostima prirode. Kadrovi u filmu snimljeni su na otoku u neposrednoj blizini Sjevernoga pola. Upravo je preživljavanje u društvu polarnih mećava i gladnih polarnih medvjeda filmsku priču učinilo posebnom i zanimljivom. Uz zanimljivu filmsku priču, film donosi i niz pouka, između ostalog, da brzoplete odluke mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Osim toga, učenici su, gledajući film, mogli uočiti obilježja igranoga filma, ideju i odnose među likovima. Na satu medijske kulture iznijeli su svoje dojmove, opisivali su likove i na temelju njihovih postupaka zaključili što je bilo presudno za preživljavanje u nesvakidašnjim uvjetima.

Sedmaši su imali priliku pogledati film o vršnjaku koji nije omiljen u sredini u kojoj živi, ali zahvaljujući tome što posjeduje moć da bude nevidljiv, njegov se život  mijenja i postaje prava pustolovina. Iako se film može usporediti s brojnim filmovima u kojima su glavni likovi superjunaci, u navedenom filmu u prvi plan izbija priča o odrastanju i sazrijevanju. Kao i petaši, učenici su nakon projekcije razgovarali o filmu, temi i likovima, pisali su o tome što ih je rastužilo, razveselilo i iznenadilo. Osim sadržajne analize, posebnu pažnju posvetili su filmskim izražajnim sredstvima, naročito filmskom planu.

Odlazak u Art-kino zasigurno je dobar i kvalitetan potez jer se nastava medijske kulture podiže na višu razinu čime se učenici osposobljavaju za kvalitetniju komunikaciju s medijima, pripremaju se za bolju recepciju filma i vrednovanje filmskih ostvarenja.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 23:49

BOŽIĆNA RADIONICA

Dobro je činiti dobro

Kada činimo dobro, osjećamo se bolje jer znamo da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Ako činimo dobro, poželjet ćemo to učiniti ponovno.

 

Ove godine petaši i njihove razrednice odlučili su za božićni sajam izraditi različite oblike od filca. Zahvaljujući spretnim rukama učiteljice Janeš i oštrim škarama nastali su oblici poput kuglica, srca, trokutića i zvončića koje su učenici  uz pomoć roditelja dodatno ukrašavali. Izrađenim ukrasima može se uljepšati i osvježiti svako božićno drvce.

Radionica u učionici 105

Za izradu ukrasa petaši su koristili filc crvene i bijele boje, sjajni crveni konac i  svilene trake. Od svilenih traka izrađene su mašnice koje su učenici prišili ili zalijepili na izrezane oblike. Petaši će svoje maštovite ukrase ponuditi na sajmu učeničkih radova 19. prosinca 2017. godine u Domu kulture.

Izrada prigodnih ukrasa                     Dobro je činiti dobro

Izradom ukrasnih predmeta učenici su dokazali da im je stalo do toga da se aktivno uključe u humanitarnu akciju kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 23:41

Poseban gost u 1.c razredu

Mi uvijek s veseljem primamo goste u našu malu zajednicu, no u petak, 8. prosinca 2017.g. učenici 1.c razreda imali su posebnu čast na satu Prirode i društva o odgovornom ponašanju u domu učiti od vatrogasca. Marko Medač, otac naše učenice Marije Medač, pripadnik je Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke te je s nama podijelio svoja iskustva, pričao nam o svom zanimanju, pokazao dio svoje opreme i, što nas je najviše razveselilo, dopustio da ju isprobamo.

Sigurni smo da će nam svi savjeti dugo ostati urezani u pamćenje jer je svima bilo izrazito zanimljivo razgovarati s nekime tko je svakodnevno spreman riskirati svoj život da bi pomogao drugome, baš kao što to čine pravi superjunaci. 

Učiteljica Andreja Miler

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 23:22

GLOBALNO OBRAZOVANJE – ODRŽIVI RAZVOJ

Ekološko-edukativna radionica za učenike 1.abc i 4.abc u trajanju od 2 školska sata održana 8. prosinca 2017. godine

„SMANJIMO SIVI OTISAK“

Predavačica: dr.sc. Martina Cvetković

Cilj radionica je kroz priču i slike upoznati djecu s potencijalno štetnim navikama kojima mogu nehotice ili hotimice negativno utjecati na okoliš, te ih usmjeriti na jednostavne aktivnosti i djelovanja pomoću kojih će se ponašati odgovorno prema prirodi i svom okolišu.

U drugom dijelu radionice učenici prvog razreda pogledali su animirani film „Eko priča za male i velike“, dok su četvrtaši u drugom dijelu radionice rješavali edukativno-zabavni kviz znanja iz područja ekologije.

Učenici su na zabavan način usvojili osnovna znanja i pojmove iz područja ekologije i zaštite okoliša.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 23:13

KARNEVALSKA GRUPA OŠ ČAVLE: DAŽ

Ovo je maska s kojom ćemo se predstaviti na Dječjoj karnevalskoj povorci koja će se održati 27. siječnja 2018. na Korzu.

Sve zainteresirane roditelje i učenike pozivamo na sastanak koji će se održati u ponedjeljak, 11.12.2017., u učionici 111, s početkom u 17,45.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 7. 12. 2017. 22:00

VEČER MATEMATIKE

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 12. 2017. 22:22

SPORTSKI USPJEH

        Natalia Gosic, 4.a

 2. Kantrida kup za najmlade

 

      Rijeka, prosinac 2017.

 

              2. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 23:04

Medijska kultura u HNK Ivana pl. Zajca za učenike nižih razreda, 6. prosinca 2017. godine

Riječko kazalište mladih „Kamov“

SNJEŽNA BAJKA 2

Uz tradicionalnu, predblagdansku šetnju riječkim ulicama i razgledom njenih znamenitosti, najmlađi gledatelji imali su priliku pogledati novu snježnu pustolovinu.

Bajka je nastavak prošlogodišnje uspješnice i nastavlja se tamo gdje je stala prošle godine. Kraljevna i kraljević dobili su djecu: sina Vjetra i kćer Kišu koji odrastaju u velikom dvorcu, ali bez majke koja je pobjegla uplašivši se svojih moći. Iako je djeci život naizgled idiličan, njima jako nedostaje majka. Kreću u opasnu potragu prepunu prepreka…..

I kako biva u bajkama i ova uz pomoć publike ima sretan kraj.

Posebnost ove glazbene bajke je što je uobličena prema motivima najuspješnijih osnovnoškolaca naše županije koji su se odazvali Pozivu za kreaciju nastavka Snježne bajke.

Na svečanu premijeru Snježne bajke 2 u večernjim satima pozvano je 12 naših učenika koji su se istakli u pisanju nastavka bajke. Dobili su po dvije besplatne ulaznice, a najuspješniji Rita Rančev 4.c i Fran Matejčić 4.b dobili su Zahvalnicu za sudjelovanje u stvaranju predstave u produkciji HNK Ivana pl. Zajca i programa Riječkog kazališta mladih „Kamov“ u kazališnoj sezoni 2017./2018.

Zahvalnicu je dobila i naša škola koja je imala najviše uspješnih tekstopisaca.

Čestitke svima!

Đeni Kunsek, učitaljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 12. 2017. 22:52

BOŽIĆNA ČAROLIJA U NAŠOJ ŠKOLI

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 12. 2017. 16:47

OBILJEŽILI SMO…

OŠ Čavle, 6.12.   

    DRAGI SVETI NIKOLA,

 STARČE S BIJELOM BRADOM,

    DOĐI DO MOG PROZORA,

     NOĆAS, TIHO, KRADOM.

 

     NAĆI ĆEŠ TU ČIZMICE,

 SVIJETLE SE KO ŽAR,

ČEKAJU TE CIJELU NOĆ,

      STAVI U NJIH DAR!

 

        CIPELICE KRAJ NJIH

         SEKICA JE DALA,

     ZA SVE TVOJE DAROVE

      UNAPRIJED TI HVALA!

 

      A ZLOČESTI KRAMPUS

        NEKA BUDE VANI,

     NEK ZVEKEĆE LANCIMA

           ISTO KAO LANI.

     I ove godine naše Drvo želja okićeno je prekrasnim čizmicama i još ljepšim porukama. Uistinu je bilo teško odabrati i nagraditi  najuspješnije radove učenika.

Naše Drvo želja

     Sveti Nikola darovao je slatkiše svim učenicima, a učenici su mu zahvalili prigodnim scenskim nastupima.

     Ravnateljica je uručila nagrade najuspješnijima i posebno zahvalila učenicima  koji su u svojim porukama Svetom Nikoli mislili  na one koji nemaju i kojima je pomoć potrebna.

     Zaključili smo da se isplati biti dobar, marljiv i pošten - ne zbog darova, već zbog osmjeha na licu onih koje usrećujemo.

Pogled pun naklonosti, ohrabrenja; ruka ispružena u dobroj namjeri… Sve ostalo je manje važno…

/Bojana Meandžija/

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 12. 2017. 16:16

EAThink 2015

TANJUR PUN DOBROTE

Kreativna radionica: NATURA –Mediteranko,4.c

Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri još je plemenitije.

Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu.   (Demel)

Ljubav i zaštita prirode udružena s dobrotom koja se nalazi u srcima ljudi rezultirala je zdravim tanjurom dobrote koji se množi i širi.

Sramežljive, jesenje zrake sunca dotakle su žute dunje iz našeg vrta koje su spretne, dječje ručice pobrale i poklonile korisnicima Pučke kuhinje Rijeka da se oslade jesenskom vitaminskom bombom.

Vrt Mediteranko o kojem nesebično skrbimo obradovao nas je urodom: salatom, peršinom. celerom. metvicom, ružmarinom, lavandom…..

Biljčice smo pobrali i osušili. Ružmarin i peršin smo usitnili i pomiješali sa sitnom soli i tako dobili prirodnu aromatiziranu sol. Bijeli i smeđi šećer s čokoladnom metvicom daje ukusan aromatizirani šećer koji se sljubljuje s kolačima i toplim napitcima. Krupnom soli s lavandom punili smo platnene vrećice koje smo sašili, a služit će za opuštajuću kupku. Peršin, kadulju, šćiricu  i metvicu pomiješali smo u zdrave čajeve i nadjenuli im grobnička imena: Dondolaš, Mlikarica i Kaštel. Lovor smo osušili i upakirali u papirnate vrećice kako bi ostao svjež za pripravljanje ukusnih obroka.

Sve zdrave pripravke smo prigodno dizajnirali dječjim radovima.

I eto ! Sve je spremno za najtopliji mjesec u godini kad se dobrota i ljubav širi na naše najmilije, ali što je još važnije na one koji nisu tako sretni i kojima će topla riječ i sitni znak pažnje ugrijati srca.

Svoje tanjure ljubavi i dobrote poklonit ćemo ovih predblagdanskih dana Pučkoj kuhinji Rijeka, Crvenom križu Rijeka i umirovljenicima našeg kraja. Jedan dio bio-poklona ponudit ćemo na božićno-humanitarnom sajmu u Domu kulture Čavle čiji prihod također ide u potrebite ruke.

Do mjeseca svibnja mislimo proširiti svoju ponudu i izložiti je s našom Učeničkom zadrugom Malin na Smotri zadruga. Sakupljeni prilozi će se donirati potrebitima.

Cijelu školsku godinu posvetit ćemo širenju dobrote jer:

„Time što dobrotu širimo oko sebe, istovremeno je učvršćujemo u sebi samima.“      

Arne Garborg

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 12. 2017. 18:32

AKTIVNOSTI KARITATIVNE GRUPE

Na prvu nedjelju Došašća, 3. prosinca,  karitativna grupa prodavala je božićne ukrase župljanima crkve sv. Bartola. Prikupljeni novac ide u humanitarne svrhe.

POSJET DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Dana 6.12. karitativna grupa naše škole sa vjeroučiteljicom posjetila je korisnike Staračkog doma "Nina". Učenici su korisnike razveselili prigodnim igrokazom " Da sam ja sv. Nikola".

Nakon toga su učenici počastili korisnike i osoblje izvrsnim kolačima mame Bruna Baćca, gospođe Marijane.  Poslije izvrsne okrijepe, učenici i korisnici doma zajedno su pjevali, pričali te se rastali uz obećanje da se vidimo i slijedeće godine.

Kornelija Radošević, vjeroučiteljica

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 12. 2017. 18:16

SPORTSKI USPJEH

    Adriano Bogićević, 3.c

       

        Prvenstvo PGZ-e

                judo

           3.12.2017.

           3. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 12. 2017. 18:03

EUROPSKI TJEDAN VJEŠTINA STEČENIH U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU, 20. – 24. 11. 2017.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju nekoliko učenika osmih razreda posjetilo je 23.11.2017. Strojarsko-brodograđevnu školu u Rijeci.

Uz stručno vodstvo profesora škole obišli su radionice za praktičnu nastavu stolara u Vukovarskoj ulici 12 te kabinete za nastavu instalatera grijanja i klimatizacije u Ulici Jože Vlahovića 10.

Učenici su sa zanimanjem pratili prezentaciju Energetskog kutka te demonstraciju stolarskih i strojarskih praktičnih vještina.

Ankica Banduka, stručna suradnica

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 12. 2017. 07:40

POSJET ART - KINU CROATIA

Učenici šestih razreda pogledali Malog gangstera

Art-kino posebnu pažnju pridaje poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih te to predstavlja jedno od ključnih programskih odrednica same ustanove. Najprepoznatljiviji projekt Art-kina namijenjen edukaciji djece i mladih na polju filmske kulture je Škola u kinu. Od početka je bio zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih.

Učenici šestih razreda su u utorak, 21. studenog u pratnji svojih razrednica i knjižničarke posjetili Art-kino Croatia i s velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem školske klupe zamijenili kino-sjedalima. Nakon što su se u kratkom uvodnom predavanju prisjetili filmskih izražajnih sredstava, projekcija filma mogla je započeti. Glavni junak filma Mali gangster je jedanaestogodišnji Rik koji je stalna meta zajedljive djece iz susjedstva, a njegov tata – koji bi, kako smatra glavni lik, ovom maltretiranju trebao stati na kraj – izgubljen je slučaj. Nakon što tata dobije novi posao, sele u novi grad, a Rik to smatra izvrsnom prilikom za novi početak. S ciljem da se staro maltretiranje opet ne ponovi, Rik se novim prijateljima predstavlja kao sin mafijaškog vođe, pa temeljito mijenja i svoj styling ne bi li što više nalikovao sinu jednog gangstera.

No, radnja postaje uzbudljiva kad njegove laži malo pomalo dolaze na vidjelo. Mali gangster je zabavna i vedra komedija o odnosu oca i sina temeljena na istoimenom uspješnom romanu za djecu autorice Marjon Hoffman koju je svakako vrijedilo pogledati, a čemu svjedoče zadovoljna i nasmiješena lica naših učenika koji s nestrpljenjem očekuju i neku narednu projekciju.

Romina Stanković Šubat, učiteljica HJ-a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 12. 2017. 22:48

BOŽIĆNA RADIONICA U 4.C

          Mirisne vrećice

         (sol s lavandom)

 

         Božić sve je bliže,

       mirisne poklone niže.

            Kad se dijeli

          veća je srećica,

          ljubavi i topline

       tad puna je vrećica.

 

 Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 12. 2017. 21:58

KVIZ ZNANJA GDJE SAM - TKO SAM

Dom kulture Čavle, 10.11., 17.11. i 24.11.

 

             Manifestacija Grobnička jesen svake godine nudi tridesetak i više priredaba i raznih zanimljivih događaja. Među njima je još jedan Katedrin zahtjevan projekt – Kviz znanja "Gdje sam – tko sam“….

Katedra Čakavskog Sabora Grobnišćine

Ovogodišnji polufinalisti iz naše škole nisu se nažalost uspjeli plasirati u finale, ali im čestitamo i zahvaljujemo na uloženom  trudu i znanju koje su pokazali:

7.a razred: Dora Rački, Dorotea Mladenić, Lovro Maglica, Matea Haramija, Laura Lukanić i Matija Paškvan

7.b razred: Luka Macanić

Učitelj mentor: Robert Žagar

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 3. 12. 2017. 21:44

VESELO DRVO U 3.b RAZREDU

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 11. 2017. 20:02

USPJESI NAŠIH UČENIKA

Čakavčići pul Ronjgi 23

Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" sudjeluje u kulturnim programima Primorsko-goranske županije u kojima se posebna pažnja posvećuje čakavskoj riječi. Objavljivanjem natječaja Čakavčići pul Ronjgi sustavno se potiče kulturno stvaralaštvo mladih temeljenog na čakavskom dijalektu.

      Svake godine Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" objavljuje natječaj za literarne  radove na čakavskom narječju. Radove procjenjuje stručna komisija te se na temelju njihove prosudbe odabiru najbolji radovi u dvije kategorije, od 1. do 4. razreda osnovne škole te od 5. do 8. razreda.

      U zbirku je uvršteno mnoštvo učeničkih literarnih i likovnih radova. Promocija zbirke održana je u kinu Sloboda u Lovranu 27. studenoga 2017. u 17.30 sati. Tom prigodom pozvan je nekadašnji učenik naše škole, Franko Žeželić koji je osvojio 2. nagradu za svoj literarni rad Ča j važno za dobar izgled?

      Rad nagrađenoga učenika i literarni radovi ostalih učenika tiskani su u navedenoj zbirci. Objavljene radove u zbirci napisali su: Nina Maršanić, Klara Brdar, Borna Hlača Gruevski, Katja Rački, Nina Tus, Adrien Ban, Alex Mavrinac, Tara Laban, Fabijan Perušić, Katja Fućak, Emanuel Maršanić, Anton Miculinić, Ema Maršanić, Gašpar Mavrinac, Luka Žeželić, Dorijan Brdar, Ređep Ademaj.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 11. 2017. 19:53

KREATIVNA RADIONICA PISANJA

Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u školi

Ruksak (pun) kulture je umjetničko-edukativni program vezan uz umjetnost i kulturu, a u hrvatskim školama provode ga stručnjaci različitih umjetničkih područja (književnici, likovni, kazališni, glazbeni, plesni, filmski i drugi umjetnici te studenti umjetničkih akademija ili drugih fakulteta koji pokrivaju predmetne djelatnosti) koje program Ruksak (pun) kulture uključuje.

            Trosatnu radionicu kreativnog pisanja u OŠ Čavle održala je gđa Ana Đokić koja se profesionalno bavi pisanjem dramskih i proznih tekstova te organiziranjem nacionalnih i regionalnih književnih manifestacija i festivala. Dosad je objavila preko trideset romana, drama, zbirki priča i slikovnica. Njezini tekstovi prevođeni su, objavljivani i igrani u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj i Njemačkoj. Dobila je brojna priznanja i nagrade za svoj rad.

           U kreativnu radionicu bile su uključene učenice 7. i 8. razreda te njihove učiteljice Hrvatskoga jezika. Nakon kratkog uvoda i predstavljanja voditeljice,  učenice su dobile zadatak da osmisle svoju priču koju su i pročitale pred ostalim polaznicama radionice. 

Kreativne učenice OŠ Čavle

           Iako ljudi nerado govore o sebi, uratci su progovorili o samim autoricama otkrivajući njihove osobine na temelju opisanih postupaka u zadanoj životnoj situaciji. Uslijedili su trenutci razmjene mišljenja i iskustava. Komentirao se svaki uradak.

Slušanje, razmišljanje i komentiranje

          Cilj radionice Sva lica jednoga pisca je poticanje kreativnosti u pisanju, oslobađanje emocija i osvješćivanje  da se čovjek određenim tehnikama može dovesti u poziciju da bude  kreativniji, u ovom slučaju, u pisanju. Osim toga, naglašeno je da sve što osjećamo ili se događa oko nas možemo pretočiti u rečenice, da je pri tome potrebna određena ozbiljnost u pisanju te da takve vježbe potiču razvijanje kritičkog stava, ne samo za tuđe tekstove, već i za svoje vlastite. 

Dolores  Maršanić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 11. 2017. 19:45

Preventivni program za učenike četvrtih razreda

 ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO


21.11.2017., 3. policijska postaja Rijeka  

      Učenici četvrtih razreda su u pratnji svojih učiteljica posjetili 3. policijsku postaju u Rijeci i tako realizirali prvu komponentu ovog preventivnog programa - Mogu ako hoću 1 (MAH 1).

      Učenici su se upoznali sa oblicima neželjenog ponašanja koji dovode do ovisnosti i smanjenja kvalitete življenja. Veliki interes učenika izazvao je obilazak policijske postaje, posebno sobe za ispitivanje te interventnih policijskih vozila.

 

      Cilj dvosatnog posjeta policijskoj postaji je upoznavanje učenika sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te edukacija o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih oblika rizičnih i društveno neprihvatljivih oblika ponašanja. Nakon predavanja i obilaska policijske postaje, svaki učenik je dobio knjižicu Moj podsjetnik čiji se sadržaj temelji na preventivno - sigurnosnom aspektu.

 

      Nakon realizacije prve komponente programa, u mjesecu svibnju, u dvorištu i sportskoj dvorani OŠ Čavle, za učenike četvrtih razreda OŠ Čavle i OŠ Jelenje - Dražice, provodi se druga komponenta programa, Sajam mogućnosti. U suradnji s lokalnom zajednicom i udrugama, klubovima i društvima koja djeluju na području lokalne zajednice, policija će upoznati učenike s  korisnim alternativama, odnosno sportskim, kulturnim i drugim sadržajima kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenici će imati priliku direktno komunicirati s izlagačima, aktivno sudjelovati u različitim ponuđenim sadržajima te organiziranim sportskim natjecanjima i kulturnim sadržajima.

Ivana Manjgotić, uč. RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 29. 11. 2017. 19:30

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Gradska knjižnica Rijeka – ogranak Čavle

Edukativno predavanje o mozgu za četvrtaše, 13.studenog 2017.

Predavač: Marta Lončarić

 

Dojmovi s predavanja kroz vizuru učenika 4.c Dominika Ivanušića

U utorak, 13. studenog otišli smo u knjižnicu Čavle i razgovarali  o mozgu. Na predavanju smo imali priliku naučiti nešto novo, ali i podijeliti svoja znanja s drugima. Razgovarali smo i o drugim temama koje su se dotakle zadane. Primjer su podmorski tlakovi zbog kojih je lakše istraživati svemir nego morske dubine. Od mog prijatelja Vibora smo saznali da se u sekundi svemir proširi 72 km i kad bismo željeli izaći iz svemira morali bi prijeći brzinu svjetlosti, odnosno probiti zvučni zid….

Govorili smo i o tome kako je lako prevariti mozak, dijelovima mozga, kao na primjer reptilski mozak koji kontrolira refleksne reakcije kad se opečemo….

Gospođa Marta nam je pokazala vizualne trikove kojima možemo prevariti svoj mozak i podučila nas je da isto tako možemo motivirati svoj mozak na učenje nečeg zadanog što nam nije tako atraktivno.

Predavanje je bilo jako, jako zanimljivo i sigurno bi tamo ostali puno duže da se nismo morali vratiti na nastavu. Mene i moje prijatelje i inače zanimaju takve teme i rado slušamo i istražujemo o njima.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 18:56

10. STUDENI - SVJETSKI DAN ZNANOSTI ZA MIR I RAZVOJ

OŠ Čavle, 10.11.2017.

Integrirani dan - PRIRODNE NEPOGODE

Svjetski dan znanosti za mir i razvoj obilježili smo integriranim danom na temu Prirodne nepogode. Tema je, nažalost, vrlo aktualna, a povezali smo je i sa multidisciplinarnim danom Sigurna djeca koji provodimo svake godine u mjesecu travnju i posvećujemo ga ekologiji, zaštiti, spašavanju i prevenciji.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 17:59

POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE

POSJET VILLI RUŽIĆ - SPOMENIČKOJ KNJIŽNICI I ZBIRKI MAŽURANIĆ - BRLIĆ – RUŽIĆ

Otvorivši za nas vitrine i ormare gospodin de Canziani Jakšić otkrio nam je predmete za svakodnevnu uporabu obitelji Mažuranić, Brlić i Ružić, Demeter i drugih. Sa zidova gledali su nas mnogobrojni portreti pred kojima smo zastali i slušali zanimljive priče našega domaćina.

Kiša i vjetar ne mogu nam ništa

Villa Ružić bila je, i još je uvijek, dom obitelji Brlić – Mažuranić – Ružić. Sagrađena je 1938. godine. Kroz ovaj bajkoviti prostor vodio nas je 6. studenoga skrbitelj zbirke Theodor de Canziani Jakšić. U pratnji četrdesetak učenika naše škole bile su knjižničarka Jasenka Kovačić te učiteljice Hrvatskoga jezika Dolores Maršanić i Katarina Badurina Miculinić.

 

Kako zanimljivo!                          U knjižnici

Sagrađena je tik do mora na Pećinama, a zanimljivo je da je Villa građena prema namještaju, što je vrlo neobično jer obično se namještaj pravi prema kući, a ne obrnuto, no ova činjenica pridonijela je neobičnosti ovoga zdanja u kojem svaki dio priča svoju nesvakidašnju priču. Sa zidova gledali su nas mnogobrojni portreti pred kojima smo zastali i slušali zanimljive riječi našega domaćina. (...)

Pred Ivaninim portretom                     Šaputanja

Zastali smo i pred portretom Henriette Bernat, žene Vladimira Mažuranića, a oni su majka i otac naše velike spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Ivana je zapravo najstarija unuka prvog hrvatskog bana pučanina Ivana Mažuranića. Tada smo čuli zanimljivu priču kako je ban Mažuranić, kada je doznao da je trudna, napisao Henrietti pismo u kojem je moli da dijete nazove po njemu i da se bavi pisanjem. Zato je Ivana dobila ime po djedu, a kao što znamo, više nego uspješno bavila se pisanjem; želja mu se ostvarila jer je Ivana postala poznata književnica, ali i prva žena akademkinja u ovome dijelu Europe. (...)

Šalice, tanjuri i čaše načinjene tako da se na njima moglo svirati

Današnji dnevni boravak nekada je služio za primanje gostiju i konverzaciju, a zvao se salon. Žene nisu smjele ići u gostionice pa su se družile u takvim salonima, zabavljale bi svoje goste glazbom, poezijom ili slično, zbog čega se umjetnost toga doba i zove salonskom umjetnošću, a posebno je interesantna činjenica da je u to vrijeme bilo uobičajeno ostati u gostima samo četvrt sata. U salonu su dvosjed, fotelje, stolić, blagovaonski stol, a zidove krase obiteljski portreti te oružje među kojim je i sablja Ivana Mažuranića i puška iz filma Winetou koji se, između ostalih, snimao i na lokacijama na Grobniku te su u njemu statirali mnogi Grobničani. Zbirku inače čine bidermajerske garniture, namještaj, obiteljski portreti, umjetničke slike i biste. Posebice treba istaknuti bistu Ivana Mažuranića koju je načinio poznati hrvatski kipar Ivan Rendić. (...)

Otvorivši za nas vitrine i ormare gospodin de Canziani otkrio nam je predmete za svakodnevnu uporabu obitelji Mažuranić, Brlić i Ružić, Demeter i drugih, a to su servisi za jelo i piće, te osobni predmeti pripadnika obitelji, npr. prstenje Smail-age Čengića koje je Ivanu Mažuraniću poklonio crnogorski vojvoda Đorđe Cerović, sin junaka Novice Cerovića koji je ubio Smail-agu. (...)

Smail - agin prsten

O posjetu Villi Ružić, koji će nam zasigurno svima ostati u sjećanju, mogla bi se napisati čitava knjiga.  Najbolje je posjetiti je osobno i uvjeriti se u njezinu bajkovitost i vrijednost.

Iz osvrta Petre Mavrinac, 8. a

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 17:25

INTERLIBER 2017.

SVEČANA DODJELA NAGRADA

za Najljepši bookmarker u organizaciji Izdavačke kuće Alfa na Interliberu u Zagrebu, 12.studenog 2017. godine

Na likovni natječaj za najljepši straničnik prispjelo je preko tisuću uradaka. Među dvanaestoro najuspješnijih su dvoje naših učenika, Mia Sobotinčić  i Nola Ruben Sečen iz 4.c razreda.

Interliber 2017.

Uputili smo se u Zagreb razgledati sajam knjiga i primiti nagradu za najljepši straničnik.  Sajam je bio prepun knjiga, kupio sam si dvije koje me zanimaju. S učiteljicom i Mijom otišli smo na svečanu dodjelu nagrada. Dobili smo veliki paket ispunjen raznim didaktičkim igračkama, a učiteljica je dobila buket cvijeća. Dan smo okrunili zajedničkim ručkom. Bilo je to lijepo provedeno vrijeme s obitelji, učiteljicom Đeni, Mijom i njenom obitelji.

Nola Ruben Sečen, učenik 4.c

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 17:13

LIKOVNA RADIONICA ZA HUMANITARNI SAJAM

Započele su prve radionice na kojima su učenici i njihovi roditelji  iskazali svoje kreativne sposobnosti. Ukrašavanje čaša i malih džepnih knjižica bilo je jako zanimljivo i poučno.  Nastale su mnoge nove ideje i želja za suradnjom. 

Alenka Žagar Pančić, učiteljica 2.c razreda

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 16:52

TRADICIJSKE MASKE EUROPE

Dom kulture Čavle, 3. - 12.11.2017.

 

     Posjetili smo izuzetno bogatu,  hvale vrijednu i stručno prezentiranu izložbu maski iz različitih zemalja Europe čiji su autori Nikola Vrančić, dugogodišnji  član grobničkih Dondolaša  te njegova supruga. Nikola Vrančić nam je vrlo detaljno pričao o svakoj maski te o kulturi i tradiciji zemlje iz koje maska potiče, a posebno nam je s ljubavlju pričao o našim Dondolašima. 

     Koreografija  grobničkih Dondolaša je puna simbolike. O njoj nam govori  Nikola Vrančić:

„U svom mimohodu Dondolaši idu u paru, jer i u životu moraš imati prijatelja na kojeg se možeš osloniti. U povorci slijede zastavu koju u pravilu nosi jedan od najstarijih članova udruge. Na red i formaciju pazi Meštar, a po potrebi može imati jednog ili više pomoćnika. Dondolaši u povorci ih bezpogovorno slušaju i izvršavaju njihove zapovjedi.

Prilikom svakog zaustavljanja Dondolaši formiraju krug, krećući se u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, simbolizirajući povratak u neka davna vremena, povratak svojim korijenima. Krug ili kolo koje formiraju prirodna je obrambena formacija na otvorenom prostoru. U sredini kola vijori se barjak ili zastava koja simbolizira izvorne vrijednosti hrvatskog naroda, obitelj, dom i domovinu. Ujednačenim dondolanjem ( zvonjenjem ) u kolu, iskazuju težnju ka skladnom i sigurnom životu, a podignutim rukama pokazuju odlučnost da brane povjerene im vrijednosti.

Nakon kulminacije u formi kola, ono se otvara, skidaju se maske da bi se vidjela ozarena lica Dondolaša i da bi se nesmetano okrijepili i nazdravili svojim domaćinima.

Nakon toga Dondolaši zauzimaju početnu formaciju i nastavljaju svoj put ka sledećoj postaji.“

     Mnogi  naši učenici, mali dondolaši, na početku svake nove godine obuku uniforme, stave svoje dondolaško  zvono i zvone, a od starijih članova udruge uče o kulturi i tradiciji našeg grobničkog kraja.  

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

IZLOŽBA U DOMU KULTURE ČAVLE

Zvončari i tradicijske maske Europe

Učenici nižih razreda imali su iznimnu priliku posjetiti izložbu jedinstvene kolekcije rukom izrađenih unikatnih figura koje predstavljaju zvončare i kultne maske europskih zemalja.

Lutke predstavljaju četrdesetak grupa iz : Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Švicarske.

Autori i kreatori izložbe su Nikola Kolja i Marina Vrančić i kako to uvijek biva kod entuzijasta i zaljubljenika u tradiciju i običaje svoga kraja i ova lijepa priča krenula je od prvog malog dondolaša koji je osvojio brojna srca i poslije naravno izbora  više nije bilo.

Autor je učenike strpljivo i nadahnuto vodio kroz običaje i maske europskih zemalja, a učenici su pokazali izniman interes za učenje o svojoj, ali i o drugim kulturama, jer kako Mahatma Gandhi kaže: „Kultura jedne nacije leži u srcima i dušama njenih ljudi.“

 Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 16:45

Svjetski dan znanosti za mir i razvitak

  Integrirana dan: Prirodne nepogode

U petak, 10.11.2017. godine integriranom danu posvećenom prirodnim nepogodama priključili su se i učenici 3.b razreda. Nakon pogledane powerpoint prezentacije svoje dojmove o buri prikazali su likovnim radovima.

Lidija Molnar Čargonja

Učenici 2.c razreda  imali su zadatak upoznati se s burom i izraziti je u literarnom ili likovnom obliku.

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

BURA

Bura je vjetar koji je uvijek vezan uz nevrijeme. Uništava i nosi kišobrane. Hladna je i snažna, ruši grane s drveća.  Uništava i lomi biljke koje su vrtlari posadili.  Potapa brodove na moru jer radi velike valove. Opasna je jer  i kod požara raspiruje i raznosi vatru. Vjetar može fućkati, zavijati ili tutnjati. Volim čuti zvuk njenog fućkanja i volim što me osvježava.

Mario Begonja  2.c

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 16:36

SPORTSKI USPJESI NAŠIH UČENIKA

           Vito Zaharija, 4.a    

 

               KK Škrljevo

               3. mjesto

       (Košarka vs Dijabetes)

        Kostrena, 4.11.2017. 

 

     Nola Ruben Sečen, 4.c

              1.mjesto 

                Tenis

              Start fun

 

ELENA BAN, 4.a

ALPS ADRIATIC
TRIATHLON CUP 2017.
1. MJESTO
35. UTRKA DAN ULJANIKA 2017.
1 200m / djevojčice do 10 godina
1. MJESTO
PULA, 22.10.2017.
2. VIRSKI TRIATLON
AQUATLON
POČETNICI A
1. MJESTO
VIR, 7.10.2017.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 11. 2017. 15:51

18. STUDENI - DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 11. 2017. 18:22

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE U UČIONICI

ZAMJENA ULOGA NA SATU INTERPRETACIJE LEKTIRE

Učenice Nika Perušić i Zara Sabalić (8. b) okušale su se u učiteljskome poslu vodeći sat interpretacije lektirnoga djela „Alkar“ Dinka Šimunovića. Ovakvim aktivnostima provodimo i naš kurikulumom utvrđeni program pod nazivom Rječničko blago.

Zara i Nika u ulozi učiteljica

Razdoblje od 15. listopada do 15. studenoga svake godine rezervirano je za Mjesec hrvatske knjige koji uvijek obilježavamo brojnim aktivnostima kao što su književni susreti i terenska nastava. Ove godine knjižničarka Jasenka Kovačić organizirala nam je susret sa spisateljicama Jadrankom Cetinom i Bojanom Meandžijom te posjet Vili Ružić na Pećinama. No Mjesec hrvatske knjige obilježavamo i u okviru redovne nastave. Tim povodom su se 31. listopada učenice Nika Perušić i Zara Sabalić (8. b) okušale u učiteljskome poslu vodeći sat interpretacije lektirnoga djela „Alkar“ Dinka Šimunovića.

Učenice su pri izvedbi, poput pravih učiteljica, koristile pisanu pripremu pridržavajući se cilja nastavnoga sata, ishoda učenja, plana ploče, vremenskoga i sadržajnoga rasporeda s glavnim etapama, a zadatke za rad u završnome dijelu sata pripremile su pomoću PowerPoint prezentacije. Provjerile su i domaću zadaću, odnosno rezultate samostalnoga istraživanja učenika o Sinjskoj alki i manje poznatim riječima iz djela prema unaprijed zadanim smjernicama početkom mjeseca. Ovakvim aktivnostima provodimo i naš kurikulumom utvrđeni program pod nazivom Rječničko blago.

Učiteljice, našao sam citat!

O uspješnosti realizacije ovoga sata svjedoče i izjave učenika koji su potvrdili da je u razredu vladalo opušteno radno ozračje te da su „učiteljice“ davale jasne upute i postavljale pitanja koja su poticala na razmišljanje i razumijevanje. Procijenili su da su bili aktivno uključeni u rad i sudjelovali sa zanimanjem. Ohrabreni Nikinim i Zarinim primjerom, mnogi su izrazili želju da se uskoro i sami nađu u ulozi učiteljice ili učitelja,  što ćemo im nastojati omogućiti.

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 11. 2017. 16:57

SPORTSKI USPJEH FRANA PAVLIĆA, 6.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 11. 2017. 16:51

DAROVANI 2017. – NA TRAGOVIMA NAŠIH STARIH

Najuspješnijima nagradni izlet

 

      I ove godine Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine ispunila je naša očekivanja vrlo zanimljivim i edukativnim izletom za najuspješnije učenike i njihove učitelje mentore na literarno – likovnom natječaju Darovani…

     Četrdesetak učenika i njihovih učitelja mentora iz OŠ Hreljin, OŠ Kostrena, OŠ Sveti Matej, Viškovo, OŠ Jelenje –Dražice i OŠ Čavle te članovi Katedre uživali su u bogato osmišljenom programu, zajedničkom druženju i prekrasnom, sunčanom danu te se još jednom uvjerili  u bogatu tradiciju i kulturno – povijesnu baštinu  našeg šireg zavičaja, u ovom slučaju Vinodolske općine. Tijekom cijelog dana pratio nas je, podučavao i vodio načelnik Vinodolske općine, gosp. Marijan Karlić te nas sve oduševio entuzijazmom, znanjem i  neposrednošću.

 

     Naša prva stanica bila je Drivenik gdje smo obišli pogon za proizvodnju ortopedskih pomagala, kušali proizvode pogona za sušenje smokava te razgledali Frankopanski kaštel - od 13. st. sjedište župne uprave, a dolaskom Frankapana rezidencija feudalčeva izaslanika i spomenik velikom hrvatskom minijaturisti  J. J. Kloviću.  

 

  Drivenik -Frankopanski kaštel

     Izgradnjom ceste koja od 1746. godine povezuje Novi Vinodolski s Bakrom, stanovništvo se, privučeno zaradom, spušta s brijega u dolinu, te se uz cestu razvija današnji  Drivenik, koji ima 373 stanovnika.

Ispred župne crkve u Driveniku

     Nakon Drivenika uslijedio je odlazak u Tribalj, naselje u zaleđu Crikvenice.

     Naselje se smjestilo na raskrižju putova između Drivenika i Grižana. Mjesto ima oko 600 stanovnika.

Tribalj - akumulacijsko jezero

     Uz župnu crkvu i akumulacijsko jezero, svakako treba spomenuti  otkrivenu starohrvatsku nekropolu u  obližnjem  zaseoku Stranče. Nakon ručka, uputili smo se  u Grižane.

     Naselje Grižane se nalazi u Vinodolu, četiri kilometra sjeveroistočno od Crikvenice, smješteno pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela Gradina Grižane. Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica. Posebno  zanimljiva je Kuća Klović, posvećena hrvatskom minijaturisti J. J. Kloviću.

Grižane -Kuća Klović

     Puni dojmova, uputili smo se u Bribir koji je ujedno bio i zadnje odredište našeg izleta.   Smješten  između Novog Vinodolskog i Bakra, Bribir je bio sjedište krčkih knezova - Frankopana, sagrađen na brijegu gdje je služio kao utvrda. Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke tragove u Vinodolu, a renesansna djela  u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o razvijenoj kulturi srednjovjekovnog Bribira.

               Bribir - gradska kula             U uredu načelnika Vinodolske općine

     Gradska kula je u potpunosti obnovljena i sadržajno oplemenjena te su je učenici sa velikim zanimanjem razgledali i uživali u prekrasnom pogledu sa kule.

     KUD Bribir izveo je kratak program  kako bi nas upoznao  sa djelićem svoje bogate kulturno – povijesne baštine koju čuvaju od zaborava te su se zapjevale stare pjesme, zaplesalo kolo i zasvirale sopile.

Sopile, pjesma i ples za oproštaj

     Pomalo umorni, ali prepuni dojmova, oprostili smo se od našeg izvrsnog domaćina, gosp. Marijana Karlića, zahvalili se organizatoru –Katedri Čakavskoga sabora Grobnišćine, predsjednici Vlasti Juretić i tajniku Vinku Škaronu te se uputili kućama.

GROBNIČKA JESEN 2017.

Mladi su bašćine glasi

Obilježavanje 25 godina grobničke Katedre i proslava 25. grobničke jeseni pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Ovogodišnja manifestacija Grobnička jesen okupila je osam škola riječkog prstena uz OŠ Čavle koja je i ove godine bila škola domaćin. U manifestaciju su se uključile škole koje vole i njeguju čakavsko narječje i time promiču kulturnu baštinu svoga zavičaja.  Jesen na Grobniku je iznimno bogata jer  se obilježava 25. godišnjica Katedre Čakavskoga Sabora Grobnišćine i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike. Jesenska manifestacija svake je godine raznolika i prepuna događanja, koja između ostalog i zahvaljujući Katedri Čakavskoga Sabora Grobnišćine, okuplja osnovce kojima se pruža prilika da pokažu svoja umijeća riječima, slikom, pokretom i pjesmom.

Voditelji ovogodišnje priredbe

Na pozornici Doma kulture 26. listopada 2017. godine  predstavili su se učenici OŠ Hreljin, OŠ Jelenje – Dražice, OŠ Kraljevica, OŠ Kostrena, OŠ dr. Josipa Pančića iz Bribira, OŠ Ivan Mažuranić iz Novog Vinodolskog, OŠ Sveti Matej iz Viškova i OŠ Srdoči. U ime domaćina i organizatora ove tradicionalne manifestacije, prisutne su pozdravili zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović te predsjednica  Katedre Čakavskog sabora  Grobnišćine, Vlasta Juretić. Programu su nazočili ravnatelji  osnovnih škola, roditelji i učenici, a program su veoma uspješno vodili Leon Omerašević, 5. b, i Petra Mavrinac, 8.a.

Ivan Njegovan i Kanet na vetru             OŠ Jelenje-Dražice

Nakon uvodne riječi  voditelja, Ivan Njegovan, učenik 8.a OŠ Čavle, poveo je publiku u dječji svijet stvaralaštva izvođenjem pjesme Kanet na vetru Damira Kedže. Potekle su riječi i glazba te se svaka škola predstavila nečim što je dio njihova identiteta i dio kulturnog nasljeđa kraja iz kojeg dolaze. OŠ dr. Josipa Pančića predstavila se recitacijom, OŠ Hreljin, OŠ Kostrena i  OŠ Sveti Matej glazbenom točkom, OŠ  Ivana Mažuranića, OŠ Kraljevica,  OŠ Jelenje-Dražice i OŠ Srdoči scenskim nastupima. Ono što je nepobitno je da se dvoranom, zahvaljujući izvrsnom ozvučenju dBoki sound and light, zaorila čakavština i ugrijala dlanove gledatelja.

OŠ Sveti Matej, Viškovo

U završnoj riječi voditelja naglašeno je da je OŠ Čavle spremna i dogodine primiti još više izvođača i predstavnika škola s istim ciljem – povezati škole koje njeguju čakavsko narječje radi njegova čuvanja, zaštite i promicanja.

Dolores Maršanić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 11. 2017. 16:33

KNJIŽEVNI SUSRET

Bojana Meandžija: Trči! Ne čekaj me

OŠ Čavle, 2.11.2017.

     Za učenike osmih razreda organiziran je književni susret s Bojanom Meandžija, autoricom autobiografskog romana Trči! Ne čekaj me.

     Roman opisuje odrastanje trinaestogodišnje djevojčice u ratom zahvaćenom rodnom Karlovcu.  

     Susret je bio vrlo zanimljiv, a izlaganje autorice romana ispunjeno porukama o istinskim vrijednostima u životu i ciljevima kojima trebamo težiti.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            …Pogled pun naklonosti, ohrabrenja; ruka ispružena u dobroj namjeri. Sve ostalo je manje važno

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 11. 2017. 11:26

PREZENTACIJA PROJEKTA CLAUSTRA+

OŠ Čavle, 31.10.2017.

Ana Golja, kustos – arheolog, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka:

          U utorak, 31.10.2017., Ana Golja, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, održala je za učenike 7. i 8. razreda vrlo zanimljivu prezentaciju projekta CLAUSTRA +.

           Predavanje i prezentacija kratkog promotivno – edukativnog te dokumentarnog filma imali su za cilj proširiti znanja učenika o rimskom razdoblju prezentacijom projekta revitalizacije povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije te osvijestiti učenike o postojanju zanimljive arheološke baštine iz kasnoantičkog razdoblja koje se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

U planu je i odlazak na jednu od bližih lokacija CLAUSTRE.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 11. 2017. 09:24

REZULTATI AKCIJE SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA, 20.10.2017.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 10. 2017. 09:55

KRIZANTEME

     Nakon što su u svom školskom cvjetnjaku prepoznali i uredili male krizanteme, Mali prirodnjaci su se okušali  i u izradi krizantema od salveta i kolaž papira. Cvjetnjak su oslobodili od korova i veće količine lišća te jednako vrijedno naučili  izrađivati krizanteme kružno slažući mnoštvo nježnih, bijelih latica.

     Slične takve krizanteme krasit će, uz svijeće, groblja  koja na Svi svete posjećujemo sa svojim obiteljima.

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 10. 2017. 09:49

LUTKARSKA PREDSTAVA „KAKO JE TORO POSTAO VIKTOR“

OŠ Čavle, 25. i 26.10.2017.

           Nakon radionice Male tajne za sretne njuškice, Društvo za zaštitu životinja Rijeka je za učenike 1. - 4. razreda izvelo edukativnu i vrlo zanimljivu predstavu Kako je Toro postao Viktor.

 

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

Literarni rad

Priča o psu Thoru

          Jedna  obitelj nije više mogla brinuti o svojem psu Thoru te su ga odveli u azil za pse. Thor je bio tužan jer mu je nedostajao dom i igra sa gazdom. U azilu je upoznao i sprijateljio se s psom po imenu Lora.

          Dvije subote zaredom,  u azil je došao čovjek sa željom da bolje  upozna Thora. Nakon zajednički provedenog vremena u druženju i šetnji, Thor je dobio novi dom, ali i ime jer je taj čovjek imao sina Luku koji  je htio da se pas Thor zove Viktor.  

Tia Jovanović  2.c  

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 10. 2017. 09:40

NATJECANJE IZ POZNAVANJA ZAVIČAJNE POVIJESTI „ČA JE ČA“

Volosko, 17.10.2017.             

Ekipa naše škole u sastavu Nina Jugović i Elena Broznić, 7.c te Luka Štimac i Vid Čargonja, 7.b  sudjelovala je na natjecanju iz poznavanja zavičajne povijesti „Ča je ča“. Natjecanje je pratilo prekrasno, sunčano vrijeme, a ekipa naše škole se je odlično snašla u istraživanju povijesti Voloskog te osvojila  izvrsno 5. mjesto  od ukupno 22 ekipe!

Voditeljica:  Denis Pavin, učiteljica povijesti

Čestitamo!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 10. 2017. 09:33

POSJET GRADU ZAGREBU

Zagreb

       U utorak smo svi četvrtaši

                na izlet išli,

       pritom smo najveći grad

           u Hrvatskoj obišli.

 Šetali smo od Gornjeg grada

      i crkve svetog Marka,

      Ilicom smo išli sve do

   Zoološkog i Maksimirskog

                parka.

      Tim gradom vozi tramvaj

      i u njemu živi puno ljudi,

         kad se krećeš njime,

           oprezan ti budi!

     O kojem gradu pričam,

          ti sigurno znaš,

      glavni grad Hrvatske,

         to Zagreb je naš!

Nora Sečen, 4.c

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 10. 2017. 09:23

TERENSKI POSJET EVALUATORA PROJEKTA EATHINK 2015 NAŠOJ ŠKOLI, 20.listopada 2017.godine

U posjet Hrvatskoj došao je evaluator Alecos Kelemenis iz Grčke koji ima zadatak evaluirati aktivnosti projekta EAThink 2015 koje su provedene i dati ocjenu uspješnosti.

Želja mu je susresti se s učiteljima i učenicima koji su sudjelovali u čitavom nizu projektnih aktivnosti:

Uvaženog gosta dočekali smo radno, u našem Mediteranku, zaposleni jesenjim čišćenjem zelenih površina. U opuštenom razgovoru učenici 4.c Roko Donadić, Vibor Galjanić i Nora Sečen na tečnom su engleskom jeziku ispričali svome gostu iskustva vezana uz radove u školskom vrtu i terenskom posjetu Farmi Driade u Istri.

O iskustvima i primjeni globalnog obrazovanja u nastavi, te o međunarodnim seminarima globalnog obrazovanja u Senegalu, Milanu i Beču, svoje viđenje su na engleskom jeziku uz pomoć koordinatorice Diane Kovačić iz Udruge Žmergo iskazale učiteljice razredne nastave: Đeni Kunsek, Andreja Miler, Marija Rončević i Alenka Žagar Pančić.

Gospodin Alecos je bio zadovoljan onim što je vidio i čuo od sudionika, te se nada daljnjoj uspješnoj suradnji i skorom viđenju. U znak sjećanja na susret poklonili smo mu aromatični čaj, te sol i šećer aromatiziran začinima iz školskog vrta.

Predviđeno vrijeme je prebrzo prošlo, a mi smo još toliko toga htjeli ispričati svome gostu, no bit će sigurno još prilika!

Veselimo se daljnjem i još uspješnijem radu u promicanju globalnog obrazovanja s velikim naglaskom na humanitarnost i socijalnu osjetljivost.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 10. 2017. 00:15

PEKMEZIJADA

Dom kulture Čavle, 15.10.2017.

            Na ovogodišnjoj, šestoj po redu Pekmezijadi, uz Udrugu Vidov san, predstavilo se je i desetak proizvođača domaćih pekmeza (većinom OPG-a) sa područja Grobnišćine, Gorskog kotara, Like i Kvarnera.

       

Za Male ekologe i Male prirodnjake organizirana je radionica upoznavanja i razlikovanja pekmeza od džemova i marmelada. Uz razgovor sa sudionicima Pekmezijade i našom dragom prirodnjakinjom Marijom Vičević, učenici su upoznali  i neke nove jestive jesenske plodove te kušali  ukusne kolače i razne kombinacije voća u džemovima, pekmezima i marmeladama.

Voditeljice Alenka Žagar Pančić i Andreja Miler, učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:57

MALI PRIRODNJACI

Nakon dugog toplog ljeta ponovo smo se vratili uređenju našeg školskog vrta. Trebalo je iščupati  suhu travu i pograbiti. Godilo nam je biti na zraku, raditi nešto korisno i razgovarati do mile volje. Toga nam u učionici često fali.

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e  

       

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:51

MALE TAJNE ZA SRETNE NJUŠKICE, RADIONICA

Na veseloj radionici naučili smo nešto o psima u azilu. Uvježbali smo kako im prići i kako prepoznati psa beskućnika.

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:43

DJEČJI TJEDAN – IGRE NAŠIH NONA

Povodom Dječjeg tjedna, Društvo naša djeca Čavle organiziralo je za učenike zanimljive igre koje su igrali njihovi roditelji, djedovi i bake. Okupili smo se na parkiralištu iza Doma kulture i na toplom suncu se ugodno družili, poigrali i nešto novo naučili.

Oni koji nisu mogli doći, neka nam se svakako pridruže sljedeće godine.

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:36

PILOT PROJEKT VJEŽBAONICA

OŠ Čavle, 20.10.2017.     

        Prve sate Vježbaonice  odradili smo organiziravši biciklijadu po Grobnišćini.

Nakon završetka nastave, 20-tak učenika sedmih razreda je sa učiteljicom TZK-e Bojanom  Kukec bicikliralo od škole do izvora Rječine, kroz razne zaseoke, upoznajući našu prelijepu Grobnišćinu. Učenici koji poznaju kraj bili su vođe puta i svoj 'zadatak' odradili vrlo odgovorno. Bilo nam je vrlo lijepo te smo nakon prijeđenih 30-tak kilometara zadovoljni  i pomalo umorni završili svoje prvo druženje. Nastaviti ćemo zajednička druženja kroz neke druge aktivnosti tijekom godine o kojima ćete biti na vrijeme obaviješteni.  

Kroz pilot projekt Vježbaonica želi se kod učenika potaknuti stjecanje navike bavljenja tjelesnom aktivnošću, posebno kod populacije neaktivne djece te postići da tjelesna aktivnost bude trajno zadovoljstvo i njihov zdravi životni odabir, a ne problem koji se mora „odraditi“.

Više o pilot projektu Vježbaonica možete saznati na:

http://skolski-sport.hr/index.php/projekti/vjezbaonica/

Bojana Kukec, učiteljica TZK-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:20

ČITANJE PRIJE SVEGA...

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 23:13

VRIJEDNE RUKE NAŠIH UČENIKA

Naši učenici, polaznici Programa produženog boravka, vrijedno uređuju okoliš škole i školsko dvorište u kojem svakodnevno borave i igraju se...​

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 22:58

KNJIŽEVNI SUSRET S JADRANKOM CETINA

             U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i školskih knjižnica, u četvrtak, 19. listopada 2017. godine našu školu je posjetila spisateljica Jadranka Cetina, dugogodišnji prosvjetni djelatnik. Učenicima je predstavila svoje slikovnice pisane na grobničkoj i kastavskoj čakavštini te književnom jeziku.

Poseban osvrt bio je na slikovnicama Gašparov malin i Peknjica koje su bliske našim učenicima. Čitajući slikovnice upoznajemo se sa starim zanatima našega kraja i osebujnim likovima koji su ih nadahnuli. Većinu slikovnica Jadranka Cetina sama je ilustrirala. Zanimljiva pitanja naših učenika susret s književnicom dodatno su učinila zanimljivim i zabavnim.

Lidija Molnar Čargonja

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 22:50

MALI HUMANITARCI

OŠ  Čavle, 20.10.2017.

      Povodom Dana jabuka, 20. listopada, održali smo tradicionalnu akciju prikupljanja jabuka za Pučku kuhinju u gradu Rijeci, a učitelji Doris, Andreja i Matija prigodnom prezentacijom podsjetili su učenike 1. - 4. razreda zašto se jabuka naziva kraljicom voća. Učenici su pokazali zavidno znanje kada je riječ o sortama  i uzgoju jabuka, zdravoj prehrani  te zašto treba jesti voće i povrće.

        Tijekom cijelog tjedna, od 16. do 20. listopada, vrijedno smo sakupljali pomoć za Socijalnu samoposlugu u gradu Rijeci. Sakupilo se uistinu mnogo te ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su se uključili u akciju.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 22:39

GROBNIČKA JESEN 2017.

ČAKAVSKA VEČER PROZE, POEZIJE I GLAZBE

Povodom 25. obljetnice suradnje naše škole i Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine priredili smo kulturno-umjetnički program održan  u Kaštelu Grada Grobnika.

 

Druga čakavska večer proze, poezije i glazbe iz ciklusa programa Večeri svilom tkane u organizaciji Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine, održana 20. listopada s početkom u 18:00 sati, bila je posvećena 25. obljetnici suradnje OŠ Čavle i Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. Večeri svilom tkane inače su dio manifestacije Grobnička jesen.

Paulina Oda radosti                         Petrin nastup

U prozno-poetskome dijelu programa sudjelovale su naše učenice Anja Juretić, Ramona Zoretić, Petra Mavrinac i Nicole Viškanić interpretativno pročitavši tekstove Zdravke Žeželić Alić, Vesne Miculinić Prešnjak i Vlaste Juretić te primjere iz usmenog kazivanja Grobničana. Učenice su inače članice školske literarno – glagoljske grupe Čunčulići (voditeljica: K. B. Miculinić) te sudjelovanjem u ovakvim događanjima provodimo i naš kurikulumom utvrđeni program pod nazivom Rječničko blago. Svojim se uratkom predstavio i bivši učenik naše škole Arian Maršanić kao jedan od pobjednika ovogodišnjeg natječaja Darovani.

Ivanov Kanet na vetru           Ramona na sceni       Bez treme  - Anja Juretić

U glazbenom dijelu večeri nastupila je učenica Paula Lukanić na violini te učenik Ivan Njegovan koji je izveo pjesmu Kanet na vetru Damira Kedže. Uslijedilo je druženje sudionika programa i publike uz slatku zakusku i fotografiranje.

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 22:27

REZULTATI GLASANJA ZA NAJ RAD NA TEMU DJEČJIH PRAVA

1. 6.a - 6 glasova

2. 7.b - 5 glasova

3. Produženi boravak - 4 glasa

4. 7.a i 8.b - 3 glasa

     1 glas dobili su:

    2.c, 3.c i 4.b razred

Posebno priznanje: 1.a,1.b i 1.c razred

Čestitamo svima, a posebna pohvala najuspješnijima!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 10. 2017. 22:19

17.10. - MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI  PO PRINCIPU JEDAN UČENIK - JEDAN PROIZVOD TRAJE OD  16. DO 20.10.2017.

Učešće je dobrovoljno, a košara je postavljena u holu u prizemlju škole.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 22:45

DANI KRUHA - DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

OŠ Čavle, 16.10.2017.

                Prigodnom prezentacijom i blagoslovom krušnih proizvoda obilježili smo Dan kruha - dan zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane koji se obilježava 16.10.

Između mnoštva vrlo maštovitih i lijepih radova bilo je uistinu teško izabrati najbolje te se ovom prilikom svima zahvaljujemo na sudjelovanju. Veliko hvala i mamama, tatama, nonama i nonićima koji su pomogli u realizaciji ideja naših učenika.

NAGRAĐENI RADOVI:

1. Mauro Mrnjaus, 1.a

2.  Katja Ljubobratović, 1.a

3.  Julia Sušac, 1.a

4.  Marija Medač, 1.c

5.  Nikola Ivančević, 1.c

6.  Adrijan Brdar, 2.a

7.  Lucija Mavrinac, 2.a

8.  Klara Pelčić, 2.b

9. Dino Hotić, 2.c

10. Adrien Ban, 3.a

11. Ema i Nina Štimac, 3.a

12. Lukas Juretić, 3.a

13. Anton Miculinić, 3.a

14. Miran Ivančević, 3.a

15. Bruna Nestorovski, 3.b

16. Nina Pelčić, 3.c

17. Bartol Nastić, 3.c

18. Adriano Bogičević, 3.c

19. Natali Kovačević, 4.b

20. Chiara Paškvan, 4.c

21. Anamarija Mavrinac, 4.c

22. Dorijan Brdar, 5.a

23. Anja Juretić, 6.a

24. Nika Rožmarić, 6.a

UZREČICE O KRUHU

 

Dobar kao kruh!
Kruha i igara!
Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača!

Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!

Moj tata je dobar kao kruh!
Biti na kruhu i vodi!
Išao je svijetom trbuhom za kruhom!

Iz "tog" brašna nema kruha!

Živio je na kruhu i vodi!

Kruh je život! Čuvajmo „kruh“!

Nada je kruh siromaha!
Kruha gladan!

Ne traži kruha nad pogačom!

Kruh naš svagdanji, daj nam ga danas…!

Kruh sa sedam kora!

Dao mu je kruh u ruke!

Nemam ni za kruh!

Radim za kruh!

Težak je to kruh!

 

I VI, DRAGA DJECO, BUDITE DOBRI KAO KRUH!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 22:00

DJEČJI TJEDAN I MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati.

/ Deklaracija o pravima djeteta /

 

                Pod motom  Ljubav djeci prije svega,  već više od 30 godina prvi puni tjedan u listopadu obilježava se  Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započinje Međunarodnim danom djeteta (ponedjeljak – prvi dan u Dječjem tjednu). 

                 Dječji tjedan je vrijeme naglašavanja važnosti promicanje prava djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djece.                                                               

                  U izradi svojih radova na temu zaštite prava djece, učenici OŠ Čavle su bili vrlo maštoviti i originalni:

1.a

1.b                                                 1.c

             2.b                                           2.c

3.a                                     3.b

3.c

                          4.a                                     4.b

4.c

                           PŠ Grobnik                        Produženi boravak

5.a                                                 5.c

5.b

6.a                                 6.b

6.c

7.a                                        7.b

8.a

8.b                                  8.c

              U srijedu, 18. listopada, proglasit ćemo najuspješnije razrede i prigodno nagraditi!  

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 12:22

PREZENTACIJA TENISA, ŠKOLSKA SPORTSKA DVORANA, 6.10.2017.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 09:24

MALE TAJNE ZA SRETNE NJUŠKICE

 

Radionice Društva za zaštitu životinja Rijeka

Ivana Pernat, voditeljica projekta

                     

         

 

          Prva faza projekta Male tajne za sretne njuškice Društva za zaštitu životinja Rijeka realizirana je za učenike 1. - 4. razreda u razdoblju od 9. do 12. listopada. Radionice je vodila voditeljica projekta, Ivana Pernat, a cilj projekta je razviti kod učenika etička načela i empatiju, odgovorno ponašanje i međusobno uvažavanje te naučiti učenike kako se ponašati u blizini nepoznatog psa.

          Tijekom radionice učenici su, uz pomoć kataloga Izračunaj sam, izračunali koliki su mjesečni financijski izdaci za naše ljubimce, a uz pomoć edukativnih kartica naučili nešto više o zdravoj hrani za naše pse i govoru tijela pasa.

           U studenom 2017. planirana je realizacija druge faze ovog projekta - edukativna predstava koja će učenike dodatno educirati kada je riječ o odgovornom ponašanju i brizi za ljubimce.

            Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje voditeljice projekta i pokazali veliko znanje kada je riječ o kućnim ljubimcima te je svakom učeniku uručeno i zasluženo priznanje.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 09:16

ZDRAVSTVENI ODGOJ U PRVOM RAZREDU

PRAVILNO PRANJE ZUBA PREMA MODELU

OŠ Čavle, 16.10.2017.

          Mirela Fazlić, prvostupnica sestrinstva Službe za školsku medicinu, održala je učenicima 1.a,b,c razreda predavanje o higijeni zuba te im na modelu prezentirala pravilno pranje zuba. 

Savjeti za pravilno pranje zuba:

Dobro je znati:

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 09:12

ŠKOLSKA SHEMA U NASTAVNOJ GODINI 2017./2018.

Besplatni obroci voća i povrća (1. -8. razred) te mlijeka i mliječnih proizvoda(1. - 4. razred) za sve učenike tijekom nastavne godine 2017./2018.

Od 9. listopada 2017. uključeni smo u Školsku shemu koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Cilj:

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 09:08

INFORMACIJE O SKLOPLJENOJ POLICI OSIGURANJA OD NEZGODE ZA SVE UČENIKE OŠ ČAVLE

 

Odabrani osiguravatelj: 

EUROHERC OSIGURANJE  d.d.

Adresa: Riva 8 - 51000 Rijeka

Tel: +385 (0)51 205 500

Fax: +385 (0)51 205 950

E-mail: i

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 09:05

SEMINARU O GLOBALNOM OBRAZOVANJU POD NAZIVOM "JEDI LOKALNO, MISLI GLOBALNO" U OPATIJI

U petak, 13. listopada 2017. godine učiteljice RN-e Marija Rončević i Đeni Kunsek sudjelovale su na prvom jednodnevnom seminaru o globalnom obrazovanju pod nazivom "Jedi lokalno, misli globalno" u Opatiji  u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta. Seminar je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima koji Udruga Žmergo organizira u sklopu EU projekta EAThink2015,a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Sudjelovanjem na seminaru, sudionici su dobili predavanja kvalitetnih stručnjaka iz područja globalnog obrazovanja, osigurane pauze za osvježenja i ručak tijekom trajanja seminara, dodatne materijale, priručnik globalnog obrazovanja za nastavnike te potvrdu o sudjelovanju. Osim svega navedenog dobili smo dodatni poticaj za kontinuirani rad na području globalnog obrazovanja, kao snažan odgojno-obrazovni impuls za razvoj društveno odgovornih i aktivnih građana.

Marija Rončević,učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 08:57

SPORTSKI USPJEH

           David Gosic

          PK PRIMORJE

  3. mjesto - 100 metara

              leđno

   2. MEMORIJAL Noa Zelic

       Rijeka, 14.10.2017.

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 08:53

Preventivni program ZDRAV ZA PET!, OŠ Čavle, 11.10.2017.

Projekt Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode

              Program Zdrav za pet provodi se na nacionalnoj razini, a radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica nastoji  prevenirati rizična ponašanja kod djece i mladih. Program je namijenjen učenicima osmih razreda osnovne škole te učenicima prvog i drugog razreda srednje škole.

U realizaciji programa sudjeluju Policijska uprava primorsko - goranska i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko - goranske županije.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 19. 10. 2017. 08:18

GROBNIČKA JESEN 2017.

GROBNIČKO ČA VA GLAGOLJICI

U kreativnim radionicama, koje već dugi niz godina za učenike organizira Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine u suradnji s osnovnim školama, 12. listopada sudjelovalo je pedesetak učenika naše škole.

Ovogodišnja zajednička tema keramičarske, etnografske i filmske radionice bila je „Grobničko ČA va glagoljici“. Radionice su vodile učiteljice Monika Kukučević, Denis Pavin i Katarina Badurina Miculinić. Pridružili su nam se i učenici Područne škole sa svojim učiteljicama. U kreativnim radionicama, koje već dugi niz godina za učenike organizira Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine u suradnji s osnovnim školama, 12. listopada sudjelovalo je pedesetak učenika naše škole. Nakon toplih riječi dobrodošlice koje su nam uputili dragi domaćini Vinko Škaron i Vlasta Juretić zanimljivo predavanje održao nam je gospodin Tomislav Pavletić koji nam je između ostaloga, kao jedan od autora, predstavio Katedrin projekt ZAKON DEVET GRADOVA - stvaranje skulptura koje će po dovršenju biti postavljene na području Grada Grobnika kao jedinstven hrvatski spomenik europskoj baštini nastao na temeljima jednog od najznačajnijih europskih pravnih spomenika i stvarnog zakona devet gradova srednjovjekovnog Vinodola pisanog glagoljicom. Zatim smo se bacili na posao; nadahnuća i kreativnosti nije nam nedostajalo u što će vas najbolje uvjeriti priložene fotografije s navedenih radionica.

             Detalj s filmske radionice                     Glagoljati tako je lako

Glagoljska slova u nastajanju        Kreativne i vrijedne - naše keramičarke

          S predavanja Tomislava Pavletića               U etnografskoj radionici

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 16. 10. 2017. 00:21

SUDJELOVANJE U PROGRAMU BELE NEDEJE 2017. – KASTAV

NAŠ POZDRAV BELOJ NEDEJI

Ramona Zoretić (8. a) veliki je pljesak zaslužila pročitavši tekst o nekadašnjim uobičajenim poslovima na Grobinštini.

Ramonin nastup

Tim koji je pokrenuo projekt ČA-čitalnica  pozvao je ča-čitače na još jedno druženje pod nazivom Užanci koje se održalo u gradskoj vijećnici Grada Kastva 29. rujna 2017. s početkom u 18 sati. Sudjelovali su nagrađeni čitači II. ČA-čitalnice 2017., a među njima i naša učenica Ramona Zoretić (8. a) u pratnji mentorice Katarine Badurine Miculinić. Ramona je veliki pljesak zaslužila pročitavši tekst o nekadašnjim uobičajenim poslovima na Grobinštini. Nastupili su i gosti među kojima nas je svojom izvedbom posebno razveselio kantautor Neven Barac „z gitarun”. Prilog o svim događanjima ove poznate manifestacije, među kojima je i Ramonin nastup, snimio je Kanal Ri te ga možete naći na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=nDkPsJU0OCo

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:53

SPORTSKI USPJEH

              Sinisa Splait

         Karate klub Grobnik

 5. KARATE GROBNICAN  KUP

           Čavle, 8.10.2017.

               1. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:48

ZASLUŽENO PRIZNANJE

Svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika, 6. listopada 2017. godine, Nacionalna i sveučilišna knjižnici u Zagrebu

      Najbolji hrvatski odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici za svoj se izniman trud i rad nagrađuju promocijom u zvanje mentora, odnosno savjetnika. Nova generacija mentora i savjetnika, točnije 615 odgojitelja i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, učitelja i stručnih suradnika iz osnovnih škola te nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja iz srednjih škola i učeničkih domova promovirano je u zvanje mentora, odnosno savjetnika, 6. listopada 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

       Naša učiteljica razredne nastave, Lidija Molnar Čargonja, jedna je od odgojno - obrazovnih radnika kojoj je 6. listopada zasluženo uručena Odluka o napredovanju u zvanje mentora.

     Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja žele nagraditi najbolje u sustavu,… one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini…

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:39

8. LISTOPAD - DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

8. listopada 1991. godine Hrvatski sabor  je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ-e.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:35

SVJETSKI DAN UČITELJA

…Vaše je mjesto ključno u životu svakog vašeg učenika i studenta jer svakog dana imate zadovoljstvo zajedno s njima graditi njihovu budućnost, ali i preuzimati odgovornost da ih opremite prijeko potrebnim znanjem, alatima i stajalištima za uspješan i sretan život…

Iz pisma Ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:16

PREZENTACIJA TENISA U ŠKOLSKOJ SPORTSKOJ DVORANI

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 15. 10. 2017. 23:11

SVJETSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Uz Svjetski tjedan mobilnosti i pozdrav jeseni, učenici nižih razreda Gradu Grobniku u pohode

       Učenici drugih i trećih razreda  tradicionalno su se uputili  u srijedu, 27.rujna 2017. godine u šetnju do Grada Grobnika. Veseljem i smijehom pozdravljali su dolazak jeseni, uživali u čarima prirodi i  lijepom, sunčanom vremenu koje je bilo idealno za šetnju prirodom.

      Put su započeli  usponom na Visoče, brdo koje se nalazi iznad mjesta Svilno  s kojeg se prostire prekrasan pogled na Rijeku, otoke Cres, Krk i Učku. Užitak  je bio zaustaviti se, jer je dan bio kao stvoren za piknik u prirodi.

      Kod crkve svetog Trojstva u Gradu Grobniku razredi su se razdvojili. Drugi razredi  su se zaputili posjetiti Kaštel Grada Grobnika, Područnu školu i Župnu crkvu svetih Filipa i Jakova dok su treći razredi produžili do kapele svetog Križa na Kačanima, kako bi se mogli prisjetiti nastavnih sadržaja iz prirode na kojima su obrađivali strane svijeta, obzor i stajalište. Okruženi Grobničkim Alpama sa sjeverne strane i morem s otocima s južne strane orijentirali su se u prostoru i skicirali Kaštel sa zanimljivog stajališta.

  Pomalo umorni, ali zadovoljni postignutim vratili su se u školu bogatiji za još jedno iskustvo.  

       Gradu Grobniku u pohode uputili su se učenici prvih i četvrtih razreda, 4. listopada 2018. godine. Širom otvorenih oči upijali su zlatne, jesenje boje krajolika. Nakon odmora i branja ljekovite divlje kadulje koja će nakon sušenja postati zdrav čaj protiv zimskih prehlada, učenici su stigli na odredište.

Barba Vinko ih je srdačno dočekao. Prvašima je pokazao Zavičajni muzej i ispričao kako su živjeli njihovi stari, a četvrtaši su imali čast prošetati Galerijom suvremene umjetnosti u Kaštelu u kojoj je trenutno Izložba 9 svojevrsna zagrebačko-dalmatinsko-primorska kiparska reprezentacija. Spomenuta izložba dio je velikog projekta Šetnica ZAKON DEVET GRADOVA- hrvatski spomenik europskoj baštini u Gradu Grobniku, kojemu je idejna začetnica Vlasta Juretić, voditeljica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.

       Impresivni eksponati nikog nisu ostavili ravnodušnim. S nestrpljenjem se iščekuje otvorenje šetnice koja će saživjeti u svibnju 2018. godine.

      Povratak je za razliku od uspona bio brži, te su se učenici umorni, ali ispunjeni novim spoznajama, sretni vratili svojim kućama.   

Učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 8. 10. 2017. 22:10

EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Obilježavanje Europskog školskog sportskog dana u Osnovnoj školi Čavle

     Po treći put zaredom, u Republici Hrvatskoj provodi se projekt Europske komisije- Europski tjedan sporta koji se ove godine održao od 23. do 30. rujna 2017. godine. Glavni cilj projekta je promicanje sporta i podizanje svijesti, posebice djece, o važnosti bavljanja tjelesnim aktivnostima u funkciji očuvanja i poboljšanja zdravlja.

     U našoj školi Europski školski sportski dan obilježen je drugu godinu zaredom. Ove godine obilježili su ga učenici razredne nastave u petak, 29. rujna 2017.godine. Učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Bojana Kukec i učiteljica razredne nastave Beti Radetić Mavrinac bile su zadužene za osmišljavanje satova tjelesne kulture koji će na zabavan način približiti učenicima važnost bavljanja tjelesnim aktivnostima.

Učenicima su satovi bili osmišljeni kao dolazak na smotru.

Razred po razred ulazili su u kolonama s natpisom u školsku sportsku dvoranu gdje su imali svečani defile i otvaranje sportskih igara.

Uslijedilo je zagrijavanje i prikaz sportskih aktivnosti po stanicama.

Kroz zanimljive poligonske igre koje su obuhvaćale trčanje, bacanje loptice u metu, gimnastiku, penjanje i potezanju konopa učenici su uživali u sportu, umorili se, ali i dobro zabavili.

Na kraju pridružili su nam se i polaznici Taekwondo kluba Grobnik koji su demonstrirali svoje vještine i zadivili nas svojim umijećem.

Lidija Molnar Čargonja, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 8. 10. 2017. 21:49

SPORTSKI USPJEH

Koliko uspjeha možemo postići kada se bavimo aktivnošću koju volimo i u koju ulažemo puno truda, dokazuje nam Dorotea Šikić, učenica 4.b razreda.

Dorotea, zajedno sa svojim plesnim studiim Dance queen, osvaja pregršt nagrada kako na natjecanjima širom lijepe naše, tako i na međunarodnim smotrama (Rim,Novi Sad,Beč).

Čestitamo!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 8. 10. 2017. 21:42

MOJA PRVA KNJIGA

28.rujna 2017. u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa održana je završna svečanost dodjele nagrada učenicima i školama koje su  sudjelovale u natječaju Moja prva knjiga.

I ove godine učenici naše škole postigli su zapažene rezultate:

    Poticajne nagrade:

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima (Doris Šanko-Milković, Barbara Brnelić, Tanja Šojat, Katarina Badurina-Miculinić, Ivana Manjgotić)

Učiteljica:Ivana Manjgotić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 8. 10. 2017. 21:29

25. Grobničke jeseni pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović

Kaštel, Grad Grobnik, 30. rujan 2017.

Ponosni na naše domaće, zvonko ČA….

         U Kaštelu u Gradu Grobniku posebno je svečano obilježen početak jubilarne, 25. Grobničke jeseni, tradicionalne znanstveno - kulturne manifestacije Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine,  koju je otvorila predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, počasna članica grobničke Katedre od 2009. godine:

„… Veseli me što će i ovogodišnja Jesen biti posvećena djeci i mladima koji su sudionici većine programa. Važno je, naime, njegovati posebnost našeg narječja, koji predstavlja ono što jesmo, što nas čini posebnim u odnosu na druge. Svaki narod živi u svojoj riječi koju mora njegovati i prenositi mladima. Mi smo odvavik znali ki smo i ča smo. Ponosni smo na našu riječ, na naše domaće ljude, na naše grobničke mlikarice. Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakva događanja… kazala je predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

        Prigodnim riječima nazočnima se je obratila i predsjednica Katedre, Vlasta Juretić te predstavnici Općine Čavle, načelnica Ivana Cvitan Polić i predsjednik Općinskog vijeća, Norbert Mavrinac.

         Dio programa bilo je i proglašenje nagrađenih učenika na već tradicionalnom  literarno - likovnom natječaju Darovani. Svoje prozne i poetske uratke na čakavštini imali su čast pročitati nagrađeni učenici iz osnovnih škola Čavle, Jelenje - Dražice, Hreljin, Srdoči, Kostrena i Sveti Matej Viškovo.

       Nakon prigodnog programa otvorenja Jeseni, održanog u atriju grobničkog Kaštela, u kojem su sudjelovali Vokalna skupina KUD Zvir  i naš bivši učenik Daniel Šimek, u Galeriji suvremene likovne umjetnosti predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović otvorila je izložbu Devet.

       Trenutke u kojima smo podijelili ljubav prema kraju, običajima i tradiciji, prema domaćoj besedi i našem zvonkom ČA sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar -  Kitarović zasigurno će svima ostati u trajnom sjećanju.

       Za nagrađene učenike i njihove učitelje mentore Katedra organizira edukativan izlet u Novi Vinodolski.

      Tijekom mjeseca listopada škole učesnice programa Grobnička jesen 2017. sudjelovat će u terenskoj nastavi u grobničkom Kaštelu, a 26. listopada predstavit će se zajedničkim programom u Domu kulture Čavle.

       Svoje znanje o zavičaju učenici će moći pokazati u  kvizu Gdje sam - tko sam 2017. koji će se održati tijekom mjeseca studenog, a završnica kviza, proglašenje pobjednika i uručenje vrijedne nagrade u iznosu od 5 000,00 kn održat će se 2. prosinca u Domu kulture Čavle, u revijalnom djelu ovogodišnje Grobničke skale.

Nagrađeni učenici OŠ Čavle:

Literarni izraz:

Fabijan Perušić, 3. a (proza); Emanuel Maršanić, 4.a (proza- nagrađena 2 rada);

Mateo Barčić, 4.b (proza); Arijan Maršanić  (proza); Nina Tus, 5.a (poezija); Klara Brdar, 7.b (poezija)

Likovni izraz:

Mateo Barčić, 4.b; Veronika Burić, 6.a; Teo Baffo, 8.c

Mentori:

Jasna Juretić, Adela Malnar, Ivana Manjgotić, Dolores Maršanić, Anita Zaharija i Barbara Brnelić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 5. 10. 2017. 23:01

ŽUTI PLODOVI ZA PUČKU KUHINJU RIJEKA, 29.rujna 2017.

 Jesen stiže, dunjo moja

 

    Teške grane

    svijaju se nježno

    do zemljice rane.

 

    Žuta, mirisna

    prije nego padne

    ručice čeka

    Da ne propadne.

        

 

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 10. 2017. 21:49

SPORTSKI USPJEH

IVANO ŠTIMAC, 4.a

RUKOMETNI KLUB ČAVLE

VII. OTVORENO PRVENSTVO OPATIJE U MINI RUKOMETU
24.9.2017.

2017. dječaci

3. mjesto

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 1. 10. 2017. 21:43

PROJEKT (ZA)VOLI KAZALIŠTE

ŽELIMO LI UISTINU UVIJEK ČUTI ISTINU

 

Posjet kazalištu dio je školskog Plana i programa izvanučionične nastave te učenici nisu bili samo pasivni promatrači. Prije odlaska na predstavu u sklopu nastavne jedinice „Načini sporazumijevanja: Idemo u kazalište“ ukazano im je na što trebaju obratiti pozornost: kako glumci piščevu pisanu riječ oživljuju sredstvima govorene riječi.

 „Svi mi lažemo i imamo strašnu želju da nam netko drugi govori istinu, ali da to kaže onako kako bismo mi htjeli čuti, što zapravo znači da istinu ni ne želimo čuti."

glavni glumac Jerko Marčić

Projekt (Za)voli kazalište obuhvaća naslove koje sufinancira Primorsko-goranska županija. Trideset učenika sedmog razreda naše škole je u sklopu toga projekt 26. rujna 2017. pogledalo predstavu Jeana-Baptista Poquelina poznatijeg pod pseudonimom Molière. U pratnji učenika bile su učiteljice Katarina Badurina Miculinić, Mira Reljac, Romina Stanković Šubat i učitelj Robert Žagar.

Učenici i učitelji OŠ Čavle pred Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca

Oduševilo nas je ovo remek-djelo jednog od najboljih europskih komediografa svih vremena koje je praizvedeno 1666. godine u Kraljevskome kazalištu u Parizu. Iako je napisano davno, na riječkoj pozornici pokazuje svu svoju suvremenost postavljajući jedno od ključnih životnih pitanja: koliko je ekstremno istinoljublje i otvoreno iznošenje vlastitih stavova i ocjena pozitivna društvena vrijednost, a koliko s druge strane može počiniti štete onome tko se tako ponaša. Više o predstavi možete pronaći ovdje: http://hnk-zajc.hr/predstava/mizantrop/.

Posjet kazalištu dio je školskog Plana i programa izvanučionične nastave i uklopljen je u školski kurikulum te učenici nisu bili samo pasivni promatrači. Prije odlaska na predstavu na satovima Hrvatskoga jezika (u sklopu nastavne jedinice Načini sporazumijevanja: Idemo u kazalište) ukazano im je na što trebaju obratiti pozornost dok budu gledali predstavu, a to su određene glumačke vještine pomoću kojih glumci oblikuju lik u dramskom djelu, odnosno kako glumci piščevu pisanu riječ oživljuju sredstvima govorene riječi: intonacijom, intenzitetom, tempom, stankama i bojom glasa, gestama, mimikom i određenom tjelesnom aktivnošću.  Potražili su i značenja mnogih nepoznatih riječi i izraza te tako djelovali i u okviru aktivnosti predviđenih Nastavnim planom i programom dodatne nastave iz materinskoga  i stranih jezika koje će prezentirati u ožujku 2018. pod nazivom Rječničko blago. Učenici su također dobili zadatak napisati sastavak o temi: Želimo li uistinu uvijek čuti istinu. Ako i nismo sigurni u to želimo li uvijek čuti istinu, sigurno je da jedva čekamo sljedeći posjet kazalištu.

Glumci koji su nas oduševili

MarijaTadić, Katarina Bistrović Darvaš, Leon Lučev, Dražen Mikulić, Davor Jureško i Jerko Marčić

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 9. 2017. 10:39

Međunarodni seminar globalnog obrazovanja za učitelje, 18. i 19. rujna u Beču

Naša škola aktivno sudjeluje u projektu EAThink 2015 – Jedi lokalno, misli globalno. U sklopu projekta planiran je međunarodni seminar o globalnom obrazovanju za učitelje kao jedna od projektnih aktivnosti namijenjena osnaživanju učitelja koji sudjeluju u projektu i to u provedbi aktivnosti globalnog obrazovanja s učenicima.

Seminar je održan u Beču za preko 90 učitelja iz 14 zemalja, praktične naravi s puno radionica, timskog rada u grupama i terenskim posjetom. Učitelji, sudionici seminara, su ukratko predstavili svoje EAThink školske projekte i s ostalim kolegama podijelili iskustva suradnje na provedbi projekata do sada. Radni jezik je bio engleski.

Sudjelovala sam u dvije radionice i terenskom posjetu:

  1. Radionica Palmoil- Curse or Blessing (Austria)

Palmino ulje – blagoslov ili prokletstvo

Palmino ulje se nalazi u gotovo svim prehrambenim proizvodima. Više od 80% palmina ulja se proizvodi u Indoneziji i Maleziji što rezultira ogromnom povredom ljudskih prava, uništavanjem okoliša i nestajanjem zemljišta.

  1. Let s talk about Rain, Baby ! (Malta)

Pričajmo o kiši, baby!

Klimatske promjene dovode do velikih migracija ljudi što uzrokuje velik problem zbrinjavanja, ali i pitanje prehranjivanja. Posebice su ugrožena djeca.

  1. Terenski posjet. Fair Trade Store (Weltladen)  Vienna

Trgovina fer (poštene) razmjene (Svjetska trgovina)

U trgovini se uz hranu nudi nakit, torbe, kućne potrepštine i pokloni. Mnogi su proizvodi izrađeni ručno, od recikliranih materijala. Zanimljivost poštene razmjene su humaniji uvjeti rada za proizvođače, umreživanje te sustav prodaje do krajnjeg potrošača i nabave robe od dobavljača.

  Bila mi je iznimna čast predstavljati svoju zemlju na međunarodnom seminaru o održivom razvoju u tročlanom timu s mentoricom Dianom Kovačić iz udruge Žmergo.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 9. 2017. 10:21

ČA - ČITALNICA 2017.

ANJA JURETIĆ I RAMONA ZORETIĆ DOBITNICE NAGRADE

 

Dvije od tri nagrade u kategoriji učenika od 5. – 8. razreda odnijele su naše učenice pod vodstvom mentorica Romine Stanković Šubat i Katarine Badurine Miculinić.

 

Anja Juretić, 6.a                Ramona Zoretić, 8.a

Projekt pod nazivom ČA–čitalnica zaživio je 2016. povodom obilježavanja 150 godina od osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri, s ciljem popularizacije čakavštine. Tim koji je osmislio projekt čine tri kastavske učiteljice, Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda. Riječ je o natjecanju u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju na kojem je u subotu, 23. rujna, sudjelovalo pedesetak učenika od 1. – 8. razreda osnovnih škola našeg područja, a održano je u Gradskoj vijećnici Grada Kastva.

I ove smo se godine rado uključili u ovaj izniman projekt kako bismo doprinijeli očuvanju jezičnoga bogatstva našega zavičaja. Naši izvrsni čitači bili su Una Žeželić i Dorian Juretić (mentorica Lidija Molnar Čargonja), Dominik Ivanušić (mentorica Đeni Kunsek), Emanuel Maršanić (mentorica Adela Malnar), Mateo Barčić (mentorica Ivana Manjgotić), Ramona Zoretić, Nicole Viškanić i Petra Mavrinac (mentorica Katarina Badurina Miculinić) te Anja Juretić (mentorica Romina Stanković Šubat) koja je osvojila nagradu stručnoga povjerenstva u kategoriji učenika od 5. - 8. razreda pročitavši priču Puding Zdravke Žeželić Alić. Ramona Zoretić osvojila je nagradu za najbolji odabir teksta. U pratnji naših učenika bile su učiteljice Anita Zaharija, Jasna Juretić, Katarina Badurina Miculinić i knjižničarka Jasenka Kovačić.

Tim OŠ Čavle

Čekajući proglašenje najuspješnijih uživali smo u divnom pogledu s vidikovca, prošetali pitoresknom starom gradskom jezgrom te fotoaparatom ovjekovječili uspomene na ovaj dan.

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 9. 2017. 10:08

NAŠ MEDITERANKO…..

Tanjur pun dobrote

Nakon ljetnog predaha ponovno smo u školskim klupama, ali i u našem vrtu. Mediteranko nas je srdačno dočekao i počastio rascvjetalom ljepotom nježnih, ružičastih cvjetića. Teške grane plodnih dunja svile su se do zemlje. Čekaju dječje ručice da ih poberu, daruju ljudima dobra i otvorena srca, čije će sobe zamirisati jesenjom svježinom i bar na tren otjerati teške brige.

Veselimo se što ćemo nekome uljepšati dan sitnim, ali od srca darovanim simbolom ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, postojanosti i neprolaznosti. U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine. Simbolično i mi želimo pomoći potrebitim ljudima.

Osim dunje, vitaminske bombe, darovat ćemo i druge blagodati vrta: peršin, radić i salatu. Od metvice, kadulje, lavande, ružmarina i sušenog peršina radit ćemo aromatiziranu sol i aromatizirani šećer koji ćemo ponuditi na humanitarnom, božićnom sajmu, ali i donirati građanima u potrebi.

Svojim trudom i kritičkim promišljanjem aktivno ćemo se uključiti u promociju održivog razvoja.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 9. 2017. 15:12

PROMOCIJA PROJEKTA ČA-ČITALNICA

PETRA MAVRINAC U EMISIJI ČASKALICA

Prošlogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji od 5. – 8. razreda na prvoj ČA-čitalnici gostovala je uživo u emisiji Kanala Ri ČAskalica

U rujnu 2016. na Kastvu je održana je prva ČA-čitalnica, natjecanje u interpretativnome čitanju čakavskih proznih književnih i neknjiževnih tekstova. Projekt je nastao povodom obilježavanja 150 godina od osnutka kastavske Čitalnice , prve hrvatske čitaonice u Istri, s ciljem popularizacije čakavštine. Kao pobjednica u kategoriji učenika od 5.-8. razreda osnovne škole naša je Petra  pozvana na gostovanje uživo u emisiji Kanala Ri Časkalica čija je voditeljica Nina Dukić. Pročitala je dvije grobničke anegdote, tekstove s kojima je nastupila i na natjecanju. Osim Petre u emisiji su tekstove čitali i ostali nagrađeni iz drugih kategorija. Bilo je to 12.rujna, a oni koji nisu gledali emisiju ili je žele ponovno pogledati, mogu je naći na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=XGQ43LqMT-I

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 9. 2017. 15:05

NASTUP PRVIH RIJECKIH MAŽORETKINJA U SPORTSKOJ DVORANI OŠ ČAVLE, 21.9.2017.

Simpatične mažoretkinje predstavile su svoje vještine karakterističnim bacanjem, hvatanjem i okretanjem štapa uz muzičku kulisu u različitim formacijama, razdraganoj publici.

Zainteresirale su mnoge koji su se odmah željeli okušati u igri sa štapom, te su pozvale učenice da im se pridruže u treninzima i postanu dio postave Prvih riječkih mažoretkinja.

Učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 9. 2017. 14:56

NOVI USPJESI NAŠIH UČENICA

ELENA BAN, 4.a

ANA KARADŽA, 4.a

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 9. 2017. 14:07

REZULTATI FINALNOG NATJECANJA, Zagreb, 29.8.2017.

Naši učenici, Elena Ban, 4.a, Antonio Ban, 7.a i Andre Jure Čubelić, 7.b odličnim nastupom na regionalnoj razini atletskog natjecanja ERSTE PLAVA LIGA , održanom u svibnju 2017. na stadionu Kantrida, izborili su pravo sudjelovanja na državnoj  razini ovog natjecanja i postigli odlične rezultate:

Zahvaljujući i osvojenim bodovima naših učenika, naša je županija zauzela visoko 3. mjesto te ovom prilikom upućujemo čestitke našim učenicima!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 9. 2017. 12:51

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

OŠ Čavle, 8. rujan 2017.

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja... Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica, “zastava  prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira…

U našoj smo školi, već tradicionalno, i ove godine obilježili Hrvatski olimpijski dan. U tome su nam, uz razrednike i učitelje TZK-e, pomogli i Atletski klub Grobnik te Nogometni klub Grobničan. Učenici su se natjecali na poligonima postavljenim u školskoj sportskoj dvorani, nogometu i stolnom tenisu, a svoje znanje o sportu, olimpijskim igrama, olimpijadi i olimpijcima mogli su pokazati na kvizu koji je za njih pripremila školska psihologinja Ankica Banduka. 

 

Poligonska natjecanja u dvorani - prvi razredi s učiteljicama i voditeljem AK Grobnik, Andrejom Majerom

Podrška HOD-u -šesti razredi                    Potezanje konopa

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 9. 2017. 23:24

NA POČETKU JOŠ JEDNE ŠKOLSKE GODINE….

4. rujan 2017.

             Nakon ljetnog odmora ponovo smo sjeli u školske klupe…

Ravnateljica je svima zaželjela uspješnu novu školsku godinu te podsjetila da je ključ za uspjeh marljivost, upornost i znanje.

             Dobrim željama pridružio se je i vel. Zeba te održao blagoslov početka školske godine.

Blagoslov početka školske godine

Naša utvrda igre, prijateljstva i znanja bogatija za 72 prvašića…

 

             Posebno veselo i svečano bilo je u poslijepodnevnim satima istoga dana kada je po prvi puta u školske klupe sjelo 72 učenika prvih razreda. Ravnateljica je učenicima poželjela dobrodošlicu, a zamjenik načelnice Općine Čavle, Dean Ljubobratović, pozdravio je učenike i njihove roditelje te naglasio da je briga o najmlađima i školanima jedan od prioriteta Općine. U prilog tome govori i ravnopravno partnerstvo s Osnivačem OŠ Čavle, Primorsko – goranskom županijom, kada je riječ o dogradnji škole koja je u tijeku i ide prema planiranoj dinamici.

Zamjenik načelnice Općine Čavle, Dean Ljubobratović

            U znak dobrodošlice, mali su školani dobili i poklone: razrednu majicu od škole i 300,00 kn od Općine Čavle namijenjenih kupnji potrebnog školskog pribora.

            Prvašići i njihovi roditelji pozdravili su zasluženim pljeskom glazbeni nastup učenika 7.a razreda, Ivana Njegovana, Petre Mavrinac, Leonarde Bernobić i Nikol Viskanić, koje je pratila učiteljica glazbene kulture Marijana Maričić te scenski nastup učenice 3.c razreda Dore Čargonja i učenika 6.b razreda Brune Baćca.

            Svakako je najuzbudljiviji trenutak za naše male prvašiće bio prvi susret s učiteljicama koje će ih voditi slijedeće četiri godine: Jasna Juretić, 1.a razred; Neda Kanjer, 1.b razred, Andreja Miler, 1.c razred te Tanja Šojat, 1. razred PŠ Grobnik.

1.a,b,c i 1. razred PŠ Grobnik

            Svečanom prijemu prvašića nazočili su i neki od članova Razrednog vijeća 1.a,b,c razreda i 1. razreda PŠ Grobnik: vjeroučitelji Kornelija Radošević, Marta Zoretić i Ilijan Letica, učitelj engleskoga jezika Vladimir Perković te školska psihologinja  Ankica Banduka.

1.c razred s učiteljicom Andrejom Miler

1.b razred s učiteljicom Nedom Kanjer

1.a razred s učiteljicom Jasnom Juretić

             A našim malim školanima poručujemo:

Razvij strast za učenjem. Ukoliko to uspiješ, nećeš nikada prestati rasti.      

                                                               / Anthony D'Angelo /

Ravnateljica

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 9. 2017. 22:43

Televizijska ekipa Nove TV u školskom vrtu, 7. lipnja 2017. godine

Naša škola je tijekom godine uspješno sudjelovala u brojnim projektima EAThinka 2015 u organizaciji Udruge Žmergo iz Opatije. Ovih dana je započela kampanja u sklopu projekta kojoj je cilj promovirati video spot pobjednika natječaja Tanjur pun dobrote, ali i drugih zanimljivih školskih projekata vezanih uz održivi razvoj.

   Mi smo odabrani zbog različitosti i zanimljivih projekata. U srijedu je grupu učenika i učiteljicu Đeni Kunsek snimila ekipa Nove TV za TV prilog koji će se emitirati u sklopu mozaik-emisije IN Magazin.

   Snimanje je proteklo u opuštenom raspoloženju. Učenici su neopterećeno sadili, plijevili korov i rezali salatu dok ih je kamera snimala. Učiteljica i učenici su dali kratku izjavu o značenju krilatice da se jede lokalno, a misli globalno.

   Bilo je vrlo simpatičnih izjava, jer nema ništa ljepše od iskrene, neiskvarene dječje duše i osmijeha.

Snimanje je završilo pozdravom i zajedničkom fotkom. O datumu emitiranja priloga bit ćemo pravovremeno obaviješteni.

 Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 18. 6. 2017. 21:43

MEDITERANSKI VRT, 19. svibnja 2017. godine

Mediteranko: Moji novi stanovnici

U mene su se doselile nove prijateljice, patuljaste jabučice, njih osmero. Dvije jabučice su se odlučile nastaniti na tratini ispred ulaza u sportsku dvoranu i praviti društvo staroj trešnji i crvenoj ljepotici ruži.

Patuljaste jabučice                Ananas menta                 Aronija

Jabučice su mi šapnule da su naše učiteljice napravile zeleni korak i uključile se u projekt Želim stablo koji je osmislila izdavačka kuća Profil Klett.

Veseli me što sam svakim danom sve zeleniji, ljepši, ali i bioraznolikiji. Još me više raduje što su veliki i mali uočili da je poznavanje i proučavanje biljnog svijeta, poticanje ekološke svijesti i shvaćanje pojava u prirodi od presudne važnosti za današnje i buduće generacije.

Goji bobice                             Jagodice

Moram se pohvaliti da to moji školarci osjećaju od prvog dana školovanja, jer ih učiteljice i učitelji vode k meni da me čuvaju, ali i da uče, slikaju, stvaraju i igraju se u meni.

Lana Čargonja, 3.c       Natali Linić, 3.c      

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 28. 5. 2017. 20:40

TRAVANJ I SVIBANJ U ŠKOLSKOM MEDITERANSKOM VRTU

Mediteranko nam priča…..

                            Moja proljetna priča

S proljeća sve u meni se budi. Ali ne samo u meni, radost je i u mojim malim  prijateljima – školarcima.

Sada me još više posjećuju, uređuju moju postelju za biljčice, igraju se u mojim njedrima i svima me rado pokazuju.

Sretan sam, jer jako paze na mene. Zamislite, stalno nešto čupkaju iz mene kako bi bio još ljepši i dotjeraniji.

Organizirali su Zelenu čistku kako bi mi odjenuli šareno, proljetno ruho da zablistam na sramežljivom, travanjskom suncu. I ono mi se smiješi, ponekad mi pošalje prijateljicu kišicu da me napoji.

Doveli su i jednu tetu, agronomkinju Dinu Benazić,  koja je moje jagodice nježno prekrila sijenom. Rekli su da se to zove malčiranje. Pričala im je o biljkama koje su dobri susjedi i o eko uzgoju.

Dobra teta svima je poklonila majice za uspomenu na naš susret. Baš lijepo od nje! Ona dolazi iz Udruge Žmergo s kojima se družimo više od godine dana.

Stvarno sam sretan, a bit ću još sretniji i ljepši kad se sunašce pokaže u svom svojem sjaju i pošalje mi tople zrake koje će maziti moje biljčice već dobrano nikle.

Veselim se, jer će dječica moći boraviti u meni i učiti o biljčicama i radovima koji su potrebni da bi bio ovako lijep, dotjeran i sretan.

I još nešto, da ne zaboravim! Dječica su s učiteljicama uredila i moje male prijatelje cvjetnjake ispred svojih učionica i sada im je ljepše učiti, jer im se okice odmaraju u zelenilu i rascvjetalim cvjetnim glavicama.

Hvala vam svima što me čuvate i pazite! Požurite k meni da se igramo, učimo i uživamo u zelenoj rapsodiji!

Vrt  Mediteranko

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 22. 5. 2017. 10:11

Školski mediteranski vrt OŠ Čavle

Zgrada OŠ Čavle okružena je zelenilom i livadom s voćnjakom. U atriju škole nalazi se mediteranski vrt nastao 2010. godine u kojem se provodi izvanučionička  nastava. U uređenje vrta uključene su interesne skupine učenika s voditeljima slobodnih aktivnosti: Mali prirodnjaci, Mali kreativci, Mladi čuvari okoliša, Kultura življenja-mediteranski vrt i Kultura življenja- mali ekolozi.

Vrt je osmišljen kao mjesto mirisne i zdrave sredine u kojoj će biti ugodnije učiti i boraviti, gdje će se učenici upoznati s biljem, načinom uzgoja i uporabe, njegujući osjećaj prisnosti s prirodom i pozitivnih čuvstava spram prirodnog okruženja.

U mediteranskom vrtu su posađene: lavanda, ružmarin, ukrasno grmlje, puzavice, sukulenti, stablo dunje, jabuke, kruške, amula, jagode, aronije, kupine, goji bobice, začinsko bilje, salata, ukrasno bilje i sezonsko cvijeće. U školskom holu nam zimuju citrusi.

Osim mediteranskog vrta uredili smo zemljanu površinu ispred učionica i pretvorili ih u razredne cvjetnjake. Ulaz u školu krasi kamenjar s cvijećem i trajnicama.

S Udrugom Žmergo smo partneri u projektu EAThink 2015 – jedi lokalno, misli globalno.

Uz moto naše škole da čuvamo svoj jezik, korijen i starinu nesebično se skrbimo i o svom okolišu koji ćemo ostaviti budućim naraštajima:

Čuvajmo zelenilo,

bilje u našoj školskoj oazi

kao mirisno cvijeće

što raste u zemljanoj vazi.

 

Koordinatorice za uređenje školskog vrta: Đeni Kunsek i Alenka Žagar-Pančić

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 10. 4. 2017. 00:23

POČELI SU PROLJETNI RADOVI U MEDITERANSKOM VRTU 28. i 29. ožujak 2017.

JAGODE U POVRTNJAKU MEDITERANSKOG VRTA

Učenici prvih razreda, članovi grupe Mali prirodnjaci, iskoristili su predivan proljetni dan i zasadili sadnice jagoda u povrtnjaku mediteranskog vrta. Nakon što su ih posadili uz pomoć njihove učiteljice Alenke, dobro su ih zalili kantama vode. Osim pitomih sadnica, zasadili su i nekoliko sadnica šumskih jagoda. Brinut će se o njima i nadamo se uživati u njihovim plodovima.

 

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-e

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 9. 4. 2017. 23:22

POČELI SU PROLJETNI RADOVI U MEDITERANSKOM VRTU 28. I 29. OŽUJKA 2017. GODINE

Tople sunčeve zrake, miris prvih proljetnica i buđenje prirode izmamilo je osmijeh na sva lica i pozvalo nas na proljetne radove netom probuđenog nam školskog vrta.

Očistili smo vrt od napadalog lišća i drugih nečistoća. Prorahlili smo zemljicu, posadili peršin, celer i salatu i sve dobro zalili. Posla će biti svakim danom sve više, jer treba pokositi, pognojiti, zasaditi biljčice i pustiti osvježenu zemljicu da slobodno diše.

 

Đeni Kunsek i Alenka Žagar Pančić, učiteljice RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 2. 4. 2017. 16:19

RADNA AKCIJA U MEDITERANSKOM VRTU, 30. STUDENOG 2016. GODINE

Kad se mnogo ruku složi, snaga se stoput množi!

Kišica se na tren umorila,

sunca zrake nam poslala.

Ručice male nestrpljivo

radove su dočekale.

 

U vrtu posla uvijek ima,

simpatično to je  svima.

Lopate, grablje i motike u ruke

radost to je…

I nema prevelike muke.

 

Biljčice da bi mogle rasti,

zemljicu svježu treba rastresti.

Lišću za fotosintezu praviti

treba korov počupati

gnojiva dodati

i sve dobro zaliti.

Vrt će ubrzo utonuti u zimski san,

uređen i dotjeran,

spokojno će čekati,

topao, sunčan, proljetni dan.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 6. 12. 2016. 23:55

JESENJI RADOVI U MEDITERANSKOM VRTU , 16. STUDENOG 2016. GODINE

Kiša je natopila zemljicu, ali se na trenutak smilovala i poslala nam sunčeve zrake da je malo posuše. Dala nam je priliku da uredimo iskopane dijelove u koje ćemo posaditi začinsko bilje koje smo dobili mini donacijom iz Švicarske.

Ideja je da pratimo da li će biljke jednako dobro napredovati kao u zemlji iz koje su doputovale. Nadmorska visina i klimatske prilike su slične kao u zemlji podrijetla.

Sjeme začinskog bilja dobivenog u projektu posijat ćemo u mini rasadnike i presaditi u vrt na proljeće.

 

Uz aronije koje smo tjedan dana prije posadili u smislenom nizu, presadili smo i sadnice citrusa u veće vaze i odnijeli ih u miran, osunčan kutak na gornjem katu gdje će zimovati.

Vrijedni učenici s voditeljicama su ravnali i rahlili zemlju te uklanjali korov oko višegodišnjih biljaka.

Želja nam je da se svi učenici i učitelji uključe u čuvanju naše zelene školske oaze, kao i u očuvanju malog botaničkog vrta s plastificiranim karticama na kojima će pisati naziv biljke na latinskom i hrvatskom jeziku.

Redovitim zelenim čistkama omogućit ćemo svima ugodan boravak u mediteranskom vrtu u kojem je predviđena izvanučionička nastava, ali i konzumacija zdravih proizvoda iz eko uzgoja, što je cilj zdrave škole i projekta EAThink 2015.  čiji smo ravnopravni partneri.

Đeni Kunsek, učiteljica RN-e

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 27. 11. 2016. 22:18

UDRUGA ŽMERGO I OŠ ČAVLE PARTNERI U PROJEKTU

OŠ Čavle odobrena su dva eko projekta u sklopu EAThink natječaja za lokalne školske inicijative – europski angažman mladih od školskih vrtova do održivih prehrambenih sustava. Cilj projekta je podići kod učenika i učitelja kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u izazove globalnog razvoja  kroz usredotočenost na održive prehrambene sustave i mala poljoprivredna gospodarstva.

EAThink 2015 – jedi lokalno, misli globalno

 

Jedi lokalno,

a misli globalno

poruka je jasna

za sve nas

i budući naraštaj

vrlo, vrlo jasna.

 

Čuvajmo zelenilo,

bilje u našoj školskoj oazi

kao mirisno cvijeće

što raste u zemljanoj vazi.

 Đeni Kunsek, učiteljica RN-e i

jedna od voditeljica projekta

Više o projektima pročitajte u rubrici opširnije.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 26. 10. 2016. 12:01

UDRUGA ŽMERGO I OŠ ČAVLE PARTNERI U PROJEKTU

 EATHink 2015 – JEDI LOKALNO, MISLI GLOBALNO!

Drugi ciklus radionica globalnog obrazovanja

     U sklopu projekta EAThink – Jedi lokalno, misli globalno, Udruga Žmergo započela je s drugim ciklusom radionica globalnog obrazovanja u OŠ Čavle kao jednom od partnera u projektu. Riječ je o trogodišnjem inovativnom projektu koji ima za cilj educirati učenike o pravilnoj prehrani, održivoj nabavci namirnica te utjecaju njihovih prehrambenih navika na okoliš, odnosno kako naše navike i odluke koje donosimo u svakodnevnom životu, utječu na globalnoj razini.  

    U prvom ciklusu radionica, održanim u travnju 2015., učenici su učili o kruženju otpada u prirodi i okolišu te vježbali odvajanje otpada na način da su namirnice koje konzumiraju definirali po vrsti ambalaže i načinu zbrinjavanja u odgovarajuće kontejnere te

osmišljavali kampanju kojom će naučeno s radionice prenijeti vršnjacima i obiteljima. 

 

    U drugom ciklusu radionica, Hrana u oblacima, održanim u ponedjeljak, 27. rujna, 25 učenika drugih i trećih razreda okušalo se je u pitalicama i mozgalicama te su na taj način promišljali o održivim navikama vezanim uz konzumiranje i nabavku hrane. Učenici su imali jedinstvenu priliku zaigrati, učiti, istraživati o hrani, te kroz zagonetke otkrivati brojne dimenzije hrane o kojima često niti ne razmišljamo, povezujući ih s predmetima u kutijama – oblacima hrane.

      Za 32 učenika 5. - 8. razreda, 17. listopada održan je drugi ciklus radionica na temu hrane, održivih prehrambenih sustava, vrsta otpada koje proizvodimo u svojim kuhinjama te njihovog pravilnog zbrinjavanja. Naglasak je stavljen na ostatke i otpatke od hrane i ambalaže. Istaknuta je važnost komposta, kao procesa kojim stvaramo iznimno vrijedan humus, visoko kvalitetnu zemlju za naše biljke – cvijeće, povrtnice i začinsko bilje.

   Radionice vodi Dijana Kovačić, diplomirana učiteljica koja u Udruzi Žmergo volontira od svoje 15-te godine, a sredinom 2015. godine volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa i EU projekta uvođenja globalnog obrazovanja. 

EATHink  natječaj

       Osnovnoj školi Čavle odobrena dva eko projekta  u sklopu EAThink natječaja za lokalne školske inicijative - europski angažman mladih od školskih vrtova do održivih prehrambenih sustava.

     Uređenje školskog vrta te posjet farmi Driade u Istri i razgled pogona manufakturne keramike Merania uz demonstraciju izrade posuda za konzumiranje hrane u skladu s prirodnim načelima i načelima održivog razvoja kao primjeru održivog prehrambenog sustava, aktivnosti su koje će naša škola provoditi u sklopu dva odobrena eko projekta financirana sredstvima EU.

     Voditeljice projekta su učiteljice razredne nastave, Đeni Kunsek i Alenka Žagar Pančić, a u provedbi projekta aktivno će se uključiti mali prirodnjaci, mali ekolozi i Mladi čuvari okoliša koje vode učiteljica razredne nastave Andreja Miler, učiteljica prirode i biologije Marica Šimunović te učiteljica biologije i kemije Ivana Vadlja.

   Cilj projekta je podići kod  europskih učenika i učitelja kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u izazove globalnog razvoja kroz usredotočenost na održive prehrambene sustave i mala poljoprivredna gospodarstva.  

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 17. 10. 2016. 00:24

Poštovani roditelji i učenici,

pozivamo Vas da posjećujete Portal za učenike, učitelje i roditelje na ucenici.info.

Tu možete pronaći najnovije informacije, vijesti i tekstove vezane za upis u srednju školu!

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 21. 3. 2015. 22:35

PRISTUP KATALOGU ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Dragi članovi školske knjižnice,

od sada je knjižnica OŠ Čavle uključena u ZAKI programsku podršku s e-pretragom kataloga pa klikom na link http://os.cavle.zaki.com.hr  možete pretražiti njen fond.

 

 

 

 

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 24. 11. 2013. 23:31

NOVI BROJ HRABROG TELEFONA

Obavještavamo Vas da je Hrabri telefon promijenio broj linije za djecu te uveo uslugu savjetodavne linije za roditelje.

Od sada će broj 0800 0800, do sada rezerviran za dječje hrabre pozive, biti na raspolaganju roditeljima i odraslim zabrinutima za djecu, čime je za roditelje ujedno otvorena prva savjetodavna linija tog tipa u Hrvatskoj. Za djecu su otvorene dvije istovremene linije s harmoniziranim europskim brojem 116 111. Europski harmonizirani broj 116 111 je broj za dječje savjetodavne linije u Europi, nastao zalaganjem članova Child Helpline International koji su željeli jedinstveni, kratki, lako pamtljiv besplatan broj za dječje linije u Europi. Namjera je također bila da se istim brojem osigura ista usluga: stručna, besplatna savjetodavna pomoć djeci.

Pozivi na oba broja su besplatni.

  :: opširnije :: 

objavio: Anita Štimac  datum: 30. 5. 2013. 23:49

» Arhiva naših vijesti    

 Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 86
Matica hrvatska - zbivanja
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 34
Grad Krk - Novosti i informacije (2011.) - 2. dio
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 75
Osnovna kola Franje Kreme Osijek - Naslovnica
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 64
O kazalitu Satiriko kazalite Kerempuh
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 66
Osnovna kola avle - Naslovnica
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 31
AMC Movie Theater Locations, Movie Times Tickets
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 7
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 55
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 61
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 24
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 89
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 90
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 84
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 43
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 26
Akademija dramskih umjetnosti zagreb fotografija 61

Site menu